Dünyadaki petrol ve doğalgazların önemli bir bölümünün bulunduğu ve 3 semavi dini ağırlamış olan Kudüs'ü içinde bulunduran tarihi bölge, kısaca Ortadoğu...
Evet bu analiz yazımızda sizlere Ortadoğu'dan bahsedeceğiz...
Önce Ortadoğu Ülkeleri hangileridir, onları yazalım:
TürkiyeFilistin
Suriye
İran
Irak
Suudi Arabistan
Katar
Birleşik Arap Emirlikleri (B.A.E.)
Mısır
Ürdün
Kıbrıs
Lübnan
Yemen
Umman
Kuveyt
Bahreyn
Fas
Pakistan
Tunus
Afganistan
Cezayir
Libya
Tunus
Ortadoğu |
Bu kadar ülkelerin bulunduğu bölge neden çok değerli? Şimdi bunlardan kısaca bahsedelim, sonra neler olduğunu yazalım.
ORTADOĞU NEDEN ÇOK DEĞERLİ?
- Dünya'daki petrollerin yaklaşık % 40-50 arası bu bölgededir
- Dünya'daki doğalgazların yaklaşık % 40'ı bu bölgededir
- Deniz taşımacılığında önemli kanallar bu bölgelerde bulunmaktadır
- Amerika ve İngiltere'nin en çok karşı karşıya geldiği bölgedir
- Dünyanın çok önemli enerji merkezlerinden biri bu bölgedir
- Petrol ve doğalgazın pazarlamasından kazanılan devasa (yüzlerce milyar dolar) paralar
- Petrolün fiyatını dolarla belirleyerek, dolar hegemonyası kurmak istemeleri
- Ortadoğu ülkelerinin kazandıkları dolarları, Amerika'nın kendi bankalarında tutma isteği
- Petrol pazarlaması yaparak, kendi istihbaratlarını buralarda konumlandırmaları
- Amerika'nın petrol ve doğalgazla, Avrupa'yı kontrol altında tutmak istemesi
- Amerika'nın Çin'e karşı gizli savaşını bu bölge üzerinden, güç gösterisiyle yapması
- Amerika'nın Ortadoğu'daki ülke yöneticileri ile olan gizli koruma kalkanları
- Amerika'nın Ortadoğu'ya yüzlerce milyar dolar silah satması
NELER OLUYOR?
Yaklaşık 8-10 yıldır Amerika'ya karşı Ortadoğu ülkeleri tedirgin idi, güven konusunda. Son Rusya Ukrayna savaşından sonra ise Ortadoğu ülkelerinin çoğu Amerika'nın ne olduğunu, ona çok güvenilmeyeceğini, ileride kendi ülkelerinin başlarına çoraplar örebileceğini gördü ve Ortadoğu'daki Devlet yöneticileri epeyce gözlem yapmaya başladı. En basitinden bir örnek verelim. Pandemi zamanında Amerika 1 kargo dolusu maskeye havaalanında el koymuştu.
Daha sonra buradaki Devlet yöneticileri Türkiye'nin hem büyüyen gücünü, hem güçlü yükselişini hem de savunma sanayisindeki yaptığı yatırımları görünce, dünyada en güvenilecek ülkenin Türkiye olduğuna karar verdiler.
Bu kararlardan sonra dikkat ettiyseniz Ortadoğu'da bizle sorunlu olan ülkeler birer birer Türkiye ile olan ilişkilerini hem düzeltmek, hem de daha ileriye götürmek için görüşme talepleri yapmaya başladı. Mesela Katar'a baskı yapmaya kalkan ülkelerin başında Suudi Arabistan, BAE, Mısır vardı. Sonra bu ülkeler sırasıyla adımlar atmaya başladı.
Şimdi hepsi ile aramız baya iyi, son 3 yılda yazdığımız yazılarda önemli iki konuya çok temas ediyorduk, neydi o konular, birlik ve kardeşlik. Evet bizler ne kadar bir olursak, kardeş olursak başta Amerika olmak üzere küresel tüm güçlere karşı daha güçlü oluruz.
Şimdi bazıları şunu sormaya başladı, Mısır ile ne oldu da bu kadar ilişkilerimiz arttı. Buna verebileceğimiz en kısa cevap şöyle olur:
Mısır yıllardır bizle arayı düzeltmenin peşinde idi, bunu son 2 yılda hepiniz haberlerden iyice görmüşsünüzdür. Mısır'ın bu adımlarına karşı Devletimiz yavaş yavaş adımlar atıyordu. Gazze'de yapılan soykırım ve zulümlerden sonra Devletimizin adımları daha hızlandı. Çünkü Gazze'deki mazlumlara ulaşmanın onlara yardımlar götürmenin yolu, Mısır'dan geçmektedir. O mazlumlara yapılacak yardımlar, şu an bizim için diğer meselelerden önemli değildir. Yoksa Mısır Devlet Başkanı olan Sayın Sisi'nin darbe ile geldiğini bizler unutmadık, hep aklımızda kalacaktır.
Ayrıca Mısır'ı şu an yalnız bırakırsak, Gazze'den sonraki hedef olacak. Mısır'da hedefe girdikten sonra Amerika'nın 8 yıllık rüyası olan haritaya yaklaşması uzakta değildir. Bu harita ile ilgili 2 yıl önceki bu analiz yazımızı okuyalım, sonra tüm taşların nasıl yerine oturduğunu birlikte görmüş oluruz.
Bu yazdıklarımızı hep birlikte düşününce Ortadoğu'daki diğer devletler şunu artık çok iyi anladı. Türkiyesiz hiç bir denklem, Ortadoğu'ya huzur getirmez. Getirse idi özellikle son 30 yılda getirirdi ama getirmedi, neler oldu peki?
- Amerika ve diğerleri petrolden pasta almaya geldi
- Irak ve İran'ı birbiriyle savaştırdı
- Irak'ı bölmenin eşiğine getirdiler
- Suriye'yi bölmenin eşiğine getirdiler
- Kaddafi'den sonra Libya halkının huzuru kaçtı
- Tunus'ta darbe girişimi oldu
- Birbirine yakın ülkelerin arasını açarak, bölgeye huzursuzluk verdiler
- Kardeşi kardeşe kırdırmaya çalıştılar
- Kardeş ülkeleri birbirleriyle korkutup, bol bol silahlar sattılar
- İsrail'i güçlendirip, Gazze'de soykırım yapmasına izin veriyorlar
AMERİKA NEYDEN KORKUYOR?
Amerika son 10 yıldır dolar hegemonyasının azalmasından çok korkuyor. 2 yıl önce bununla ilgili detaylı bir yazı hazırlamıştık. Bu yazımızı şimdi okursanız, her şey daha çok netleşir.
ORTADOĞU'DA BEKLEDİKLERİMİZ
- Türkiye ve Libya arasında 2019 yılında imzalanan deniz yetki anlaşması, münhasır ekonomik bölge, gibi anlaşmaları diğer kardeş ülkelerle yapmak. Bu konuda biz Mısır ile böyle bir anlaşma yaparsak, Akdeniz'de tüm denklemler değişir. Özellikle doğalgaz açısından, Amerika neye uğradığını anlayamaz.
Sonuç olarak Ortadoğu her yönden çok kıymetli, yoksa 10.000 kilometreden Amerika niçin gelsin bu bölgeye değil mi? Çünkü Amerika işin içinde para kazanmak yoksa, bir adım bile atmaz. Bunu son 5 yılda tüm dünya çok iyi gördü.
Bizlere düşen Amerika, Avrupa ve Çin'den bu bölgeyi olabildiğince korumak. Onların derdi hep para, bizlerin derdi önce kardeş olma, birlik olma sonra ticaretlerimizle % 50-50 kazan kazan politikasıdır. Bu niyetlerle herkese Saygı ve Selamlarımızı sunar, yazılarımızı tüm dostlarınızla paylaştığınız için hepinize ayrıca çok teşekkür ederiz...
Birlikten kuvvet, ayrılıktan felaketler doğabilir, kalın sağlıcakla...
Kaynaklar ve etiketler; wwwgooglecom, wwwdiyanetgovtr, google earth, Orta Doğu, MISIR, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ, Dubai, SUUDİ ARABİSTAN, Ortadoğudaki ülkeler, Ortadoğu'daki ülkeler, Ortadoğudaki ülkeler hangisi, Ortadoğu'daki ülkeler hangileri, ortadoğuda neler oluyor, ortadoğu ülkeleri isimleri, petrol hangi ülkelerde var, doğalgaz hangi ülkelerde var, türkiye mısır deniz yetki anlaşması, amerika'nın ortadoğu projesi, amerika'nın ortadoğu planları, amerika'nın ortadoğu planı, amerika orta doğudan ne istiyor, türkiye ortadoğu'da mı, ORTADOĞUDA, amerika'nın ortadoğu politikası, ORTADOĞU'DA NELER OLUYOR, türkiye ortadoğu ilişkileri, ORTADOĞU'DAKİ ÜLKELER HANGİSİ, türkiye ortadoğu ülkesimi, ANALİZLER, mısır amerika ilişkileri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder