20 Ağustos 2022 Cumartesi

İhracatın artması, ne anlamlara geliyor?

   Ülkemizde çok konuşulan konulardan biri ihracat, üretim, fabrika ve istihdamla arasında olan analitik bağlantılardır. İhracat artarsa en basitinden devletimize ödenecek vergilerin artması ve döviz girişinin artması demektir, dolayısı ile devletimizin büyümesi demek olup, bizlere olan hizmetlerin artması demektir.

İhracatın Artması
İhracatın Artması

Bunun dışında ihracat artışı ile ilgili şu sorularda hemen, akıllarda dolaşmaya başlar.

- Üretim ne olur? 

- Fabrika sayısı ne olur?

- İstihdam ne olur?

- İşsizlik ne olur?

   Her ihracat artışında bu sorular sorulmaya başlanır. Biz konuyu basit bir örnekle açıklayalım, sonra genişçe bir analize başlarız.

   Sizin  bir fabrika olduğunu düşünün ve ihracatınız yıllar boyunca 7 kat arttı. Bunu rakamlarla örneklendirirsek;

   10-15 sene önce yıllık cironuz 4 milyon dolar iken şimdi 28 milyon dolara çıktı. Bu zaman zarfında neler yapmış olabilirsiniz?

- Üretim otomatik 7 kat arttı, toplam ihracat rakamından dolayı

- 1 işletmeniz varken, 2-3 işletmeniz veya 1 büyük fabrikanız oldu

- Üretim arttığı için, otomatik personel sayınız 2-3 kat arttı

- Yeni personeller alındığı için, işsizlik otomatik azaldı

   Yani kısaca işsizlik dışında, diğerleri arttı. Peki bunun yansımaları çalışan personellere ve esnaflara nasıl olur, bunun analizine başlayalım.

   Bazı kişiler ihracat artarsa artsın, bana ne faydası var diyebiliyor. Halbuki o kadar çok faydası var ki, şu an kendisi bir fabrikada çalıştığı için, bunu tam anlamayabiliyor. Biz şimdi sorular yazarak, konunun daha rahat anlaşılması için çalışacağız.

ÇALIŞANLAR İÇİN SORULARIMIZ

- Eğer ihracat 7 kat artmasa idi, şu an çalışan yaklaşık 25 milyon sigortalıdan kaç milyonu işsiz kalacaktı?

- Bu işsizler arasında sizlerin de olmayacağının, bir garantisi var mı?

- İhracat artınca, patronların gelirleri artar. Dolayısı ile zam zamanları yüksek maaşlar verme imkanı olmuyor mu?

- Eğer ihracat artmasaydı patronların gelirleri azalacak, belki çok az zam yapabileceklerdi. Yada personel çıkaracaklardı, bunu hiç düşündük mü?

- İşsizlik azalınca herkesin alım gücü, normalde artmaz mı?

- Önceden sokaklarda eski arabalar varken, şimdilerde nerdeyse hep yeni yeni model arabalar var, nasıl alındı bunlar diye hiç düşündük mü?

- Önceden çoğumuz kiracıydık, şimdi kredilerle ev sahibi olmaya başladık. Bunlar nasıl oldu diye acaba hiç düşündük mü?

- Şu an işimiz var diye fazla umursamıyor olabiliriz, bana ne, niçin ihracatın artmasını düşüneyim diyebilirsiniz. Peki siz emekli olunca, sizin çocuklar büyümüş olacak, onların nasıl iş bulacağını hiç düşündük mü? 

- İstihdam artınca bunun otomatik yansıması esnaflara olmaktadır, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon tane esnaf vardır. Bu yansımayı hiç düşündük mü?

-İhracat artınca otomatik sigortalı personel sayısı da artmaktadır, böylece emeklilik haklarınız garanti altındadır. Bunu ne kadar düşündük acaba?

- Sigortalı sayısı artınca, bunun emeklilere pozitif yansımalarını hiç düşündük mü? Çünkü sigortalılardan alınan paralarla, emeklilerin maaşları ödeniyor. Bunu rakamlarla yazalım;

   a) 2000 yıllarında yaklaşık 64 milyon nüfus, 20 milyon çalışan ve 6 milyon emekli vardı

   b) 2022 yılında ise 84 milyon nüfus, 31 milyon çalışan (Sgk'lı + memurlar) ve 14 milyon emekliye yanaştı rakamlar.

   c) Kısa bir analizle 2000 yılında çalışan 20 milyon kişiden yaklaşık 8 milyonu günümüze kadar emekli olmuş. Yani çalışan 12 milyon kişi kalmış. Şu an ise çalışan sayısı yaklaşık 31 milyon. Dolayısı ile çalışan sayısı 12 milyondan 31 milyon kişiye kadar artmış (artan nüfusla beraber).

- Fabrikaların ihracatı artınca, bunun yansımasının otomatik fabrikalarla bağlantılı sanayilere de uğradığını ne kadar biliyoruz acaba?

- Dünyada doğalgaz fiyatları 10 kat, elektrik kat, petrol ise 3 kat arttı. İhracat artınca devletimiz doğalgaz faturalarımızın % 75'ini, elektrik faturalarımızın ise % 50'sini hazineden kendi karşılıyor (sübvanse ediyor). Eğer ihracatımız artmasa idi, o zaman ne olacaktı. Hemen yazalım örnek faturalarla;

  a) Bize  200 TL  elektrik faturası geliyorsa bu, 400 TL olarak tahsil edilecekti

  b) Bize 300 TL doğalgaz faturası geliyorsa bu, 1.200 TL olarak tahsil edilecekti.

   Bunlar olursa, neler olur hiç düşündük mü acaba? 

- Ayrıca birileri ha bire ihracat artsa da faiz niçin artırılmıyor diyor, faiz artmadığı için döviz artıyor diyor. Öncelikle şunu diyelim, faiz artarsa fabrikaların mali bütçeleri sıkıntıya girer. Dolayısı ile personel çıkartmaya kadar işin sonu gider, böylece işsizlik artar. Bu yüzden faizin artması sadece faizden parasına para katanların işine gelir, başka kimsenin işine gelmez. Eski yılları düşünün, kimler faizlerden neler kazanmıştı?

- Döviz artıyor diyenlere ise şöyle bir soru sorabiliriz. Bizler döviz almazsak, niçin dolar artsın ki. En basitinden Amerika'nın şu an 30 trilyon dolar borcu var. Bir sabah kalktığımız da Amerika'nın ekonomik olarak zora girdiği haberlerini duyup, peşinden dolar % 50 değer kaybetmiş diye duyarsak, ne olacak, hiç düşündük mü?

- Geçenlerde Merkez Bankası Başkanı'nın bir demeci vardı, şöyle dedi;

''Kurumsal firmalar yatırım yapacağım diye kredi çekip, 55 milyar dolar döviz aldılar''

   Şimdi soruyoruz, ucuz kredileri alıp onunla döviz alarak, doları artırdınız. Sonra artan dolarla ürünlerin fiyatları zamlandı, sonra da enflasyon arttı. Vicdanen rahat  mısınız ?

- Devletimiz bu 55 milyar dolar alan firmalara gereken neyse hemen yapmalıdır, yoksa kışın bunun daha büyüğünü yaparlar. İşin daha ilginci bu dolar alanlar, her şeye zam geliyor diyebiliyor. Sizler yatırım yapsaydınız ne dolar artar, nede zamlar olur. Ayrıca enflasyon artıp, fabrikaların işgücü zayıflarsa ve personel çıkarmaları başlarsa, o zaman ne olacak? Sonra o dolarların sizleri kurtaracağını mı zannediyorsunuz, bunu hiç düşündünüz mü acaba?

- Devletimiz Savunma Sanayiinde çok süper ürünler yapmaktadır. Bir ülkenin dünyadaki gücü, sahip olduğu teknolojik silahlarla doğru orantılıdır. Eğer ihracatımız azalır ve Savunma Sanayiimizde üretilen ürünler de azalırsa, dünyada bir savaş çıkma durumunda hâlimize neler olur, hiç düşünüyor musunuz? En basitinden çevremizdeki ülkeleri düşünün (Irak, Suriye, Ukrayna) ne durumdalar?

- İhracatımız azalır ve birileri ha bire dolar almaya devam ederse, doğalgaz ve petrol bulma çalışmalarımızın sekteye uğrayabileceğini hiç düşündünüz mü? Doğalgaz 10 kat arttı dünyada, eğer sekteye uğrarsa şu an ödediğimiz faturalardaki sübvanseler kesilebilir ve 4 kat faturaları ödemek zorunda kalabileceğimizi hiç unutmuyoruz değil mi?

- Bazıları ihracat artıyor ama ithalatta artıyor diyebilir, evet doğrudur. Ama bu ithalatın yüzde olarak büyük pastası enerji ve altın ürünleridir (petrol, doğalgaz) yaklaşık % 25-30 civarı, devasa oran değil mi? Ülkemiz niçin enerji ve altın üzerine çalışmalar yapıyor? Petrol kuyuları, doğalgaz aramaları, yenilenebilir enerji..vs.. Ayrıca ithalat yapılan ürünlerin benzerlerini Türkiye'de üretmek için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Böylece hem ithalat azalacak, hem de ihracatımız ve istihdam artacak.

Son
Soru

Son olarak şu soruyu yazmak istiyoruz;

- 2 dakika için şu hayali kurar mısınız? İhracat birden azalmaya başladı, fabrikalar zam vermeyi bırakın, personel çıkartmaya başladı. O zaman neler değişir hayatınız da?

   Dünya gerçekleri ile ilgili yazdığımız bu analiz yazımızı umarım a'dan z'ye herkes okur. Dünyada her sabah farklı bir olay oluyor. Kimi yerde savaşlar, kimi yerde ise kışın nasıl soğukta otururuz mevzuları. O yüzden birlik olalım, güzel Türkiye'mizi büyültelim. Türkiye sadece 84 milyondan ibaret değildir. Dünya'daki 1.8 milyar Müslüman, Türk ve Mazlum İnsanların gözü ve kulağı, hep Türkiye'dedir.

   Yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımızı sizler okuduktan sonra, çevrenizdeki herkese okutmanızı tavsiye ederiz. Hayat her zaman tatlı değildir, acı gerçekleri de vardır. Bu gerçeklerle baş başa kalmamak, sizlerin elindedir. Başka yazılarda görüşmek üzere herkese Saygı ve Selamlarımızı sunarız.



   Kaynaklar ve etiketler; wwwtrcooltextcom (resim), export, import, ihracatın önemi, ihracat artarsa ne olur, ihracat niçin önemli, ihracat azalırsa ne olur, ihracat azalırsa neler olur, ihracat artarsa neler olur, ihracat neden önemli, ihracat artarsa milli gelir ne olur, ihracat azalırsa neler olur, ihracatın ekonomik etkileri, ihracat ithalat cari açık

2 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar