18 Haziran 2023 Pazar

Ev kiraları için öneriler

   Bugünlerde çoğu kimse ev kiralarındaki fiyat artışlarını konuşuyor. Peki bu neden oluyor, çözümler nedir? Öncelikle ev kiralarının artmaması için, evlerin mülkiyet fiyatlarının aşırı artmaması gerekir. Buna göre sırasıyla hepsine çözüm önerilerimizi yazmaya başlayalım.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

- Yeni evler yapılmalı

- Evlerin yapılacağı yerlerin depreme dayanıklı ve arsa fiyatları uygun olan yerlerden seçilmeli

- Bir evde kaç kişi yaşıyorsa (18 yaşını geçmiş) her kişi en fazla 1 adet ev alabilmeli, fazla almamalı. Örneğin bir evde anne, baba ve 2 kardeş yaşıyorsa (bir kardeş 15, diğeri 19 yaş ise) her biri en fazla 1 taneden olmak üzere, o aile maksimum 3 ev alabilmeli.

- Eğer o aile başka şehirde ayrıca yazlık tarzı evde almak istiyorsa, aile olarak en fazla 1 ev alabilmeli, ikincisi olmamalı. Çünkü bazı kişiler kendine, eşine ve çocuklarına evler aldırtabiliyor. 

- Burada ana kural şu olmalı. Parası olan herkesin çok ev almaması gerekir, önemli olan hiç evi olmayanların ev alabilmesini sağlamak gerekir. Şimdi parası olanlar çok ev alırsa dolayısı ile talep artar, ev fiyatları artar. Böylece gerçekte ev ihtiyacı olanlar, yüksek fiyatlardan dolayı ev alamaz.

- Kısaca ev yatırım aracı olmamalı, ihtiyacı olanlara evleri olmalıdır

- Eğer bir aile 18 yaşını geçen nüfus sayısından 1 ve daha fazlası,  10 / 20 / 50 adet gibi ev alacaksa bu aile kiralarından çok yüksek gelir vergisi ödemelidir. 

- Aynı şekilde arazi, tarla ve arsa satışlarında da sınırlama olmalıdır. Yani birileri param var deyip, farklı kişiler üzerine gizliden alıp toplayıp, sonra yüksek kârlar ile satmamalıdır.

   Ev kiralarının artmasının asıl kaynağı olan ev mülkiyet fiyatlarının çok artmaması için yazdığımız önerilerden sonra şimdi, ev kiralarının artmaması için önerimizi yazacağız.

Ev Kiraları
Ev Kiraları

KİRALAR İÇİN ÖNERİMİZ

   Kiraların aşırı artmaması için aşağıdaki maddeler yapılırsa, hayırlı sonuçlara vesile olur diye düşünüyoruz.

- Kiralık bütün evler, Devletimizin kuracağı dijital bir platformda toplanmalı. Örnek e-devlet üzerinde veya buna benzer bir sistem üzerinde

- Kim evini kiraya verecekse, buraya ilanı eklemeli

- Kim ev kiralamak istiyorsa, buraya kayıt olmalı

- Eğer emlakçının elinde ev varsa, sahibi adına buraya kayıt yapmalı. Yada kiralamak isteyen müşterisi varsa, onun adına kayıt yapmalıdır. Burada emlakçı ücretini sadece kendi müşterisinden (kiralamak isteyen veya kiraya vermek isteyenden) almalıdır. Devletin sistemine kayıtlı olanlar, emlakçıya para ödememelidir. Yoksa sistemin güvenilirliği sorgulanır. 

- Tüm kontratlar devletin belirleyeceği sabit bir kontratla sistem üzerinden olmalıdır, özel şartlar varsa onlar buraya yazılıp, onaylar ise e-devlet şifreleri ile kiraya veren ve kiralayanın arasında online yapılmalı. Son onay ise cep telefonlarına gelecek şifrelerin, sisteme girilmesi ile olmalıdır.

- Kısaca her şey devletin denetiminde olmalıdır

- Kiralar her ay devletin belirleyeceği, banka hesap numarasına ödenmeli

- Sonra devlet bu parayı, daire sahibinin hesabına transfer yapmalıdır

- Böylece boş ev var mı / yok mu, hepsi kolayca belli olur

- Bunlar olursa kimse evini zam gelecek diye, boşuna bekletemez.

- Ayrıca kira ödememe gibi durumlar olursa, bu veriler mahkemeye delil olup, mahkeme sürelerinin kısalmasına da sebep olur.

- Ayrıca mahkeme durumu olursa, sistemde yazan kira fiyatı üzerinden işlem yapılmalıdır

- Bunun yanında aşırı zam isteme durumları (fahiş kira fiyatları) önlenmiş olur 

- Ayrıca evde eskiden oturup, kirası çok düşük olanlarında kirası yeni rayiç bedelle normal seviyeye getirilmiş olacak. Böylece geçimini kira ile sağlayan ev sahipleri de mağdur edilmemiş olunacak.

- Sistem üzerinde evin rayiç bedeli ve rayiç kira bedeli gözükmelidir. Bu fiyattan en fazla % 10 fazlası kadar kira bedeli olmalıdır.

- Evlerini boş tutanlar varsa, sistemden kolayca görülür

- Bu kadar çözüm önerilerine rağmen farklı yollardan ev üzerine stokçuluk yapan olursa, tespit edildiğinde caydırıcı hapis cezaları olmalıdır.

- Evler gerçek değerleri üzerinden kiralanacağı için, vergi kayıpları da olmaz

- Dükkanlar ve diğer gayri menkullerde bu sistem üzerinde olursa, her şey daha iyi olur. Böylece sorunlar azalır, mahkemelere giden dava sayılarıda düşer.

   Toplumda çoğumuzu ilgilendiren önemli bir konu için yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yazımızda hem ev sahiplerini hem de kiracıları düşündük. Böylece kimse mağdur olmasın, orta bir yol bulunsun istiyoruz. 

   Birlikten kuvvet doğar misali, sizler için yazmaya devam edeceğiz. Başka yazılarda görüşmek üzere hepinize Saygı ve Selamlarımızı sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; cooltextcom (resim), ev stokçuluğu, ev kiraları ne olacak, ev kiraları ne zaman ucuzlar, ev kiraları için düzenleme, ev kiraları ne olacak, ev kiraları ne zaman düşecek, ev kiraları neden arttı, ev kiraları neden yüksek, ev kiralarına önlem, ev kiraları düşecek mi, kiralar nasıl düşecek, kira artışlarına öneriler, kiralar için öneriler, kiracı, ev sahibi, evsahibi

2 yorum:

  1. Katılıyorum. Benimde bir fikrim var. Devlet sosyal konutlar yapsın. Gelire göre kira yardımı yapsın. Kiraların hepsini rayiç bedele göre ayarlasın. Aksini yapanı cezalandirsin.

    YanıtlaSil
  2. Olabilir, hepsi bir arada değerlendirip farklı önerilerde ortaya konulabilir

    YanıtlaSil

Öne Çıkan Yayın

El Yapımı Hediyelik Ürünler