6 Kasım 2022 Pazar

Sigara ile Mücadele Nasıl Olacak?

   Bir çok hastalığın sebebi olan sigarayı dünyada maalesef çok kişi kullanmaktadır. Bununla ilgili dünya verilerini 2 yıl önceki bir yazımızda bahsetmiştik, yazımızı tekrar okumak isteyenler bu linkimize bakabilir. Ayrıca bazıları sigaranın faydaları var diyordu. Onunla ilgili de önceden başka bir yazı yazmıştık, onu da bu linkten okuyabilirsiniz. 

   Türkiye'de yaklaşık 18-19 milyon kişi (% 20'den fazlası) sigara kullanmaktadır ve her yılda 100.000 insanımız sigaradan dolayı ölmektedir. O zaman bizlere düşen, sigara ile mücadele etmektir.

   NASIL MÜCADELE EDECEĞİZ?

   Evet nasıl olacak mücadele? Çünkü çevrede öyle durumlar görüyoruz ki, insanın içi acıyor. En basitinden yollarda lise öğrencileri neredeyse okulların kapısına kadar sigara içerek gidiyor. Bunu görünce şaşırıp kalıyoruz. Okullarda sigara serbest oldu da bizim mi haberimiz yok, demeye başlıyoruz. Bu yüzden bizlerde mücadelede varız deyip, analizimize başlıyoruz...

Sigara
Sigara Sizden Kıymetli Değildir

ŞİMDİ SORUYORUZ

Lisede sigaraya alışan öğrenciler, ilerde nasıl sigara bırakabilir ki?

Anne ve baba sigara içiyorsa, çocuklarda bundan etkilenmez mi?

Kendi sigara içmeyip arkadaş çevresi sigara içiyorsa, bundan özenti ile etkilenmemesi mümkün mü?

O zaman hem aileler, hem de okullar nasıl bir çalışma yapmalıdır?

ÇÖZÜMLER NELER OLABİLİR?

- Sigaranın zararları kağıt üzerinde değil de hastanelere gidip, uzaktan hastalar görülebilir. Böylece gerçekte ne sıkıntılar çekildiğini insanlar hissedip, sigaradan uzak durabilirler.

- Sigara içen birisinin ciğerleri şöyledir demeyi resimlerle değil de, gerçek bir ciğer üzerinden gösterilebilir.

- Sigara içen birisinin öksürük sesi, özel çekimlerle insanlara dinletilebilir

- Anne, baba ve ev büyükleri eğer sigara içiyorsa, önce bu büyükler sigarayı bırakmaya çalışmalıdır. Böylece çocuklar sigaraya karşı bir özenti içinde olmaz.

- Okullarda sigaranın zararlarına karşı özel araştırmalar yapılmalıdır, niçin başlandığına ve nasıl bitirilebilir diye. Ayrıca zararları çok iyi anlatılmalıdır.

- Öğrenciler arkadaş çevrelerini çok iyi seçmelidir, ailelerde çocuklarının arkadaşlarını iyi tanımalıdır. Eğer çocuklarının arkadaş çevresi iyi değilse ona göre çocukları ile konuşmalıdır, gerekli müdahaleler yapılması gerekiyorsa yapmalıdır.

- Çocuklarınız okulda zorluk çekmesin diye çok harçlık verebilirsiniz. Bu iyi niyetiniz belki çocuğunuzun nasıl olsa param var, 1 dal sigaradan bir şey olmaz deyip sigara almasına sebep olabilir. O yüzden çocuklarınıza para verirken, kontrolü de elden bırakmayınız.

- Okullar yeri geldi mi aileler ile birlikte çalışmalar yapmalıdır. Böylece sigaraya karşı daha sağlam mücadeleler yapılmış olur.

- Burada şunu asla unutmamalıyız, dünyada sigara sektörü çok büyüktür. Bu sektör yılda yaklaşık 750 milyar dolar para kazanıyor, o yüzden bu sektör kolay kolay pes etmez, sonuna kadar insanların sigaraya alışması için çalışır.

- Burada medyaya da büyük işler düşmektedir. Sigaraya karşı daha kararlı ve etkili yayınlar planlamalı, medya yöneticilerinin kendileri de özel yayınlar yapmalıdır. Sadece devletin hazırladığı kamu spotlarını yayınlamakla mücadele çok büyük olmaz.

- Hiç kimse sigaraya karşı mücadele etmekten korkmamalıdır. Öğrencisi, velisi, medyası kim varsa herkes elinden gelen çabayı göstermelidir.

- Bir musibet bin nasihatten iyidir atasözünü hiç unutmayalım. Eğer unutursak bir gün sigaranın verebileceği zararlarla baş başa kalabiliriz.

- Sigaranın ne kadar çevreci düşmanı olduğunu da unutmayalım. Hem izmaritlerin çevreye verdiği kirlilik, hem de sigaradan dolayı çıkabilen orman yangınları.

- Şunu da asla unutmayalım, dünyada bu kadar çok satan sigara için yılda milyonlarca dönüm arazideki ağaçlar kesilmektedir. Hepsi boşuna birer israftır.

- Sigara sizden, ailenizden ve arkadaşlarınızdan daha kıymetli olamaz, bunu iyice düşünmek gerekir değil mi?

   Bunlar gibi onlarca madde daha yazabiliriz, şimdilik bu kadar yeterdir diyoruz. Düşününce sigara için VAKİT sizce de gelip geçmiyor mu? O zaman hep beraber HAYDİ diyelim, neye mi ?

 '' Sigara içiyorsak bırakmaya, sigara içmiyorsak özenti içinde olanları uyarmaya ''

   Sigara dumanlarının olmadığı güzel bir dünya için, hep beraber olmaya MERHABA diyelim. Böylece havası temiz günler, bizleri bekler. Hepinizin sağlıklı, huzurlu ve mutlu günlere, sigarasız bir hayatla kavuşmanızı dileriz. Bu yazımızı tanıdıklarınıza da gönderirseniz belki 3-5 kişi etkilenip, sigaraya tavır alabilirler. Bu şekilde ülkemizde milyonlar sigarayı bırakabilir.

   Yazımızı okuyup, arkadaşlarınıza da göndereceğiniz için şimdiden herkese teşekkür eder, başka bir yazımızda daha görüşmek üzere hepinize Saygılar sunarız...



Kaynaklar; wwwsaglikgovtr, wwwtrcooltextcom, cigarette , SİGARA İLE MÜCADELE, birinci sigara 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj