4 Mayıs 2018 Cuma

Osmanlı'nın ilk başkenti, Kayı obası ilk nerede kuruldu

   Başlamak bitirmenin yarısıdır derler, çünkü bir işe iyi bir başlangıç yapılırsa sonunda çok büyük işler çıkabilir. Önemli olan başlamak için gerekli adımların atılmasıdır. Buna güzel bir örnek şudur; Zamanında 400 çadırlık Oğuz Türklerinin bir obası olan Kayı obası, ileride 600 yıldan fazla Devlet olarak hüküm süren Osmanlı Devleti'nin kurucusu konumunda olmuştur.

Kayı Obası
Kayı Obası nerede kuruldu

  Tarihte 624 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti'nin temeli 1299'da Bilecik iline bağlı Söğüt'te atılmıştır, daha sonra İznik ve Bilecik'te önemli merkezleri arasında sayılmıştır. 624 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin 3 tane resmi başkenti olmuştur. Bu başkentler şunlardır;
 
  Osmanlı Devleti'nin Başkentleri (Payitaht yada Pay-i Taht)

- Bursa       1326 ile 1365 arası.
- Edirne      1365 ile 1453 arası.
- İstanbul   1453 ile 1923 arası.

   Söğüt tarihi çok eskidir, 796 veya 797 yıllarında Abbasi Halifesi Harun Reşit döneminde Müslümanlara geçmiştir.

   Şimdi Osmanlı Devleti nasıl ve ne şartlarda kuruldu, biraz bahsedelim. Selçukluların bir boyu olan Kayıların bir bölümü, Ertuğrul Gazi yönetiminde 1230 yıllarında Söğüt'e yerleşmişlerdir. 1231 yılında İznik İmparatoru Selçuklu sınırına girmeye çalışınca Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat, Bizanslılara sefer düzenledi, Ertuğrul Bey'de buna akıncı olarak katılmıştı. Seferde Bizanslılar yenildi, sonra Sultan Alaeddin Sultanöyüğü'nü, Ertuğrul Bey'e yurt olarak verir. 

   Daha sonraki yıllarda Ertuğrul Bey önce Karacahisar Kalesini, daha sonrada Söğüt'ü alır. Sultan 1.Alaaddin Keykubat Belekoma (Bilecik) Tekfurunu (Vali) vergiye bağlamıştı. Alınan yerlerden dolayı Selçuklu Sultanı Söğüt'ü kışlak, Domaniç ve Ermeni Dağlarını ise yazlık olarak, Ertuğrul Gazi'ye mülk olarak verir.

   Söğüt ve Domaniç'e yerleştirilmesinin sebebi, Selçuklu sınırlarını Bizans akınlarına karşı korumada Ertuğrul Bey'in başarılı olmasından dolayıdır. Söğüt sonra kısa süreliğine Osmanlı'nın ilk başkenti olmuştur. Daha sonra Bursa'nın fethi ile başkent, Bursa olmuştur. Bursa'nın başkent olması ile Söğüt, Sultanönü Sancağı'na bağlı bir nahiye merkezi yapılmıştır.

   Domaniç nerenin ilçesi: Kütahya ilimizin bir ilçesi olup, 3 bölgenin birleştiği bir konumdadır (Ege, Marmara ve İç Anadolu). 

Oğuzlar Boyu
Oğuzlar Kayı Boyu

   Ertuğrul Bey'in Savcı Bey (Sarı Yatu), Gündüz Alp (Kender) ve Osman Bey (Kara Osman) olmak üzere 3 oğlu vardı. Savcı Bey İkizce'de şehit düştükten sonra Söğüt'e getirilip babasının yanına defnedilmiştir. Gündüz Alp İznik'in fethinden sonra son zamanlarını ilim ve irfana ayırıp buraya yerleşmiştir, İznik'te vefat edip buraya defnedildiği tahmin edilmektedir. Osman Bey yiğit, deli dolu bir insandı, büyük âlim olan Şeyh Edebali'nin sohbetlerine katılırdı. Ertuğrul Gazi Osman Bey'i coşkun akan bir su gibi görürdü, bu yüzden onun yetişmesi için eğitimini Şeyh Edebali'ye verdi.

   Osman Bey ve arkadaşları Bizans'a karşı savaşıyor ve kazanıyorlardı. Bu başarılar da Şeyh Edebali'nin rolü büyüktü. Şeyh Edebali Ahi idi. Ahilik bütün zanaat dallarında halkı ve çalışanları teşvik eden, herkesi kardeş bilip, çalışanlara yardım elini uzatan örnek bir örgüt anlayışıydı. Şeyh Edebali o zamanlar Eskişehir'in bir köyünde oturuyordu, sonra medresesini Söğüt'e, daha sonra da Bilecik'e taşımıştır, Türbesi de şu an Bilecik'tedir.

Şeyh Edebali
Şeyh Edebali Türbesi

   Osman Bey bir rüya görür, bunu hocası Şeyh Edebali'ye anlatır. Rüyası şöyledir;

   Şeyh Edebali'nin koynundan çıkan bir nur, Osman Bey'in koynuna girer. Bu nurun girmesiyle vücudundan bir ağaç çıkıp, dallanıp, budaklanıp bir sürü yeri gölgesine alır. Buralardan bir çok insan faydalanır. Rüyayı dinleyen Şeyh Edebali şunu der; babandan sonra sen bey olacaksın, kızım Malhatun ile evleneceksin. Benden çıkıp sana gelen nur budur, böylece asil soyunuzdan bir çok padişahlar gelecek. Onlar ise bir çok insanı bir çatı altında toplayıp, huzur içinde yaşamalarını ve İslam'la şereflenmelerini sağlayacaktır diye yorumlamıştır.

   1281 yılında Ertuğrul Gazi vefat edince Söğüt'e defnedilmiştir. Sonra Osman Bey, beyliğe seçilmiştir. O da babası gibi Selçuklu Sultanına bağlı kalmıştır. Osman Bey bir çok yeri fethetmeye başlamıştır.

Ertuğrul Gazi
Ertuğrul Gazi'nin mezarı nerededir

    Osman Bey İnegöl yakınında bulunan Hisarcık Kalesi'ni 1286 yılında Bizanslılardan zapt etti, daha sonra Domaniç yakınındaki İkizce'de İnegöl Tekfurunu 1287 yılında yendi. Osman Bey'in Bizans Tekfurları ile olan savaşlarını izleyen Sultan 3. Alaeddin Keykubat ordusuyla Karacahisar önlerine geldi. Osman Bey'in kuvvetleri ile beraber bu kaleyi kuşattı. Kuşatma sürerken Sultan, geri döndü. Osman Bey'e bir sancak, tuğ alem ve gümüş takımlı bir at göndererek Söğüt ve Eskişehir'i de içine alan bu sancağı Osman Bey'e verdi. 

Ertuğrul Gazi
Ertuğrul Gazi Türbe

   Uzun mücadelelerden sonra 1288 yılında Karacahisar alınır. Osman Bey Yarhisar ve Bilecik''i zapt etmiş, 1299 yılında da İnegöl'ü fethetmiştir. Karacahisar'daki kiliseyi camiye çeviren Osman Bey 1299 yılında ilk kez kendi adına hutbe okuttu. Bu durum Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun ilk işaretleri olarak görülmektedir, yani Osmanlı Cihan Devleti'nin kuruluşunun ilanı kabul edilir.

   Bazı kısa bilgiler:

   Ertuğrul Gazi'nin Türbesi nerededir: Bilecik ili Söğüt ilçesinin merkezindedir.
   Ertuğrul Gazi Türbesi'nde kimler var: Türbenin hemen dışarısında ve yakın tarafında eşi Halime Hatun ile oğlu Savcı Bey'in mezarları bulunmaktadır. Ayrıca Osman Gazi'nin makam mezarı da yer almaktadır.

   Artık şarktan garba doğru ilerleme vakti gelmiştir.

   Şark= Doğu.       Garp= Batı.   
   Şimal= Kuzey.    Cenup= Güney.

   Bilecik plaka kodu 11, Bilecik telefon kodu 228'dir.
   
Osmanlı Devleti
Osmanlı Padişah Sıralaması

   Tarihini bilmeyen, geleceğe sağlam adımlarla büyüyemez. Bu yüzden hem bizler, hem de yetişen gençlere tarihimizi iyi öğrenip, öğretelim. Geleceğe daha büyük adımlarla büyümek dileğiyle...




   Kaynaklar; bilecik valiliği, söğüt kaymakamlığı, osmanlipadisahlari site, trt1 izlenim site, trtavaz izlenim site, turbegen site, dunya avsarlardernegi site, sultan abdulaziz site, kayı obası nerede kuruldu, osmanlı obaları, ERTUĞRUL GAZİ, kayı obası ilk nerede kuruldu, osmanlı'nın ilk başkenti söğüt nerededir, osmanlı devletinin başkentleri sırasıyla nelerdir, osmanlı devletinin ilk başkenti neresi, ahilik nedir, OSMANLI'NIN İLK BAŞKENTİ, kayı obasını kim kurdu, osmanlı'nın ilk payitahtı, osmanlı payitahtları, söğüt nerenin ilçesidir, Osmanlı ne zaman kuruldu, osmanlı devletinin başkentleri sırayla, kayı obası nerede kurulmuştur, KAYI OBASI İLK NEREDE KURULDU, bilecik plakası, bilecik alan kodu, bilecik plaka no, bilecik'in plaka numarası, bilecik plaka numarası, kayı boyu türkleri, oğuz türkleri kayı boyu, domaniç nerede, söğüt kayı obası, söğüt ve domaniç nerede, söğüt'te 1299 yılında ilk kez kurulan devletin adı nedir, söğüt osmanlı, söğüt osmanlı'nın ilk başkenti, söğüt domaniç osmanlı, söğüt domaniç neresi, osmanlı söğüt neresi, söğüt nerededir tarihimizdeki önemi nedir, söğüt ne zaman başkent oldu, söğüt 1299, söğütte kimin türbesi var, söğüt neresi osmanlı, osmanlıda söğüt neresidir, osmanlı başkenti söğüt, osmanlının ilk başkenti söğüt nerede, ilk başkentimiz söğüt nerededir, ilk başkentimiz olan söğüt nerededir, söğüt domaniç nerde, söğüt nerenin kazası, osmanlı devletinin ilk başkenti söğüt nerede, söğüt hangi ile bağlı, söğüt nereye bağli, tarihte söğüt nedir, söğüt'i kim aldı, bilecik söğüt, söğüt bilecik, ertuğrul gazi türbesi nerededir, söğüt domaniç nerede, kayı obası ne zaman kuruldu, kayı boyu nerede kuruldu, kayı boyu ne zaman kuruldu, kayı boyu hangi devleti kurdu, kayı boyu nereden geldi, kayı nerenin ilçesi, kayı boyu nerede kurulmuştur, kayı obası neredeydi, kayı obasının kurulduğu yer, kayı boyunu kim kurdu, kayı boyu kurucusu, söğüt nerde, kayı obası günümüzde nerededir, DOĞA TARİHİ YER, osmanlı kuruluşu.

1 Mayıs 2018 Salı

Tansiyon Nedir, Normal tansiyon değerleri, Yüksek Tansiyon

   İnsan vücudu kimi zaman o kadar çok hassastır ki ani reflekslere karşı birden ani tepkiler verebiliyor. Normal olan vücut değerleri, bir anda yükselip, alçalabiliyor. Bu durumlarda sağlığımız bozulabiliyor, bu yüzden kendimizi düşünmesek bile, ailemiz için sağlığımıza dikkat edelim. Bugünkü konumuz, Türkiye insanlarının %30 dan fazlasında bulunan tansiyon hastalığı üzerine olacaktır.

   Şimdi tansiyonu tarif ederek konumuza başlayalım. 

   Tansiyon Nedir Kısaca; Kanın damarlara yaptığı basınçtır. Damarlardaki kan, dolaşım esnasında bir basınç oluşturur. Bu basınç gün içinde değişkenlikler gösterir, alınan gıda ve harcanan güce bağlı olarak.
   
Tansiyon nedir
Tansiyon Nedir Kaç Olmalı

   Kan basıncı 2 türlü ölçülür;

- Büyük Tansiyon.
- Küçük Tansiyon.

  Yüksek Tansiyon Nedir;

   Normalde tansiyon değerleri büyük ve küçük için  120 mmHg ve 80 mmHg'dir. Bu değerlerin 120-129 ve 80-84 olması normal, 130-139 ve 85-89 olması ise yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. 

   Kan basıncının 140 ile 90 mmHg'nın üzerine çıkmasına ise Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) denir.

Büyük tansiyon
Büyük tansiyon kaç olmalı

  Yüksek Tansiyon Belirtileri;

- Felç durumları.
- Kalp hastası olma durumu.
- Bacak ve boyun damarlarında tıkanmalar.
- Kalp yetmezlik durumu.
- Böbrek hastalık durumu.
- Görme kayıpları.
- Beyin damarlarında hasar yapabilir, beyinde kanama olabilir.
- Halsizlik hâli.
- Yorgunluk durumu.
- Burun kanamaları olabilir.
- Kulaklarda çınlama sesleri duyma.
- Yürürken ve merdiven çıkarken zorlanma.
- Sık idrara çıkma.
- Bacaklarınızda şişmeler olabilir.

Küçük tansiyon
Küçük tansiyon kaç olmalı

 Yüksek Tansiyondan Korunmak için Neler Yapılmalıdır;

- Kilonuzu kontrol altında tutun.
- Tuz tüketimine dikkat edin, ortalama günlük 3-5 gram arası olursa iyi olur, fazlası zarar olabilir.
- Yemekleri salçasız yerseniz daha iyidir.
- Tekel ürünlerinden sakının.
- Sebze ve Meyve tüketimini artırın.
- Yağ tüketimine dikkat edin.
- İlaçlarınızı düzenli kullanın.
- Düzenli hareket edin, egzersiz yapın.
- Asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
- Yürüyüş yapın, yakın mesafelere araba ile gitmemeye çalışın.
- Egzersiz yaparken vücudunuz belli durumları hissederse hemen bırakıp, doktorunuza başvurun (Göğüs ağrısı, baş dönmesi, kol veya çenede ağrı, nefes darlığı başlama, düzensiz kalp atımı, yorgunluk).
- Stresten uzak durun.

  Kısa bilgiler

  Tansiyon düşmesi durumunda ne yapılabilir: Hasta mümkünse düz zemine yatırılmalı, bacakları hafif yukarı kaldırılarak kanın dolaşıma yönlenmesi sağlanabilir. Eğer hasta susuz kaldıysa, tuzlu ayran verilebilir.

  Tansiyon yükseldiğinde ne yapılabilir: Hastanın beyne yeterince oksijen gitmeyebilir. Bu yüzden hasta oturtulmalı, mümkünse yatış pozisyonunda yatırılıp ayaklar yukarı kaldırılabilir. Eğer birisinde yüksek tansiyon varsa günlük hayatta şunlar yapılabilir; Tuz tüketimini azaltmak, su tüketimini artırmak, egzersiz yapmak, düzenli yürüyüşler yapmak, yüzme yapmak, gıdaları kontrollü yemek ve bisiklet sürmek.

   Hipertansiyon tedavisi yaşam boyu süren bir hastalıktır. Aileden genetik olarak geçebilir. Obezite olanlar da sık görülebilir. Şeker hastaların da (diyabet) fazla görülebilir. Uyku apnesi sorunu olan kişiler dikkatli olmalıdır.
   
Tansiyon
Tansiyon

   Sağlığınız aileniz için çok önemlidir, bu yüzden yerken ve içerken özen gösterip aşırıya kaçmamalıyız. Ömür boyu sağlıklı kalmanız dileklerimizle...




   Kaynaklar; saglik site, ailehekimligi site, acibadem site, memorial site, msxlabs site, BÜYÜK TANSİYON, hipertansiyon nedir, KÜÇÜK TANSİYON, kan basıncı çeşitleri nedir, yüksek tansiyon sebepleri, HİPERTANSİYON, hipertansiyon, yüksek normal tansiyon nedir, TANSİYON NEDİR, tansiyondan korunmak için, NORMAL TANSİYON DEĞERLERİ, küçük tansiyon kaç olmalı, YÜKSEK TANSİYON, büyük tansiyon kaç olmalı, tansiyon normal, küçük tansiyon ve büyük tansiyon nedir, tansiyon küçük büyük, normal tansiyon kaç olmalı, tansiyon çeşitleri nelerdir, yüksek tansiyona ne iyi gelir, tansiyon normal değeri kaç olmalıdır, büyük ve küçük tansiyon nedir, küçük tansiyon kaç olursa tehlikeli, büyük tansiyon kaç olursa tehlikeli, SAĞLIK, normal tansiyon nedir.

Öne Çıkan Yayın

Yıllara göre şampiyonluklar, Gol krallığı, Takım Yıldızları