31 Ekim 2019 Perşembe

Güreş türleri nelerdir, Geleneksel güreş çeşitleri

   Tarihin en eski sporlarından biri olan güreşte sporcular, birbirlerine vurmadan rakibini mağlup etmeye ve pes ettirmeye yönelik hamleler yapmaktadırlar. Bu sporda güreşçilerden biri diğerinin iki omzunu yere değdirirse (tuş yapma) maçı direkt kazanır, eğer tuş olmazsa maçta topladığı puanlar kimin yüksek olursa o kazanır.

   Dünya'da yapılan 2 çeşit güreş vardır. Biri Serbest Stil diğeri ise Greko-Romen'dir. Bunlar kısaca şöyledir;

   Dünyadaki Güreş Türleri Nedir

   Serbest Stil Nedir; Sporcular rakibine hamle yaparken istediği yerden tutabilir. Bu genelde Türkiye'de yaygındır.

   Greko Romen Nedir; Sporcular rakibine hamle yaparken sadece belden yukarısını tutabilir. Grekoromen güreşi genelde Avrupa'da yaygındır.

   Bunlardan başka Türkiye'nin değişik bölgelerinde yapılan güreş çeşitleri vardır. Kısaca bunlardan da bahsedelim.

  Türkiye'deki Güreş Çeşitleri Nedir

   Aba Güreş Nedir; Güreşçilerin sırtlarına aba giyerek yaptığı, yöresel bir güreş çeşididir. Genelde Hatay ve Gaziantep bölgelerinde yapılır.

   Şalvar Güreşi Nedir; Güreşçilerin geniş şalvar giyerek yaptıkları güreş çeşididir. Kahramanmaraş ve çevresinde genelde yapılmaktadır.

   Kuşak Güreşi Nedir; Romanya ve Türkiye'deki Kırım Türkleri arasında oynanır. Bele sarılan 2 metrelik özel dokuma kuşaklardan tutarak rakibin iki omzunu yere getirmesi için çalışılır.

   Karakucak Güreşi Nedir; Türklerin güreş çeşididir. Kahramanmaraş başta olmak üzere diğer illerde de yapılır. Bu güreşte pehlivanlar keçi kılından yapılan, pırpıt denilen kısa pantolonlar giyerler. Diğer adı Anadolu Güreşidir.

   Yağlı Güreş Nedir; Bu güreşte pehlivanlar üzerine yağ döküp, manda derisinden yapılan Kıspeti giyerek Er Meydanı'nda güreşirler. Edirne'de yapılan Kırkpınar Güreşleri, en bilinenidir.

Spor Avrupa
Greko-Romen Güreş


Edirne Kırkpınar
Yağlı Güreş
Pırpıt Kahramanmaraş
Karakucak Güreşi
Türkiye
Serbest Stil Güreş

   Spor insanın hayatını olumlu yönde geliştirir, çünkü işlemeyen demir pas tutar misali, vücudumuz da hareket etmezse belli zaman sonra değişik hastalıklar başlayabilir. Tarihi bir sporumuz olan güreşi gelecek nesillere aktarabilmek için toplum olarak her türlü tanıtımı yapmak, üzerimize düşen bir görevdir. 

Kahramanmaraş Geniş
Şalvar Güreşi
Hatay Gaziantep
Aba Güreş
Kırım Türkler'i
Kuşak Güreşi
    Herkes bu sporu yapamayabilir, ama iyi bir izleyici olabilir. İyi izleyiciler olmanız dileklerimizle...




   Kaynaklar ve etiketler; wwwturkgurescom, wwwtgfgovtr, wwwasigazetesicom, wwwgsdfgovtr, wwwmarasgundemcom, wwwkanal46com, wwwmarmaragazetesicom, GÜREŞ TÜRLERİ NELERDİR, Kispet, GELENEKSEL GÜREŞ ÇEŞİTLERİ, Kıspet, Grekoromen, TARİHİ SPORUMUZ, güreş çeşitleri nelerdir, geleneksel güreş çeşitleri, yağlı güreş çeşitleri, güreş nedir kısaca, SPOR, güreş türleri nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Devletimizin SESSİZ büyük devrimi, OKULLAR yenileniyor