6 Haziran 2022 Pazartesi

Çek Senet Yerine, ÇEK KART

   Ticaret yapmak bir yandan zordur bir yandan da güzeldir, ama ticareti yapan esnaflar artık yorulmaya başladı. Bu yorulma çalışmaktan değil de ödenmeyen çek ve senetlerden dolayı zihnen yorgunluktur. Bu durum aynen sakal-bıyık misali gibidir. Ne tarafa bakarsanız bakın, ayrı bir durum ortaya çıkmaktadır. Biz bu konuyu 2 taraf  (alıcı-satıcı) içinde analiz ederek yazacağız.

   Borcunu ödeyemeyip hapse girecek olan esnaf ve iş insanları vardır. Burada gerçekten zor durumda olup ta ödeyemeyen kişiler çoğunluktadır. Ama bilerek borcunu ödemeyen veya uzatıp ta ödemek istemeyen kişilerde vardır. Bu tarz kişilerin yaptığı durumlardan dolayı, ürün satan toptancılar herkese karşı soğumaktadır. Çünkü borcu ödenmeyen esnaf karşı tarafla mahkemelik olsa ve o an üzerinde kayıtlı ev, araba, arazi..vs.. bulunamazsa, alacağı yıllarca sürebilir.

Çek Kart
Çek Kart Çek Senet

   Bir tarafta iyi niyetle borcunu ''ödeyemeyenler'' bir tarafta ise bunu meslek haline getirip ''ödemeyenler''. Bunun sonucunda olan mahkemelere oluyor. Çünkü on binlerce, yüzbinlerce dava açılıyor ve mahkemelerin iş yükü artıyor. Böyle olunca da mahkemede davası olan diğer insanlarımızın, dava süreleri uzuyor. Dolayısıyla davaların sonuçlanması yıllar alabiliyor, durum böyle olunca da insanlar hayattan soğuyabiliyor.

Çek ve Senet Ödenmemesi İle İlgili Karşılaşılan Durumlar Şöyledir

- Senetlere atılan imzaların inkar edilmesi, sahte imza

- Karşılıksız çek kesmek

- Çek ve Senet evrağı olmayan alacak durumlarında borçlu olan kişinin her hangi bir sebep ortaya sürerek, itiraz yolu ile haczi anında durdurabilmesi

- Bu ortaya sunulan sebep yalan olsa bile haczi durduruyorlar. Mesela birisi faturalı bir işte borç ödenmediği için, haciz işlemi başlatıyor. Borçlu olan, ben faturayı almadım, görmedim diyerek (e-faturadan önce oluyordu bu tarz durumlar) itiraz ediyor ve haciz duruyor (halbuki faturayı alıp, işlemiş).

- Bu durumda alacaklı mecburen mahkemeye dava açmak zorunda, bu borçlu kişi için zaman kazanma taktiği demektir. Bir bakıma da dava bitene kadar, parayı kullanmak demektir !

- Alacaklı firma dava açmak için bir sürü para harcayacak

- Açılacak dava yaklaşık 2 yıl sürebilir

- Dava bitene kadar, alacaklı olan firma, kendi borçlarını nasıl ödeyecek ?

   Kısaca eğer birinden alacağınız var ve ödemiyorsa, işiniz kolay değil. Bir yandan sizin alamadığınız paralardan dolayı, yapacağınız ödemeler aksayacak, bir taraftan da hukuki olarak almaya kalksanız bir sürü prosedürler ve zaman kayıpları olacak.

   ''Empati yaparak başka bir örnek yazalım, sizin bir esnaf olduğunuzu düşünelim. Sizler bir ayda 50 tane iş yapıp, çek aldığınızı varsayalım. Bu 50 çekide ürünleri aldığınız fabrikalara verdiğinizi düşünelim. Ama çek tarihleri gelince 10-15 tane çek ödenmedi. Ne yapacaksınız ? 

   Karşı taraflar ödemiyor, ama sizler bir şekil fabrikalara ödeme yapmalısınız. Yoksa daha fabrikalardan ürün alamazsınız. Ürün alamayınca satışlar yapamayacaksınız. Belki de bu durum sizi iflasa kadar götürecek. Siz iyi niyetlisiniz, paranız olsa hemen ödeyeceksiniz. Ama sizin ürün verdiklerinizden ödemeyenler var ve rakamlar büyük. Onlar yüzünden, kaybeden siz olacaksınız. Bu örnek ile konu şimdi daha iyi anlaşıldı, değil mi? ''.

   Veya günlük hayattan bir örnek verelim, herkesi ilgilendiren. Sizden biri borç istedi 3 aylığına, sizde bir şekil ayarlayıp verdiniz. Ama 3 ay sonra para geri gelmedi istediğiniz de ise param yok olunca veririm derse, sizler ne yaparsınız? Belki de paranız 1 seneye gelmeyecek, ayrıca bu borcu siz birinden alıp, isteyen kişiye vermişte olabilirsiniz. O yüzden sizin hemen ödeme yapması gerekiyor. Yoksa güven kaybedeceksiniz. Bu durumda paranız geri gelmediği için siz karşıya nasıl ödeyeceksiniz? Bu detaylara göre konuyu biraz empati yaparak düşünün deriz. 

   Peki o zaman çözüm ne olmalı, hem alıcı, hem de satıcı firmalar için ?

   Bizce çözüm ÇEKve SENETLER tamamen kalkmalı, yerine ÇEK KREDİ KARTI (Çek Kart) getirilmelidir.

   Peki bu Çek Kredi Kartı nasıl olmalı, ne avantajları olmalıdır? Onları yazalım.

ÇEK KARTLARINDA OLMASI GEREKENLER

- Aynen perakende ürün alırken kullandığımız kredi kartının ödeme mantığında olmalı

- Yani alıcı firma çek kart ile ödeme yapınca, alıcı firma parasını bankadan tahsil etmelidir

- Satıcı firma parasını bankaya ödemeli, ödemezse normal kredi kartlarında nasıl tahsilat yapılıyorsa banka o şekilde alıcıdan tahsilat yapmalıdır.

- Yani alıcı ve satıcı ödeme noktasında karşı karşıya kesinlikle gelmemelidir

- Bankalar herkese kredi kartı nasıl vermiyorsa, her esnafa da bu Çek kartı vermemelidir

- Böylece piyasada ödenmeyen borç durumu azalmış olur

- Satıcı firma ürünü teslim ederek, para tahsilatı ile ilgili aklında soru işareti kalmayacak.

- Böylece sirkülasyon artar, güven artar

- Çek kart ile ödeme yapılırken 2-3 çeşit güvenlik aşaması olmalıdır (alıcı ve satıcının telefonlarına şifreler, bankalar arası online onay şifreleri verilmesi gibi)

- Çek Kart için Devlet ortak bir sigorta havuzu oluşturmalı

- İşini düzgün yapanlara bu havuzdan destek olunmalı, ödeme zorluklarında

- İşini düzgün değil de, yanlış yapanlar ticaretten 5 yıl men cezası almalı

- Bu ceza alanlar kendi ailelerinden biri üzerine, başka firma kuramamalıdır

   Detayları yazdığımız bu sistem eğer uygulanabilirse, ticarette çekim geri döndü, senetim ödenmedi gibi durumlar ortadan kalkar. Dolayısı ile mahkemelerdeki davaların çoğu kısmı da  biter. Ticaret yapanlarda param acaba ödenir mi diye bir endişe duymadan ticaretlerini artırır. Ticaretler artınca kazanan Milletimiz ve Devletimiz olur. Böylece borcunu ödeyemeyenler ne hapse girer, nede parasını alamayanlar iflasa varan sıkıntılarla baş başa kalırlar.

   Ayrıca esnaflar mahkemelerle uğraşmak istemiyor. Bu yazımızı hem Ticaret, hem Maliye hem de Adalet Bakanlığımızın yetkilileri inceleyip uygulanabilme durumu olursa, ticaretin önündeki bu sorun tamamen kalkmasa bile büyük oranda azalır, herkes rahat nefes almış olur.

   Epeydir yazmayı düşündüğümüz yazımızın sonuna geldik. Umarım bir faydası olur, Milletimize ve Devletimize. Herkese teşekkür eder, başka bir yazımızda daha sizlerle görüşmek üzere herkese Saygılar Sunarız...



Kaynaklar; trcooltextcom (resim), çek kart, çekkart 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj