Teknolojik bir yazımızla herkese merhaba. Son zamanlarda çok duyduğumuz kelime, kuşaklardır. Bu kuşaklar hakkında bilgide vereceğiz ama bizim asıl konumuz, 1 asır önce olmayan kuşak kavramı, niçin şimdilerde var ? Biz asıl bu sorunun cevabının peşindeyiz.
Önce kuşağın tarifine bakalım, sonra adım adım analizlerimizi yazalım.
Kuşak; Nesil, jenerasyon gibi anlamlara gelen kuşağın bir geniş anlamı da şöyledir. Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirlerine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişiler topluluğuna denir.
Günümüze kadar 6 tane kuşak isimlendirmesi yapılmıştır. Ama hangi yıllar arası olduğu net değildir. Farklı kaynaklar, farklı yıllardan bahsetmektedir. Biz genel ortalama yıllarını ve isimlerini bilgi amaçlı yazalım, sonra asıl konumuza devam edelim.
1925-1945 : Sessiz Kuşak
En yaşlı kuşaktır. Bu kuşak zamanında dünyada genelde savaşlar olmuştur, dolayısı ile hayatları sıkıntılı geçmiştir.
1946-1964 : Bebek Patlaması Kuşağı (Boomer Kuşağı)
İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarında yaşayan kuşaktır. Yokluklar görüp, kanaatkar geçinmişlerdir. Savaşlarda ölenler olduğu için, gelecek için bebekler dünyaya çok gelmiştir. O yüzden adını buradan almıştır.
1965-1979 : X Kuşağı
Dünya'da teknolojinin kullanılmaya başlaması ile sanayileşmede insanların yoğun çalışmaya başladığı kuşaktır. Sabırlı, sadık ve çalışkandırlar.
1980-1995 : Y Kuşağı (1999' a kadar diyenlerde var)
Sanayileşme ile hizmete yönelik sektörlerin geliştiği, internetin olmadığı ve olmaya başladığı kuşaktır. Takım çalışmasını severler, azimlidirler, teknolojiyi takip ederler.
1996-2010 : Z Kuşağı (2012'ye kadar diyenlerde var)
Gözlerini dünyaya açtığında, internetle full uyanan ilk kuşaktır. Bilgiye eskileri gibi kitaplarla değil, daha çok internetle ulaşmaktadırlar. Sosyal medyada aktif olup yalnızlığı severler. Yeni bir şeyleri tasarlamayı severler, güven ararlar.
2011-2025 : Alfa Kuşağı
Bu kuşak maddi yönden şanslı bir kuşaktır, rahattırlar. Teknoloji ile içli dışlıdırlar, özellikle telefon, tablet gibi. Sosyal yönleri azdır, robotik bir insanlık hayalleri vardır. Her şeyi bir tuşa basarak, çözebileceklerine inanmaktadırlar. Hafızalarını fazla zorlamazlar. Az konuşur, bireysel çalışır ve otoriteyi sevmezler.
Bu 6 tane kuşak isimlerinden sonra ise Beta Kuşağı , Gama Kuşağı ve Delta Kuşağı isimleri gelecek denilmektedir.
İnsan Yaşam Döngüsü |
NİÇİN KUŞAK İSİMLERİ VAR ?
Bu kadar teknik detayları yazdıktan sonra biz asıl konumuza gelelim. Yaklaşık 96 sene önce başlatılan bu kuşak isimleri niçin çıkarıldı, ne gerek vardı her 15-20 seneye bir kuşak ismi vermeye ?
Bize göre kuşak isimleri, teknolojinin gelişmesi ile hayat standartlarının değişmesinin, sosyal hayata olan yansımalarının toplamıdır. Burada dikkat edeceğimiz durum, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, insanlardaki yaşam döngüsünün değişmeyeceğidir. Yani insanlar doğarlar, bebek olurlar, çocuk olurlar, büyürler, aile olurlar, yaşlanırlar ve en sonunda bu fani dünyadan göç edip giderler. Bugüne kadar bu döngü hiç değişti mi ?
Ayrıca teknoloji bu hızla ilerlerse yakın zamanda her şey otomatik olacak, her şey elektriğe bağlı bir jenerasyona gidecek. O zaman aklımıza şöyle bir soru geldi, bir anda tüm dünyanın elektriği 1 hafta boyunca gitse, dünyada neler olur ? Bir anda teknoloji ile zirvede olan insanlar, bir anda 1.000 yıl geriye gidecek ve büyük şoklar geçirebilir. Elektrik olmayınca her şey manuel sistemlere dönecek. Bunun olabileceğini düşünerek hayatınızda ki her şeyi otomatiğe bağlamayın. Zor durumlar için manuel olarak, ne işler yapabileceğinizin planlarını da yapın.
Bunun gibi durumlar her zaman olabilir, bu yüzden bizler 15-20 yıllık kuşak isimlerine takılmayalım, hayat bir şekilde akıp gidiyor, yani gelip geçicidir. Önemli olan bu hayatta neler geride bırakabileceğiz, onlara odaklanalım. Eğer ki insanlık için faydalı bir eser, yeni bir ürün veya topluma yararlı bir meta bırakabiliyorsak, o zaman ne mutlu bizlere. Bunları yapmak için araştıralım, çalışalım, konsantre olalım.
Şimdi biz kuşak isimleri değil de gerçek yaşam döngüsünün, genel bir gruplamasını yapalım.
0-3 yaş arası: Bebeklik
3-6 yaş arası: Çocukluk
6-10 yaş arası: İlkokul, öğrenme, oyunlar oynama
10-14 yaş arası: Ortaokul, büyüme
14-18 yaş arası: Lise, gençliğe ilk adımlar
18-22 yaş arası: Üniversite, gençlik
22-26 yaş arası: Gerçek hayata ilk adımlar, aile kurmak için hazırlık çalışmaları
26-30 yaş arası: Aile kurulması ve dünyaya merhaba diyen bebekler
30-34 yaş arası: Anne ve babaların bebeklerle yeni bir hayata alışması
34-38 yaş arası: Çocuklar ile birlikte yeni hayata alışmak
38-42 yaş arası: Çocukların büyümesi ve sorumlulukların artması
42-46 yaş arası: Çocukların liseyi bitirmesine yanaşması ve hayata hazırlanması
46-50 yaş arası: Çocukların üniversiteye hazırlanıp, anne ve babalarımızın yaşlanma dönemine girmesi
50-54 yaş arası: Çocukların üniversiteyi bitirmesi, onlar için yeni hayatın başlaması
54-58 yaş arası: Çocukların evlenmesi, bizler için emekliliğin yaklaşması
58-62 yaş arası: Torun sahibi olunması, büyüklerimize sonsuz destek verilmesi
62-66 yaş arası: Torunların büyümesi, çocukların olgunlaşması
66 ve sonrası yaşlar: Torunlarla zaman geçirmek, bizlerin emekli olması ve yaşlılığa merhaba
İnsan Yaşam Döngüsü |
Sosyal hayata göre olan gruplamaları yazdıktan sonra, asıl konumuza gelelim. 96 yıl önce başlatılan kuşak isimleri acaba neden verilmeye başlandı ? Ne faydası olabilir ? Bu soruları biraz analiz ettik, karar sizlerin.
Gerek sosyal medyaları, gerekse haberleri inceleyip analiz edince şu durumları görmeye başladık. Dışarıdan yıkılamayan ülkelerin, içeriden yavaş yavaş nasıl çözülür üzerine çalışma yapan üst akılın oyunlarını görür gibi olduk. Nasıl mı ?
Bir toplumun gençleri üzerine ne kadar oyun kurmaya kalkılırsa, bunun tutabileceğini fark eden üst akıl planlarını gençler üzerine yapmaya başlamıştır, tüm dünyada. Gençler demek heyecanlı bir nesil demek, araştıran, kanı kaynayan bir şeyler planlayan, bir şeyler üretmek isteyen demektir. Böyle heyecanlı bir nesli kim kaybetmek ister ki ? Ama üst akıl burada bazı hamleler yaparak, bunları kendi tarafına çekmeye çalışmaktadır.
Gençlere siz şöyle bir kuşaksınız, sizin sayılarınız bu kadar, siz çok büyük bir gençliksiniz, siz her şeyi yaparsınız, herkes sizin gücünüzün farkında olmalı diyerek onları adeta dolduruşa getirip, sanal olarak onları büyük göstermeye çalışmaktadırlar. Bunu da gençler arasında mobil telefonlara kurulan, özel mobil uygulamalarla yapmaktadırlar. Bu programlar içindeki reklamlarla, süslü püslü oyunlarla, kısadan zengin olma hayali gösterilen sanal para kazanma mecraları ile gençlere ulaşıp, kancalarını atmaktadırlar.
Sizler büyükler olarak, çocuklarınıza her şeyin en iyisi olsun diye uğraşırken, karşı taraf onların beyinlerine nasıl gireriz, onların hesaplarını yapmaktadırlar. Bu yüzden şunu asla unutmayalım, dünya bir imtihan dünyasıdır. Sizler ne kadar büyük gösterilseniz bile herkes dünyada bir sınava tâbi tutulur. Kimi bu sınavı sağlığı ile, kimi parası ile, kimi parasızlığı ile, kimi yakınları ile, kimi ise sabrı ölçülerek verir. Bu sınavlar bazen ağır olur ve bünye kaldıramayıp, psikolojik sorunlara da götürebilir.
Bilişim Sosyal Medya |
Bir zamanlar üst akılın dolduruşa getirdiği gençler, hayat sınavında adeta neye uğradığını şaşırıp, boşluğa düşebiliyor. Zamanında onlara adeta gaz veren üst akıl ise onlardan artık vazgeçmiştir. Çünkü bu kişi artık genç değil, olgun birisi olmuştur. Üst akıl gençlerle ilgilenir, olgun olanları bırakır. Dolayısıyla alttan gelen yeni nesle, bugünkü tabirle kuşağa kancayı atmaya başlamışlardır. O yüzden bizler bu kuşak tabirlerine fazla takılmayalım. Zaten bu tabirler 1925 yılında başlamıştır ve şu ana kadar da 6 kuşak ismi verilmiştir.
Bu kuşak ismini verenlere sormak lazım. Ortalama 15-20 yıla bir kuşak ismi veriyorsanız 1925 yılda yaklaşık 100 kuşak ismi olurdu. Bugüne kadar 100 kuşak ismi verilmediğine göre, bir şey mi kaybetti insanlık ? Tabii ki hayır, o yüzden uyanık olalım, dolduruşa gelmeyelim. Onlar planlar yapıyorsa bizler iyi analizler yapıp, sonra onlara karşı 2 kat planlar yapalım.
Tüm nesiller arasında kuvvetli bir bağ vardır. Önemli olan bu bağları iyi korumamız. Böylece hiç bir yabancı ülkenin akılları, bizi içeriden yıkamaz, yıkmaya cesaret bile edemez. Dolayısıyla her şey bize bağlıdır. Tarihimizi ne kadar çok bilip, ileriye iyi hazırlanırsak, bizden güçlüsü olamaz. Birlikten kuvvet doğar ve unutmayalım ki tarih tekerrürden ibarettir.
Gençlerimizi ve büyüklerimizi ilgilendiren önemli bir analiz yazımızın daha sonuna geldik. Sitemizin amacı güçlü ülke olmamızdır. Güçlü ülke olduktan sonra diğer mazlum kıtalarında bizlerle olan kardeşlerimizle beraber, dünyada huzuru sağlamamız gerekir. Önemli olan sadece bizlerin mutlu ve huzurlu olması değil, tüm dünyanın mutlu ve huzurlu olmasıdır. Bunun için hep birlikte çalışmalıyız ki, bu dünyadan göçüp giderken imtihanda aldığımız notlar ve sevaplar, hayırlısı ile güzel olsun.
Başka bir yazımızda daha görüşmek üzere, herkese Saygılar...
Kaynaklar ve etiketler; wwwsozlukgovtr, wwwaacomtr, wwwbilimgenctubitakgovtr, wwwpngwingcom, Z KUŞAĞI, beta kuşağı hangi yıllar, kusak isimleri, sessiz kuşak hangi yıllar, bebek patlaması kuşağı hangi yıllar, x kuşağı hangi yıllar, y kuşağı hangi yıllar, z kuşağı hangi yıllar, alfa kuşağı hangi yıllar, gama kuşağı hangi yıllar, KUŞAK İSİMLERİ NİÇİN VAR ve Z KUŞAĞI HANGİ YILLAR, yaşam döngüsü, kuşaklar hangi yıllar, ANALİZLER, delta kuşağı hangi yıllar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder