18 Ocak 2022 Salı

Yerliyi Küçümseme, Yabancıyı Övme Hayranlığı

   Son zamanlarda ülkemizin yaptığı teknolojik hamlelerini bazıları ha bire küçümsüyor. Yok % 100 yerli değil, yok bunları yapanlar oldu vs.. Bizim hamleleri küçümseyenler yabancı başka markaları örnek gösteriyorlar. Artık bu dakikadan sonra onlara durun 1 dakika diyeceğiz. Niçin mi, onların övündükleri, yere göğe sığdıramadıkları markaların %  kaçı yerli acaba diye onlara soracağız ? 

   Mesela en ünlü marka cep telefonunun neredeyse % 70'i Çin ve Asya ülkelerinde üretiliyor, bilgisayarlar da öyle, ünlü Alman araba markalarının yedek paçalarının hepsi Almanya'da üretilmiyor toplama yapıyorlar. Ama bu beğenmeyenlere sorsanız bu markaları % 100 Alman veya Amerikan malı zannediyor veya zannetmek istiyorlar! Neden acaba ?

Küçümseme
Küçümseme Övme

   Biz bu kişilerden şunu beklerdik, 1960 ve sonrasında darbe ve muhtıralarla ülkemizi durdurmaya çalışanlara karşı cesur bir haykırış. Onlara şunun hesabını sorsaydınız keşke. ''Ey darbe ve muhtıra yapanlar! Sizler 40-45 senedir ülkemizi geriye götürmeye çalıştınız, eğer darbeye yorduğunuz kafayı, bu teknolojik ürünlere biraz yorsaydınız, bugün belki de 30-40 tane markamız her alanda Dünya'da zirveye koşacaktı, ama sizler engellediniz, bizim hakkımızdı bu''. Niçin böyle bir şey yaptınız? 

   Ama gel görün ki bunu soracaklarına, acaba darbe yine nasıl yapılabilir diyenlerin ekmeklerine yağ sürmeye devam ediyorlar. O zaman bizde şunu söyleriz. Sizler daha çok yabancı markanın ürünlerine hayranlıkla bakmaya devam edersiniz. Çünkü üretmeyen toplum, bir yerde durdurulabilir. 

   Ayrıca bazıları bilmez, savunma sanayimize silahlar lazımdı. Para ile almak istedik ama bizlere satılmadı 15-20 yıl öncesinde. Satılanlarda ise onlarca şart vardı. İsterseniz daha uzağa gitmeyelim, yakın tarihimize bakalım. S-400'ler alınmadan önce Amerika'dan Patriot'lar istendi ama satmadılar, parasıyla değil mi almak? 

   Acaba niçin satmadılar, bizim teknolojik hamleleri küçük görenlerin, bunları düşünmelerini istiyorum. Sonra ülkemizin yaptıklarına bir bakarlarsa, ülkemizin ne kadar büyük olduğunu anlarlar. Yapılanları görmek istemeyenler, hiç bir şey yapılmadı diyebilirler. Veya zaten görevleri yapmaktı, yapacaklar tabii, derler. 

   O zaman bizde şu soruyu soralım. Darbe yıllarında niçin yapılmadı, hiç bunları sordunuz mu, yoksa sormak mı istemediniz ? Ya da en basitinden 60-70 yıl önce yapılan uçağımız ve arabamıza neler oldu diye hiç sordunuz mu? O araba ve uçak çalışmalarımız devam etseydi şu an kaç tane dünya markamız olurdu değil mi ? Bunların hesabını birilerine bugüne kadar niçin sormadınız ? Önce bunları sorarsanız daha iyi olur. Sonra yerli ürünler için eleştirileriniz varsa bakılır. Yapıcı eleştiri her zaman bizlere fayda verir, daha çok gelişmemizi sağlar. 

   Eğer geçmişte niçin yapılmadığını sormak istemeyip, yine de eleştirilerinize devam edecekseniz, o zaman bizde şunu diyelim sizlere. Kimseyi tutan yok, kısıtlayan yok, buyurun daha iyisini sizler yapın. Bizlerde varsa yapıcı eleştirimizi yaparız, yoksa alkışlarız. Buyurun meydan sizin, yeter ki yapmak isteyin.

Türkiye
Bayrak ve Ülkemiz

   Ülkemizin ve gençlerin kıymetini bilelim, yoksa birilerine para versek bile bize istediğimiz ürünleri satmazlar. Her şey apaçık ortada, görmek isteyenler biraz ülkemize, birazda yurtdışına baksa yeter. En basitinden 1 sene önce Amerika maske bulamayınca, başka Avrupa ülkelerinin maskelerine nasıl el koydu, onu düşünsünler. Demek ki para her zaman işe yaramıyor, önemli olan kendimizin üretmesidir. 

   Yazımızın sonuna gelirken bu kısa ama anlamlı yazımızı ne kadar çok tanıdıklarınıza gönderirseniz, onlarında bilgilerine ilaveler yapmasına sebep olabilirsiniz. Şimdiden herkese teşekkür eder, başka bir yazımızda daha görüşmek üzere, Saygılar sunarız...



Kaynak; wwwtrcooltextcom


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor