8 Haziran 2022 Çarşamba

Tarihi Kapalıçarşı, Grand Bazaar, Kapalıçarşı Özellikleri

   İstanbul'un en büyük tarihi alışveriş merkezi KapalıÇarşı'nın ilk temelleri, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya Camii'nin ihtiyaçlarının giderilmesi (tamir ve bakım masrafları) için atılmıştır. Zamanla eklemeler ve çıkarmalar yapılarak günümüzdeki gibi olmuştur. 

Kapalıçarşı
Kapalıçarşı Grand Bazaar

   Eskiden mücevher, kıymetli maden, kürk, değerli silahlar ve devlet hazinesinin büyük kısmı bu Çarşıdaki kasalarda saklanmıştır. 

   Kapalıçarşı dünyanın gezdiği önemli tarihi yerlerimizden biridir, kısaca özelliklerini yazalım

Grand Bazaar
Grand Bazaar

  KAPALIÇARŞI'NIN ÖZELLİKLERİ:

- 22 kapısı vardır, iç alanları yaklaşık 42.000 metrekaredir

- Yaklaşık 110.000 m2 alana yayılmış olup, 45.000 m2'si kapalı alandır

- 65 iş kolu bulunmaktadır

- Toplamda 2.486 dükkan vardır

- 62 sokağı vardır

- 18 han vardır

- 2 tane bedesteni vardır. İç Bedesten (Cevahir Bedesteni) ve Yeni Bedesten (Sandal Bedesteni)

- 11 çeşmesi vardır

- 99 ada, 2596 parseli vardır

- Kapalıçarşı'yı mevsimine göre günlük 175.000 ile 425.000 arası kişi ziyaret etmektedir

- Eşyaların satıldığı bedestenler vardır

- Üretimin devam ettiği atölyeler vardır

- İşyerlerinin büyük kısmı halıcılık, dericilik, kuyumculuk, gümüşçülük, çinicilik, demirci, turistik eşya, çantacı, örücü, kumaşçı ve tekstil ürünleridir.

- Teknolojinin ilerlemesi ile son zamanlarda cep telefonu aksesuarları gibi ürünlerin satıldığı dükkanlarda bulunmaktadır.

- 1 cami, 4 mescit vardır

- Yaklaşık 30.000 çalışanı vardır

Grand Bazaar
KapalıÇarşı

   Eskiden Kapalıçarşı'da daha çok dükkan vardı, şimdi ise az var. Sebebi önceleri Çarşı içinde bulunan Sarnıçlı Han, Paçavracı Han, Alipaşa Camii Han, Yolgeçen Han, Tığcılar Sokak, Örücüler Sokak ve Çadırcılar Caddesi gibi bazı han ve sokakların 1894 depreminden sonra başlayan tadilat esnasında Çarşı'nın dışında bırakılmasıdır. Bu tadilat 1898 yılında bitmiştir.

   Kapalıçarşı'nın Osmanlı zamanında diğer kapalı çarşılardan ayrılması için adına Çarşu-ı Kebir (Büyük Çarşı) denilmiştir.

İstanbul
İstanbul Kapalı Çarşı

      Kapalıçarşı'da dünyanın en her yerinden gelen mücevherlerin ve kıymetli takıların ticareti yapılmakta olup, bir bakıma banka ve finans merkezi gibidir. Kapalıçarşı'nın kültürel ve tarihi önemi, yabancı turistlerin gözünde çok büyüktür. Burasının tamamını gezmeye kalksanız, 1 güne bitiremezsiniz.

KapalıÇarşı
KapalıÇarşı

     Kapalıçarşı'nın devamında kentin eski sokaklarının içinde biraz yürüyünce dünyaca ünlü Mısır Çarşısı'na da ulaşırsınız. Burası bildiğiniz gibi gıda ürünleri ile meşhurdur. Ayrıca eski kitaplar almak isteyenler ise, Beyazıt Camii ile Kapalıçarşı arasında kalan Sahaflar Çarşısı'nı ziyaret edebilir. 

Grand Bazaar
Grand Bazaar

   Yılda yaklaşık ile 5 milyon arası ziyaretçi gelen tarihi Kapalıçarşı'yı kısadan sizlere yazmaya çalıştık. Bu Çarşımızı yabancı takipçilerimizin anlaması için, İngilizce olarak ta yazıp, yazımıza ekliyoruz. Amacımız ülkemizin tarihi yerlerini daha iyi tanımak ve tanıtmaktır. Bu dileklerimizle beraber, başka yazılarımızda görüşmek üzere herkese Saygılar sunarız...

   



   Kaynaklar ve etiketler; wwwistanbulgovtr, wwwkulturportaligovtr, wwwkapalicarsiyonetimcom, Kapalı Çarşı, GrandBazaar, istanbul, KAPALIÇARŞI, kapalıçarşı nerede, kapalıçarşı ne zaman yapıldı, kapalıçarşı ne zaman kuruldu, kapalıçarşı neresi, kapalıçarşı ne zaman açıldı, kapalıçarşı niçin kuruldu, kapalıçarşı özellikleri, kapalıçarşı'nın tarihi, kapalıçarşı'nın kaç kapısı vardır, kapalıçarşı'nın kaç tane kapısı vardır, kapalıçarşı'nın kaç tane kapısı var, kapalıçarşı'nın alanı ne kadar, kapalıçarşı'da kaç tane dükkan var, kapalıçarşı'da kaç tane sokak var, kapalıçarşı'da kaç tane han var, kapalıçarşı'da kaç tane çeşme var, kapalıçarşı'da kaç kişi çalışıyor, kapalıçarşı tadilat, kapalıçarşı diğer ismi nedir, kapalıçarşı diğer adı nedir, kapalıçarşı mısır çarşısı, kapalıçarşı ve mısır çarşısı arasındaki farklar, sahaflar çarşısı nerede, kapalıçarşı günlük ziyaretçi sayısı, kapalıçarşı yıllık ziyaretçi sayısı, kapalıçarşı ziyaretçi sayısı, where is grand bazaar, grand bazaar nerede, grand bazaar ne demek, kapalı çarşı nerede nasıl gidilir, kapalı çarşı ne zaman yapıldı, kapalı çarşı ne demek, kapalı çarşı neresi, kapalı çarşı ne zaman kuruldu, kapalı çarşı özellikleri, kapalı çarşının tarihi, KAPALI ÇARŞI, kapalı çarşının kaç tane kapısı var, TARİHİ KAPALIÇARŞI, kapalı çarşının kaç kapısı var isimleri nelerdir, GRAND BAZAAR, kapalı çarşının kaç kapısı var, KAPALIÇARŞI ÖZELLİKLERİ, kapalı çarşının özellikleri nelerdir, DOĞA TARİHİ YER, tarihi çarşı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Amerika Kongresi'nde Netanyahu'yu kimler niçin alkışladı