12 Temmuz 2022 Salı

Çamlıca Kulesi ile Eyfel Kulesi

   Dünya'da 19. yüzyılın ortalarından sonra (yaklaşık 170 yıldır), Dünya Fuarları olarak bilinen EXPO'lar başlatılmıştır. Exposition kelimesinin kısaltılmışı olan Expo, kelime anlamı ile sergi demektir. Bu fuarların ilki 1851 yılında Londra'da düzenlenmiştir. Böyle sergiler çok büyük alanlarda olmaktadır, yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik. Expo fuarları 5-6 yılda bir olmakta olup 6 çeşidi vardır. Bunlar; Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence ve ticarettir.

   Expo hakkında biraz bilgi verdik. Şimdi diyebilirsiniz bu kulelerle Expo'nun ne bağlantısı var. O zaman bağlantıları yazmaya başlayalım.

   1789 Fransız İhtilali'nin 100. yılında yani 1889'da Fransa'da Paris Expo'su yapılacaktı, bunun giriş kapısı olarak Eyfel Kulesi inşa edildi. Bu kule fuara gelenlerin dikkatini çektiği için yıllardır, turizmde kullanılmaktadır. Böylece hem maddi olarak kazançlar sağlamıştır (turistler gelerek), hem de Fransa'nın adının akıllarda kalması için bir reklam olmuştur.

   Kimi zaman bizler de kendi kendimize demişizdir. 

''Şuna bakın, adamlar demirden bir kule yapmışlar, bir sürü yabancı turist sırf bunu görmek, resim çektirmek için buraya gidiyor. Ne kadar ilginç  bir durum'' 

   Bu durum çoğumuzun dikkatini çekmeye başlamıştı, yıllar önce. Daha sonra ülkemizde buna benzer bir eser niçin olmasın gibi sorular sorulmaya başlandı. Sadece çelikten bir kule değil, ayrıca başka işler içinde kullanılsın, estetik olarak ta dünyada ses getirsin. Bu sorular yıllarca düşünüldü, ortada olan sorunlar yazıldı, çizildi. Bu sorunlardan en yakını olan İstanbul Üsküdar Çamlıca'daki Radyo ve Tv vericilerinin olduğuna kanaat getirildi. Kısaca hem bu görüntü kirliliği ortadan kaldırılmalı, hem de Eyfel Kulesi'ne rakip olacakmış gibi bir yapıtın ortaya çıkması düşünüldü. En sonunda ortak noktalar alınıp, çok özellikleri olan Çamlıca Kulesi inşaatına karar verildi.

Çamlıca Kulesi
Çamlıca Kulesi Eyfel Kulesi

   Yani Fransa'nın Eyfel Kulesi (Eiffel Tower) vardı, bizimde Çamlıca kulemiz yapılacak ve günün birinde rakip olabilirdi Eyfel'e. Büyük çalışmalar sonunda Çamlıca Kulesi inşaatına başlandı ve 2021 yılında açıldı. Bu Kulemize şimdilik yılda 560.000 ziyaretçi gelmektedir, Eyfel Kulesi'ne ise yılda yaklaşık 6 milyon ziyaretçi gitmektedir (133 yıllık tarihi olan bir yapıt). Önümüzdeki 15-20 sene içinde Çamlıca Kulesi'nin ziyaretçi sayısı Eyfel Kulesi'ne çok yaklaşabilir, bu bir hayal değil bizlere göre.

   Şimdi kısaca Eyfel Kulesi'nin detaylarını, daha sonra Çamlıca Kulesi'nin geniş detaylarını yazacağız. 

EYFEL KULESİ'NİN YAKLAŞIK DETAYLARI

- 324 metre

- 10.000 ton civarı ağırlığı var

- 7.000 tondan fazla çelik kullanılmış

- 18.000 parçadan oluşmuştur

- Zirveye 1.600'den fazla basamakla ulaşılıyor

- Zamanında dünyanın en yüksek binasıydı

- Yapıldığı zamanlarda her yerden görünüyor, çoğu kimse istemiyordu, kaldırılsın demişti

- Çok turist çekmeye başlayınca, kalıcı olmuş (normalde 20 yıl kullanılır diye yapmışlar)

- Paris'in simge sembolüdür

Eyfel Kulesi
Eyfel Kulesi 

ÇAMLICA KULESİ'NİN DETAYLARI (Çamlıca Televizyon-Radyo Kulesi)

- 30.150 metrekare alana kuruldu

- Denizden 587 metre yüksekliktedir

- Yapıldığı zamanda Avrupa'nın en yüksek kulesidir

- Zemin kotu üzeri yükseklik, 369 metre

- Çelik anten yüksekliği, 168 metre

- Betonarme yapısal yükseklik 221,5 metre (zemin altı katlar dahil)

- Toplam 49 kattan oluşmaktadır, 4 tanesi zemin atındadır

- 100 radyo kanalı aynı anda frekansları birbirine karışmadan ve güçlerini kesmeden, yayın yapmaktadır

- Seyir katları 33 ve 34. kattadır (yaklaşık 150. metreler)

- Kablosuz telekomünikasyon operatörlerine de alt yapı hizmeti sağlamaktadır

- İçinde mağaza ve kafeteryaları vardır

- İstanbul'un simge sembollerinden birine adaydır

Çamlıca Tower
Çamlıca Tower

ÇAMLICA KULESİ'NİN FAYDALARI

- Tüm radyo ve tv vericileri bir yerde toplandı

- Görüntü kirliliği ortadan kalktı (tüm eski anten vericileri kaldırıldı)

- Yayınlardaki kalite arttı

- Seyir terası turistlerin gözde mekanı oldu

- Muhteşem dizaynı ile ileride milyonlarca turist çekecektir, dolayısı ile milyarlarca dolar demektir bu

- Ülke tanıtımına önemli katkısı olacaktır

Çamlıca Kule
Çamlıca Kule Faydaları

   Muhteşem dizaynı ve çok özellikli kullanım amaçları olan Çamlıca Radyo-Televizyon Kulesi'ni sizlere anlatmaya çalıştık. Bu tarz yapıtlar ülkemizin çok büyük reklamını yapmaktadır. Dünyada üretim yapılmadan en çok para, turistlerin gezmesinden kazanılmaktadır. Buda ülke tanıtımının iyi yapılması ile olmaktadır. Bundan sonra ülkemizin her yerine yüzlerce milyon turistin gelmesi dileklerimizle, hepinize teşekkür eder, Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwtbmmgovtr/tutanaklar, wwwcamlicakuleistanbul, wwwaygmuabgovtr, wwwgooglecom, çamlıca kulesi resimleri, çamlıca kulesi kaç metre, çamlıca kulesi öncesi sonrası, Çamlıca Tv-Radyo Kulesi, Çamlıca Kulesi nerede, çamlıca kulesi ne işe yarar, çamlıca kulesi ne için, çamlıca kulesi kaç katlı, çamlıca kulesi özellikleri nedir, çamlıca kulesi faydaları nelerdir, eyfel kulesi kaç metre, eyfel kulesi kaç mt, eyfel kulesi hikayesi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar