17 Mart 2021 Çarşamba

18 Mart Çanakkale Zaferi'ni Anma Günü

   Büyük Milletler tarihi destanları ile anılırlar ve yetişen yeni nesillere bu destanlar çok iyi anlatılır ki, geleceğe sağlam adımlarla yürüsünler. Eğer yeni yetişen nesiller gelecekte başarılı olmak istiyorlarsa, geçmişini çok iyi bilmeli, geçmişte dedeleri nelerle karşılaşmış, Vatanları için neler yapmış öğrenmelidirler. Tarih tekerrürden ibarettir sözü gereği, eğer geçmişimizi iyi öğrenmezsek, ileride bizimde başımıza benzer olaylar gelebilir. Büyük Türk Tarihi'nde nice destanlarımız vardır, bunlardan biri Çanakkale Destanı'mızdır.

   Çanakkale Savaşları Deniz ve Kara olmak üzere 2 bölüm halinde olmuştur. 
   - Birincisi  19 şubat 2015 te başlayıp, 18 Mart 2015 te biten Çanakkale Deniz Zaferi'mizdir. 
   - İkincisi ise 25 Nisan 1915'te başlayıp 9 Ocak 1916'da biten Çanakkale Kara Savaşı'dır. 
  Sonuçta Çanakkale Savaşları 1915 şubatında başlayıp, 1916 Ocağında bitmiştir.

   ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI;

   Çok büyük farklı emelleri olan İtilaf devletleri (İngiltere, Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Kanada Güçleri) İstanbul'u alarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının kontrolünü ele geçirmek istiyorlardı. Böylece Rusya'ya bir yol açmak, Almanya'nın müttefiki olan Osmanlı'yı savaş dışına itip, İttifak devletlerini zayıflatmak istemişlerdir. Bunu başarmak içinde Çanakkale Boğazını hedef olarak gözlerine kestirmişlerdi.

   19 Şubatta İngiliz Donanması, Türk muhafızlarının bir anlık dalgınlığından faydalanıp, Boğazı geçip, İstanbul'a yaklaşmışlardı. Adalar civarında 1 ay bekleyen donanma, Osmanlı Devleti'nin aldığı önlemler sayesinde, çareyi kaçmakta bulmuşlar, kendilerini Çanakkale Boğazının ötesine atmışlardı. Donanma'da 100'e yakın irili ufaklı gemi vardı. Aslında donanma hiç bir savunma ile karşılaşmadan, kolayca boğazdan geçeceğini sanıyordu. Hatta o kadar kendilerine inanmışlardı ki, İngiliz seyahat acentesi İstanbul'a gezi turlarının planını bile yapmıştı. Churchill şunu zannediyordu, bu kadar gemisi olan donanmayı gören Türkler, topları bırakıp kaçacaktı ! Kısaca evde yaptıkları hesap, çarşılarına uymadı.

   Donanmada bulunan askerlerden bir grubu 4 Mart günü Seddülbahir ve Kumkale'ye çıkartma yapıp, toplarımızı imha etmek istedi, ancak Türk Askeri'nin güçlü savunmasıyla zayiat vererek gemilerine geri döndüler. Donanma 18 martta hücuma tekrar geçti. Eğer itilaf devletleri Çanakkale'yi geçerse diye, İstanbul'da hazırlıklarda yapılmaya başlanmıştı, İstanbul sonuna kadar savunulacaktı. Hatta İstanbul'un işgal edilmesi durumunda padişah ve saray halkının Anadolu'ya nakledilmesinin planları yapılmıştı. 

   Bu arada Beylerbeyi Sarayı'nda tutulan II.Abdülhamid'e padişah, Bursa'ya nakli için heyet göndermişti. Ama II. Abdülhamid bunu reddetti ve şöyle dedi heyete; ''Biraderim hazretlerine söyleyiniz ecdadımız Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u alırken Bizans imparatoru surlarda can verdi, ben ondan daha az haysiyetli değilim, hiç bir yere gitmiyorum, ecdadımızın şerefi namına istirham ederim kendisi de gitmesin'' demiştir.

   18 Mart günü içinde Queen Elizabeth gibi son model gemilerin bulunduğu donanma, 316 adet topuyla saldırıya geçti, bizde ise 73 top vardı. Osmanlı 7 ve 8 martta denize Nusret tarafından mayınlar döşemişti, bunu fark edemeyen donanmanın 3 zırhlısı batmıştı, diğer gemilerinden bazıları da zarar görmüştü, itilaf devletleri adeta şok geçiriyordu. Türk askerinde o kadar büyük bir yürek vardı ki cesaretleri had safhada idi. O gün topun birinin vinci bozulmuştu, tam o anda Seyit Onbaşı tam 215 kiloluk mermiyi sırtlayıp, topa götürmüştü ve bu topla atılan mermi sayesinde gemi hasar alıp, sonra geri giderken mayına çarpıp, batmıştı. Böylece batan gemilerde bulunan toplar ve mürettebatla itilaf devletleri büyük hasara uğramıştı. Böylece Osmanlı Devleti büyük bir Zafer kazanmıştı ve bu Destan Türk milletine büyük moral olmuştu.

   ÇANAKKALE KARA SAVAŞLARI;

   Deniz'de büyük hezimet yaşayan itilaf devletleri, gözünü kara savaşına dikmişti. İtilaf devletlerinde savaş bakanı Lord Kitchener'di. Sefer kuvvetleri komutanlığına ise General Sir Lan Hamilton atanmıştı. İtilaf devletleri 25 Nisan'da Seddülbahir'den Bolayır'a kadar bombardımana başlamıştı. Ayrıca Arıburnu Sırtlarında da düşmanın ilerlemesi başlamıştı. Savaş ilerlerken önemli nokta Kilitbayır'ı kontrol altına almak için, Kocaçimen ve Conk Bayırını ele geçirmek istemeleri olacaktı.

   İtilaf devletleri bir çok muharebe yaparak Seddülbahir Cephesi'nde Türk birliklerini yenemeyeceklerini anladılar ve daha sonra General Sir Lan Hamilton bu cephede hiç bir askeri harekata girilmemesi emrini, askerlerine verdi.

   Arıburnu Cephesi'nde ise Anzaklar çıkartma yapmıştı. 19.tümen komutanı Kurmay Yarbay Mustafa Kemal çıkartma başladığı zamanlarda 57. Alay ve topçu bataryası ile Conk Bayırı'na hareket etmişti. Mustafa Kemal burada şu sözü söylemiştir,  '' Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde, yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir''. Mustafa Kemal'in yaptığı taarruzlarla Kılıçbayır ve Cesaret Tepe alınmıştır. Sonuçta itilaf devletleri bu cepheden de umduklarını bulamamışlardır.

   Daha sonra Anafartalar Cepheleri'nde savaşlar olmuştur ve itilaf devletleri umduklarını yine elde edememişlerdir. Daha sonraları General Lan Hamilton görevden alınmıştır, yerine gelen General Charles Monro ise gerekli incelemeleri yaparak orduların geri çekilmesi gerektiğini savaş bakanına iletmiştir. Oda emirleriyle yavaş yavaş orduları geri çekmiştir. Böylece Gelibolu Muharebeleri, Osmanlı'nın Zafer'leri ile sonuçlanmıştır.

Çanakkale Destanı
Dur Yolcu Çanakkale

Çanakkale Zaferi
Seyit Onbaşı

Kurmay Yarbay
Mustafa Kemal

Çanakkale Zaferi
18 Mart Çanakkale Zaferi

   Dur Yolcu !
   Bilmeden Gelip Bastığın Bu Toprak,
   Bir Devrin Battığı Yerdir...




   Kaynaklar ve etiketler; canakkaletubitakgovtr, starcomtr, duryolcucom, atamgovtr, Çanakkale Destanı, Çanakkale Zaferi ne zaman, Çanakkale Zaferi hangi gün, 18 Mart ne zaman, 18 Mart hangi gün, 18 mart Çanakkale zaferi ne zaman, 18 mart Çanakkale zaferi hangi gün, 18 Mart Çanakkale Zaferi ne oldu, 18 mart Çanakkale Deniz Zaferini Anma Günü, 18 mart Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma günü anlam ve önemi, çanakkale zaferi tarihi, çanakkale zaferinin kaçıncı yılı, çanakkale zaferinin sonuçları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor