18 Kasım 2022 Cuma

Başkanlık Sisteminin En Belirleyici Farkı, Parlamenter

   Ülkemizde günlerce, aylarca, yıllarca konuşuldu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (Başkanlık). Bu sistemin teknik detayları ise, medyada günlerce yazıldı. Bizler bu detayları yazmayacağız, bizim yazacağımız durum, Başkanlık Sistemi ile Parlamenter Sistemi arasındaki önemli farklar olacaktır.

Başkanlık
Başkanlık

   ÖNEMLİ FARKLAR

1) Parlamenter sisteminde aylarca hükümetin kurulamadığı olmaktaydı, şu an dünyada bir çok örnekleri mevcuttur. Örnek, İtalya

2) Parlamenter sistemde hükümet kurulunca çok uzun gitmiyor, bazıları sadece bir kaç ay sürüyordu

3) Başkan direkt halka karşı sorumlu oluyor

4) Kararlar Başkanlık sisteminde çok hızlı alınıyor

5) Parlamenter sistemde siyasi krizler, çok fazla olmakta

6) Erken seçim ihtimali, parlamenter sistemde çok fazladır

7) İstikrar başkanlık sisteminde, çok fazladır

   Bu önemli farkları yazdıktan sonra şunu görmekteyiz. Bazı büyük devletler başkanlık veya ona benzer sistemle yönetilirken, bizlere parlamenter sistemi öneriyorlardı. O zaman bizde onlara diyelim ki, madem o kadar iyi, sizler geçin parlamenter sisteme. Mesela Amerika hemen geçiniz, ne bekliyorsunuz, niçin zaman kaybediyorsunuz?

   EN BELİRLEYİCİ FARK

   Parlamenter sistemde koalisyonlar seçimden sonra oluşuyordu. Böylece seçmenlerin seçimden önce istemeyeceği koalisyonlar, seçimden sonra kurulabilmekteydi. Ama Başkanlık sisteminde bu durumlar olmuyor, ittifaklar seçimden önce kurulup, Milletimiz ona göre oy kullanmaya başladı.

   Bu farkları yazdıktan sonra aklımıza takılan bazı önemli sorular var, gündemle alakalı. Onları da yazmak istiyoruz.

   ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜMÜZ SORULARIMIZ

1) Seçimler ülkemizde değil de başka ülkelerde mi olacak? Çünkü adaylar açıklanmadı ama ha bire başka ülkelere ziyaretler yapılıyor. 

2) Türkiye'de yaklaşık 120 civarı siyasi parti var ve bununda 27 tanesi ancak seçimlere katılabilme şartlarını yerine getirebiliyor. O zaman soruyoruz, bu kadar çok parti niçin kuruldu?

3) Ülkemizdeki başkanlık sistemine göre % 50+1 oy alan Başkan seçiliyor. 2018 yılı Başkanlık seçiminde % 52.59 oy ile Başkan seçilmişti. Buna göre başkan seçilebilmek için % 2.59 oy oranı çok önemlidir. Bu oranın öneminden dolayı mı, çok partiler kurulmaktadır?

  YURT DIŞINDAN ÇOK ÖNEMLİ TALEBİMİZ

   Bazen bizler için Başkanlık sistemini bırakın diyorsunuz. Peki o sistem o kadar iyi ise, siz niçin geçmiyorsunuz? Bırakın Başkanlık sistemlerinizi, hemen parlamenter sisteme geçiniz, koalisyonlar neymiş bir görün. Acilen bekliyoruz geçmenizi, tamam mı ? 

   Farklar ve sorularımız ile bir yazımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Başka bir yazımızda yine görüşmek üzere hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız.



   Kaynaklar ve etiketler; wwwtrcooltextcom (resim), BAŞKANLIK, başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasındaki fark, başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin karşılaştırılması, başkanlık sistemi ile parlamenter sistem arasındaki fark, BAŞKANLIK SİSTEMİ, başkanlık sisteminin avantajları, EN BELİRLEYİCİ FARKI, başkanlık sisteminin farkları, PARLAMENTER, parlamenter sistem ile başkanlık sisteminin karşılaştırılması, ANALİZLER, başkanlık sisteminin parlamenter sisteme göre avantajları nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Devletimizin SESSİZ büyük devrimi, OKULLAR yenileniyor