18 Mayıs 2022 Çarşamba

Nato ve Amerika, Neyin Peşinde?

   3 ay önceki Rusya Ukrayna analiz yazımızda Nato'yu kısa detaylarıyla anlatmıştık. Detayları ile o yazımızı tekrar okumak isterseniz bu linke bakabilirsiniz. Bu yazımızı yazarken, önceki yazımızdan Nato ile ilgili şu bilgileri alarak, yeni analiz yazımızı yazacağız. Nato son olarak 30 ülkeden oluşmakta ve kararlar oy birliği ile alınmaktadır. 

   Nato'ya üye olan 30 ülkeye ilave olarak Bosna Hersek, Ukrayna ve Gürcistan yıllar öncesinden üye olmak istedi ama henüz şu ana kadar üye olamadı. Son olarak bugünlerde Finlandiya (5,6 milyon nüfuslu) ve İsveç (10,7 milyon nüfuslu) ülkelerinin Nato'ya katılması gündeme geldi. Burada Finlandiya'nın durumu Rusya için çok önemlidir, çünkü yaklaşık 1.400 kilometre kara sınırı vardır. 

   Nato'nun başka bir prosedürü de eğer bir ülke Nato'ya katılmak isterse, 7 aşamalı bir süreçten geçmesi gerekmektedir. Yani Finlandiya ve İsveç için, böyle bir süreç başlayacak demektir.

   Ayrıca dün medyaya bir haber geçildi. 19 Mayıs 2022 günü Amerika Başkanı Biden, İsveç ve Finlandiya liderlerini Beyaz Saray'da ağırlayacak. Bunu şimdilik bir not edelim, gelelim Türkiye'nin tavrına.

Nato Amerika
Nato Finlandiya İsveç

   Türkiye Devlet olarak bu 2 ülkenin Nato'ya üyeliğini pkk'ya verdikleri desteklerden dolayı onaylamayacağını açıkladı. Ayrıca 2 ülkenin bazı örgüt üyelerini, teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var.

   O zaman normal şartlarda bu üyelikler olmayacağına göre Nato, Amerika, İngiltere neler planlıyor acaba? Bizler bunun cevabını  aklımıza takılan deli soruları analiz olarak yazarak, sizlerle beraber bulmaya çalışacağız.

                                                    AKILDAKİ DELİ SORULAR

- Nato 30 ülkeden oluşuyor deniliyor. Ama Amerika Nato'nun Başkanı gibi davranıyor, niçin?

- Niçin çoğu ülke önce Amerika ile görüşüp, sonra Nato ile konuşuyor?

- Amerika Finlandiya ve İsveç'in onayı için, ülkemizle pazarlık mı yapmayı planlıyor?

- Türkiye onay vermezse bu ülkeler, üye olamaz. O zaman Nato neler planlıyor olabilir ?

- İngiltere bu olayların neresinde, gizli özne gibi duruyor?

- Nato Amerika önderliğinde ülkemize bazı ambargolar mı planlıyor?

- Bu ambargolarla bizi yıldırıp, bizim evet dememizi mi düşünüyor?

- Yoksa Nato'da bir kural çıkartma planımı yapıyor? Örneğin oybirliği gerekir yerine, % 90 üyenin onayı olursa, yeni üye alınabilir gibi.

- Yada Nato'nun ilk kurulduğundaki 12 üyenin hepsi onay verirse, yeni üye alınabilir diye bir kural mı ortaya çıkartacaklar?

- Kısaca Türkiye'siz nasıl üyelik yapacaklar? Çünkü 2 ülkeyi üye yapmak için Amerika ve İngiltere çok istekli. O zaman nasıl yapacaklar bunu?

- Nato ve Amerika bizi çözümsüz devlet gibi gösterip, bizi bir savaşın içine mi çekmek istiyor?

- Amerika Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın uzamasını isteyip, dünyada KITLIK HAVASIMI estirmeye çalışıyor?

- Amerika Başkanı seçilmeden önce Türkiye için bedel ödemeli demişti !  Acaba kıtlık senaryosunu uygulamaya alıp, 2023 seçimleri öncesi bir rüzgar mı estirmeye çalışıyor?

- Türkiye'de gıda ve döviz üzerinden olan kıpırdanmaların altında, bu Nato üyeliğine ret kararının etkisi nedir, Amerika nezdinde?

- Türklerin hiç bir baskıya boyun eğmeyeceğini, Amerika ve İngiltere ne zaman öğrenecek?

- Türk askerlerinin Çanakkale'de bir tas üzüm hoşafı ile mücadele ederek, savaşı kazandığını unutmuş olmalılar. Ama onlar buna dayanabilir mi? 

- Yoksa Amerika Finlandiya ve İsveç'i Nato'ya aldırmaya çalışarak Rusya'yı iyice kızdırıp, Avrupa ülkelerine aba altından sopamı gösterecek.

- Rusya başından beri Nato'yu yanında istemediğini bildirdi, o zaman Nato, Amerika ve İngiltere'nin asıl niyeti nedir?

- Amerika bir tarafta savaş çıkmasını destekler gibi, ama kendi binlerce kilometre ötede duracak. Bu durumu Amerika ve diğerleri ile plan yapmak isteyenler 5 kez düşünmeli, değil mi?

- Bu arada Yunanistan bazı uzaktaki ülkelere fazla güvenip, ortalarda esip gürlemesin. Yoksa onu da ortada bırakabilirler, değil mi ?

   Aklımızda daha çok sorular var ama anlamak isteyenlere bu kadar sorular yeter. Bazen az sormak, sayfalarca yazı yazmaya bedeldir. Gündemle alakalı önemli bir analiz yazımızın sonuna daha geldik. Yazıyı okumaya başlayınca konu çok önemli değil diye düşünmüş olabilirsiniz, ama sorularımızı okuyunca konunun ne kadar önemli olduğunu sizler ve yazıyı göndereceğiniz arkadaşlar daha iyi anlamış olacaktır. 

   Bazen küçük durumlar, büyük durumlara sebep olabilir. Bu yüzden karşı tarafların ne niyetle yaptığını anlamak için, iyi bir istihbarata ve etrafı iyi gözlemlemeye ihtiyaç vardır.

   Birilerinin farklı planları olabilir. Bizim ülke insanların kendi ülkelerinde, huzurlu ve mutlu yaşamasını istemektedir. Tersini düşünenlere de karşı, her zaman uyanık olmalıyız. Bunu sadece Devletimizi yöneten büyüklerimiz değil, hepimiz yapmalıyız. Başka bir yazımızda daha görüşmek üzere, hepinize Saygılar sunarız...



Kaynaklar; wwwnatoint, amerika, ingiltere, wwwgooglecom

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar