19 Şubat 2023 Pazar

Evlerimiz Nasıl Olmalıdır?

   Hayatımızın her anında yaşayabileceğimiz doğal afetlerden bir tanesi, depremdir. Bununla ilgili daha önceden bir yazı yazmıştık. Deprem nedir, çeşitleri nelerdir..vs..İsterseniz önce o yazımızı bu linkimizden  bir okuyalım, sonra analiz yazımıza başlayalım. 

   Yazımızı okuduğumuza göre depremin ne kadar büyük bir durum olduğunu daha iyi anlamış olduk. Şimdi ise depremlerden kendimizi, ailemizi, yakınlarımızı ve çevremizdekileri nasıl koruruz, onları yazalım. Depremlerden korunmanın en iyi yolu ev ve işyerlerimizin sağlam bir şekilde yapılmasından geçmektedir. Bunun için önce depremlerde nasıl ev ve işyeri manzaraları ile karşılaştık, onları yazalım. Daha sonra ise nasıl ev ve işyerleri yapmalıyız, onları yazalım.

  DEPREMDE KARŞILAŞTIĞIMIZ EV ve İŞYERİ MANZARALARI

- Kolonları kesilmiş dükkanlar

- Kolonların içine az beton gitsin diye, konulan tuğlalar

- Kolonların içine az beton gitsin diye, konulan köpükler

- Betonlarda kullanılan kumların çok basit malzemeler olması

- Kolonlarda gereğinden az demir kullanılması

- Kolon ve kirişlerdeki demir bağlantılarının iyi yapılmamış olması

- İnşaatın temelinin toprağa, çok sağlam oturmaması (yan yatan binalar)

   Bunlar herkes tarafından görülen başlıca nedenlerdir. Teknik olarak çok farklı nedenlerde vardır, onlar tüm binalardan alınan numunelerin analiz edilmesinden sonra, Bakanlık tarafından açıklanır zaten.

   Bu nedenleri yazdıktan sonra neler yapılmalıdır, onları maddeler halinde yazalım.

Ev
Evler

   DEPREME DAYANIKLI NASIL EV ve İŞYERLERİ YAPMALIYIZ?

- İlk önce bina için en doğru zemin neresidir, onun çalışmaları yapılmalıdır

- Bu zemin hem çok yumuşak olmayacak, hem selden etkilenmeyecek şekilde olacak, hem de fay hatlarından uzak  olacak.

-Belirlenen zeminlere en uygun inşaat tekniği neyse o olmalıdır. Mesela depremde hiç hasar almayan Toki konutlarında radye temel kullanılıp, tünel kalıp sistemi ile inşaatlar yapılmıştır.

- İnşaatlarda kullanılan beton ve demirler standartlar ölçüsünde olmalı, eksik ve kalitesiz olmamalı

- Yapı elemanlarının süneklikleri (plastik şekil değiştirme) iyi olmalı 

- Kolon ve kiriş bağlantı sıklaştırmaları, olması gereken oranlarda olmalı

- Ağır kiriş, zayıf kolon olmamalı

- Bitişik iki ayrı bina olmamalı, çekiçleme kuvveti ile yıkılabiliyor

- Mümkünse kolonlar karbon fiber yapılarla sarılmalıdır, kolonların kırılmamasını sağlıyor

- Mümkünse sismik izolatörler kullanılmalıdır

- Kısaca şunu diyebiliriz; 

   Eğer bina kolonları sağlam olursa deprem anında binada çatlaklar olsa bile insanların dışarı çıkması için zaman kalır. Yani binalarda kolonların güçlü olması için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu kolonların kirişlerle bağlantısı ne kadar iyi olursa, kolonların dayanma gücü o kadar fazla olur.

- İnşaatları denetleyen yapı denetim firmalarının sorumluluğu hukuken artmalıdır

- İnşaatlarda yapılan işleri kontrol eden, inşaat şeflerinin sorumluluğu hukuken artmalıdır

- İnşaatlarda çalışan ustaların sorumluluğu hukuken artırılmalıdır

- İnşaatı yapan müteahhitlerin sorumluluğu hukuken artmalıdır

- İnşaatı denetleyen belediyedeki görevli mühendis ve müdürlerin sorumluluğu hukuken artmalıdır

- Bunlar dışında binaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında kurulacak bir daire başkanlığı altındaki ekipte kontrol etmelidir, son onayları Bakanlığın mühendisleri vermelidir. Bunu Maraş ve Elbistan depremlerindeki (11 ili kapsayan) Toki konutlarında çok iyi gördük. Toki'nin bu bölgede yaptığı 132.000 dairede hasarlar olmadı, demek ki çok iyi kontrol yapılmış. Bu yüzden bundan sonra yapılacak tüm evleri belediyelerden hariç bakanlığın yetkili birimleri de kontrol edip, ona göre son onayı vermeli yada vermemelidir. Bunu da DEVLETİMİZDEN talep ediyoruz.

  DEVLETTEN ACİL BEKLENTİMİZ

   Deprem zamanı haberlerde en çok duyduğumuz durum, binaların altındaki dükkanlardan bazılarının kolonlarının kesilmiş olmasıdır. (dükkanı daha geniş göstersin diye) Bu haberleri görünce toplum olarak herkes bu nasıl cesaret, bu nasıl vicdan demektedir. Daha ilginci ise bu kolon kesilen bina sakinlerinin dükkanları, mahkemeye vermesi ve davaların devam etmesidir. 

   Devlet olarak sizden ricamız bu tarz durumlar Türkiye'nin neresinde olursa olsun, aynı gün karara bağlansın ve binalar hakkında ne yapılacaksa o kararlar çıksın. Yani normal davalar gibi 1-2 sene sürmesin. Bunu çok acil devletimizden talep ediyoruz. Yoksa ani bir depremde onlarca bina , yüzlerce daire yıkılıp insanlarımızın can ve malına zarar verir. 

   Dolayısı ile ACİLİNDEN ne gerekiyorsa, onlar yapılsın. Bunun dışında kimler kolon kesiyorsa onlara hem maddi, hem de hapis olarak çok büyük cezalar verilmelidir ki, kimse bir daha kolon kesmeye cesaret edemesin.

   DEVLETİMİZDEN DİĞER BEKLENTİLERİMİZ

   Üstteki acil beklentimiz dışında şunları da devletimiz yaparsa, daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Şimdi onları da maddeler halinde yazalım;

- Başta çok eski evlerden başlanmak üzere tüm binalar kontrol edilmeli. Eğer binalar sağlam çıkmıyorsa, bunların kentsel dönüşümle yenileri yapılmalıdır. Binası sağlam çıkmayanlar için mahkeme yolu kesinlikle kapalı olmalıdır. Çünkü hiç bir can, maldan kıymetli olamaz.

- Binalar bitince çoğunda iskan müteahhit tarafından hemen alınmıyor. O yüzden bir müteahhit inşaata başlarken % 20 dairesini devlete ipotek vermelidir. Bu ipotek müteahhit iskan alınca bozulmalıdır. Eğer bina bittikten 6 ay içinde iskan alınmamışsa devletimiz o % 20 daireyi satıp, hemen iskanı aldırmalı, eksiklikler varsa tamamlamalıdır.

- İmar afları her 4-6 senede ülkemizde konuşulan (gelen talepler olduğu için) konulardan biridir. Bu konuda çok detaylı araştırmalar yapılıp, gerekli yasalar net olarak çıkartılmalı ki yasalar çıktıktan sonra kimse daha imar affı olur diye, beklenti içinde olmamalıdır.

   Herkes için hayati bir konu olan evlerimiz için hazırladığımız analiz yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Umarım herkes için faydalı bilgiler olur. Başka bir yazımızda daha görüşmek üzere herkese Saygı ve Selamlarımızı sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, wwwpngwingcom, izölator, izolatör, sismik izolatör, İstanbul depremi ne zaman, depremde evler, depremde dükkanlar, depremde işyerleri, depreme dayanıklı evler nasıl olmalı, depreme dayanıklı ev nasıl yapılır, depreme dayanıklı ev nasıl olur, depreme dayanıklı ev nasıl olmalı, depreme dayanıklı ev yapımı, depreme dayanıklı evler nasıl yapılır, depreme dayanıklı evler nasıl olmalı, depreme dayanıklı evler nasıl yapılmalıdır, depreme dayanıklı evlerin özellikleri nelerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar