28 Aralık 2021 Salı

Yeni Yıl

   Ömrümüzden 1 senemiz daha bitti ve yeni bir yıl geldi, yani yılın başı. Bu yılın başları 2 çeşittir. Biri miladi, diğeri ise hicridir. Biz bu yazımız da miladi takvimi kullanan ülkelerdeki yılbaşından biraz bahsedeceğiz.

   1 yıl 12 aydan oluşmaktadır. Ocak ile başlayıp, aralık ile biter. Aralık ayı geldi mi, kış mevsimi gelmiş demektir. Bir taraftan soğuklar, bir taraftan ise lapa lapa yağan bembeyaz karlar... Yılın son ayı olan aralık gelince ömrümüzden 1 yıl daha geçmiş olmaktadır. Yani her aralık ayının sonuna gelince 1 yaş daha yaşlanmaktayız. 

Yeni yıl
Yeni yıl

   Hiç fark ediyor musunuz, yıllar nasılda kolay geçiyor. Bir bakıyorsunuz bir bebek bir anda küçük bir çocuk oluyor, sonra ilkokula gidiyor, sonra orta ve liseye. Daha sonra üniversiteye, sonra evleniyor...ve...bir bakıyorsunuz ki yaşlanmış oluyor. Hayat çok kısadır, önemli olan bu hayatta mutlu ve huzurlu olmaktır. Burada mutluluk derken sadece maddi mutluluktan bahsetmiyoruz. En önemli mutluluk, manevi olandır. Yani bu dünyada manevi olarak neler yaparsak, öbür tarafa giderken onları yanımızda götüreceğiz. Ama maddi olarak kazandıklarımızı öbür tarafa götüremeyeceğiz, onları burada bırakacağız. O yüzden her 2 âlem içinde çalışarak, mutlu olmalıyız.

Bir Hadis-i Şerif'te şöyle buyuruluyor:

- ''Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, yarın ölecekmiş gibi âhiret için çalışın''

   Hadisten de anlaşılacağı gibi hem dünya için, hem de âhiret için çok çalışmalıyız. Dünyaya dalıp, ahireti asla unutmamalıyız. Çünkü bu dünyada ne kadar misafir olduğumuzu bilemiyoruz, bunu sadece Allah C.C. bilir.

   Her zaman her şeyin hayırlısını dualarımızda Allah'tan isteyelim. Bazen çok para kazanacağız diye hayırsız işlere yönelebiliriz, orada durup düşünelim hemen. Çünkü Kanuni Sultan Süleyman'a kalmayan dünya, bize mi kalacak ? Eninde sonunda bizimde gideceğimiz yer, sadece 2 m2 toprak alandır.

   İster 1 eviniz olsun, isterse 1.000 tane eviniz. Sonunda hepsini burada bırakıp gideceğiz. O yüzden ömrümüzü hayırlı işlerle meşgul edelim. Biz çalışalım, rızkı veren Allah'tır, gerisi Allah Kerim'dir. Dünyada kalbimizi maddi duygularla soğutmayalım, çünkü maneviyat olmayınca, bir anlamı olmuyor hayatta yaşamanın. Adeta ruhsuz bir robot gibi dolanır dururuz, dünyada.

   Ayrıca hayatta huzurlu yaşamak istiyorsak, bol bol Allah'a şükretmeliyiz. Allah bizi yiyip içmek için dünyaya göndermedi. Allah C.C bizleri kendisine, ibadet yapmamız için gönderdi. O yüzden hâlimize her zaman şükretmeliyiz. Şükürsüz bir hayat, boşuna geçmiş demektir. Ayrıca şükretmezsek bize verilen nimetlerde elimizden alınabilir, o zaman sıkıntılara gireriz ve nimetlerin kıymetini kaybedince anlamış oluruz.

   Bazen çevremizde insanlar görüyoruz lüks evi ve arabası var ama açım diyor. Evet açlar ama şükürsüzlüğe açlar. Dönüp şöyle bir etraflarına baksalar, gerçekten aç insanları görseler, o zaman hallerine 1.000 kere şükrederler. Ama göz görmek istemeyince, gerisi nafile kalıyor. Şunu asla unutmayalım, bu dünya ve hayat bizlere, büyük bir sınavdır. Kimi çok parayla, kimi hastalıkla, kimi parasızlıkla, kimi de başka yollarla imtihan altındadır. Önemli olan hepimizin bu büyük sınavlardan yüksek puanlar alarak, öbür âleme gitmesidir. Yüksek puanlar almak bir yandan kolay, diğer yandan istemeyenlere zordur. Hepinizin hayırlı puanlar almanızı dileriz.

   Cümleten herkese iyi amellerinizin olacağı sağlıklı, mutlu ve huzurlu seneler dileriz. Ömrünüzün kalan kısmının, bugüne kadarki kısmından, daha hayırlı olması dileklerimizi sunarız. Bir başka yazımız da görüşmek dileğiyle, herkese Saygılar...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwdiyanetgovtr, YILBAŞI, yılbaşı, YENİ YIL, yeni yıl ne zaman, yılbaşı ne zaman, yeni yıl hangi gün, yılbaşı hangi gün 

2 yorum:

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor