17 Ağustos 2019 Cumartesi

Uçaklar Havada Durur mu ?

   Günümüzde ulaşımı kolaylaştıran uçaklar hakkında derinden hiç düşündünüz mü ? Bu kadar ağırlığı olan uçaklar havada nasıl gidiyor. Biraz düşünmeye başladığımızda uçakların aslında kuşlardan esinlenilerek yapıldığını fark edeceksiniz. Allah C.C. kuşlara öyle özellikler vermiş ki, havada istediği yerden, istediği yere süzülerek gidebiliyorlar.

Geri Vites
Uçaklar Havada Durur mu

   Şimdi biraz düşünmeye başladığınızda uçaklar hakkında aklınıza acayip sorular gelmeye başlamıştır. Mesela bazı sorular şöyle olabilir;

- Uçaklar havada sabit durur mu ?
- Uçakların geri vitesi var mı ?
- Uçaklarda korna var mı ?
- Uçaklar havada geri gider mi ?
- Uçaklar yerde geri gider mi ?
- Uçağın motorları durur mu, durursa ne olur ?
- Uçaklar gökyüzünde yaklaşık kaç hızla giderler ?

Şimdi bu soruların cevaplarına bakalım;

- Uçaklar havada sabit durur mu ?

Cevap: Durmaz, en düşük hızıyla süzülebilir, buda hızlı giden başka bir uçağa göre duruyormuş gibi görülebilir.

- Uçakların geri vitesi var mı ?

Cevap: Uçaklarda ne ileri, nede geri vites yoktur. Uçaklar motor ve kanatları sayesinde uçarlar. Motorlar uçağın ileriye gitmesini, kanatlar ise yükselmesini sağlar.

- Uçaklarda korna var mı ?

Cevap: Uçaklarda arabalarda bildiğimiz gibi kullanılan korna yoktur. Bazı büyük uçaklarda yerde bulunan görevlileri uyarmak için, kornaya benzer ikaz sirenleri vardır.

- Uçaklar havada geri gider mi ?

Cevap: Gidemez

- Uçaklar yerde geri gider mi ?

 Cevap: Uçakların çoğunda geri gitmesini sağlayan bir özellik vardır ama pekte kullanılmaz, sebebi ise bu özellik kullanılınca bir ihtimal motorlara zarar verebilir, çünkü güçlü bir akım oluşturur. Bunun yerine uçaklar, çoğunlukla özel araçlarla itilerek, istenen park yerine götürülür. 

- Uçağın motorları durur mu, durursa ne olur ?

Cevap: Bu durum çok nadir olabilecek bir olaydır. Eğer böyle bir durum olursa pilotlar motorlardan birini çalıştırmak için uğraşır. Bu arada uçak süzülerek gider. Bu süzülme mesafesi uçağın o anda bulunan yüksekliğine ve rüzgara göre değişir. Eğer uçak yere yakın mesafede ise 1500 metre kadar, yüksek mesafelerde ise 100 km ye kadar havada süzülebilir. Bu süre zarfında da pilot inebileceği güvenli bir yer arar ve planını yapar. Sonra da bulduğu yere (deniz, göl, kara gibi) güvenli şekilde inmek için çalışır.

- Uçaklar gökyüzünde yaklaşık kaç hızla giderler ?

Cevap: Normal yolcu uçakları büyüklüğüne ve hava şartlarına göre 750 ile 980 km hızları arasında uçabilir.

 Hayatımızda ulaşımı çok kısa sürelere indiren uçaklarla, kazasız yolculuklar dileriz...




  Kaynaklar ve etiketler;  wwwbilimgenctubitakgovtr, wwwturkishairlinescom, UÇAK, uçak havada durur mu, uçak havada dururmu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj