1 Ekim 2021 Cuma

Dijital Algı ile Dünyayı Yönetmek

   Çapı yaklaşık 12.750 km çevresi ise 40.000 km olan, içinde nefes alıp vererek yaşadığımız mekanın ismidir Dünya.

   Farkında olsak ta olmasak ta dünyamızda o kadar nimetler var ki, sayarak bitiremeyiz. Ağaçları ile yeşillikler, suları ile mavilikler, temiz havası ile gökyüzü adeta uçsuz bucaktır,  yaşadığımız dünyada. Bu güzel dünyayı korumak herkese vazifedir, çünkü dünya bizlere emanettir. Bizden öncekiler dünyaya nasıl gelip, yaşayıp gittilerse bizlerde şu an yaşıyoruz ve bir gün bizlerde bu dünyadan gideceğiz. Bu yüzden bizlere emanet bırakılan dünyayı, bizlerden sonra gelenlere iyi bir şekilde bırakmalıyız.

   Toplumun en küçük yapı taşı ailedir. Aileler nasıl iyi yönetilirse, toplumlarda öyle iyi yönetilir. Çünkü aileler mahalleleri, mahalleler şehirleri, şehirler ülkeleri, ülkeler ise dünyayı oluşturur. Tüm sorunlar ve anlaşmazlıklar konuşularak çözülür. Böylece toplumlar arasındaki bağda büyür.

   Zamanla ülkeler arasındaki ekonomik ve siyasi güç farklılıkları artmaya başlayınca bu sefer ortaya yeni bir kavram çıktı. Bunun adına dijital algı denilmektedir, bir bakıma pazarlama gücüde diyebiliriz. Kimin gücü fazla ise dijital algı ile dünyayı yönetmeye çalışmaya başlıyor. İlk başlarda etkisi fazla anlaşılmadı, fakat günümüzde etkisi çok fazladır. Peki bu dijital algı ile neler yapılıyor, örnekler vererek yazmaya başlayalım.

Dijital Algı
Dijital Algı

- Önceleri ülkeler diğerlerine karşı büyük çapta askeri tatbikatlar yapardı güç gösterisi için, büyük maliyetlerle. Şimdilerde ise internet üzerinden sahip olduğu silahların belli videolarını yayımlayarak gövde gösterisi yapıyorlar, çok düşük maliyetlerle. Bunu gören diğer devletler bir adım duraklıyor.

- Bir konuda fazla başarıları olmayanlar bunun tam tersini medyada lanse ettirerek, çok büyük işler yapmış algısı oluştururlar.

- Bir ülkenin iç durumunu çok karışıkmış gibi reklam ederek, başka ülkelerin vatandaşlarının gözünde o ülkeye gidilmez algısı oluşturmak.

- Bir gıda markasının ürünlerini olmayan bir durumla reklam ederek, milletin gözünden düşürmek.

- Gençliğe yararlı olmayacak işler için çok faydalıymış gibi reklamlar yapılarak, gençleri hedeflerinden uzaklaştırmak.

- Kendi düşüncelerinden olan iş insanlarının ürünlerini iyi bir şekilde reklam ederek, onun büyümesini sağlamak.

- Kendi düşüncelerinden olmayan iş insanlarının ürünlerini negatif reklam ederek, onun büyümesini engellemek.

- Kendilerini sanal alemde kurdukları sistemle, ulaşılamaz ve çok başarılı göstermeye çalışmak.

- Türlü türlü yalanlarla insanların aklını karıştırmak.

-İşlerine gelince pireyi deve yaparlar, deveyi de pire. Böylece her 2 türlü yoldan kazanım elde ederler.

- Bir ülkeyi kafalarına koydularsa, o ülkenin liderinin zor durumda kalması için her türlü siyasi ve ekonomik baskılarla pes ettirmeye çalışmak.

- Bazen borç almayı marifet gibi reklam ederek, çok önemli iş başarılmış derler. Ama yıllar sonra o borcun ödemesinde sorunlar olunca, borç verenlerin neler yapacaklarını anlatmazlar hiç.

- Çocukları hayali kahramanlarla özenti peşinde koşturup, gerçek hayatta ailelerini zor durumda bırakmaya çalışırlar.

- Gençliğe hayatı toz pembe gösterip, her şey güllük gülistanlık algısı oluştururlar. Daha sonra büyüyen gençler hayatın gerçekleri ile karşılaşınca, onların yeise düşmelerini isterler.

- Ülkeye faydalı olacak işleri faydasız göstertip, yabancı ürünlere özenti yaptırmak.

- Dünya'daki komşu devletlerin birlik olmasını, sanal düşmanlar oluşturarak engellemek.

- Dünya'da kendi kurdukları bazı sistemlere karşı gelen yöneticileri, farklı algı oyunları ile görevlerinden aldırmak.

- Bazı ülkelere demokrasi getireceğiz diyerek, ülkelerin zengin maden yataklarına çeşitli algı oyunları ile el koymaya çalışırlar.

- Bir ülkeye yardım ediyormuş havası estirerek, aslında kendilerinin reklamını yaptırırlar.

- Bize garip gelen davranışları bazıları haftada 3-4 kez yapar, biz ise şaşırırız. Bunu niye yapıyor diye. Aslında asıl amaçları medyanın bunu bol bol anlatması, dolayısı ile ''pr'' yapmasıdır.

- Ayrıca yabancı bazı devlet yöneticileri, başka devletlere karşı ilginç çıkışlar yapar. Burada asıl amaç hedef şaşırtmacadır. Millet bu ne diyor ile uğraşırken, onlar kapılar arkasında, başka büyük planlar yapar.

- Güçlü olan ülkenin çıkarlarına başka bir ülke karşı geliyorsa, hemen onun hakkında sosyal medyada değişik manipülasyon haberler yaptırılarak gözdağı verdirilmek istenir.

3 boyut
3 boyutlu

   Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi dijital algı, çok büyük bir plan. Bu yüzden 7'den 70'e herkesin bu algı oyunlarına karşı 3 boyutlu düşünmesi gerekir. Bir şey duyduğunda hemen ona inanmamalı, arka planlarında nelerin olabileceğini düşünmelidir. Çünkü bu algı planlarını yapanlar ikinci ve üçüncü adımları her zaman düşünmüşlerdir. O yüzden herkes olanları farklı pencerelerde düşünüp, araştırırsa hepimiz için daha hayırlı olabilir.

   Bizler birlik olduğumuz sürece, güçlü oluruz. Algı operasyonları yapanlar şunu iyi biliyor ki dışarıdan yıkılamayan toplulukların içinde bir kırılma yapabilirsek, işimiz kolaylaşır. Bunlara hiç bir zaman fırsat vermeyelim. Tüm dünya mazlumları ile beraber, güçlü bir kardeşlik için hayata merhaba diyelim.

   Son satırlarına yaklaştığımız yazımız sizlerin olaylara karşı düşünce boyutunuzu umarım daha da genişletmiştir. Bu yüzden bu yazımızı sizler okuduktan sonra, başkalarına da okutursanız iyi olur. 

   Farklı bir analiz yazımızda daha görüşmek üzere herkese Saygılar...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwtrcooltextcom, DİJİTAL ALGI, dijital algılar, dijital algı nedir, dünyayı yöneten güç dijital algı, dijital algı ne demek, dijital algı örnekleri nelerdir, dijital algıya örnekler, dijital algıyı niçin yaparlar, dijital algı ile mücadele nasıl olmalı, dijital algıya karşı nasıl uyanık olmalıyız, dijital algılar nasıl yapılır  

4 yorum:

  1. Güzel bir yazı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bunun gibi sağdaki Analiz menüsünde, 40 yazımız daha var. Onları da okuyabilirseniz, daha farklı analizler yapmış olursunuz. Hayırlı günler

      Sil
  2. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Zaman zaman düşündüklerimin bir benzeri olsa da sizin detaylıca anlatmış olmanızı çok güzel. Bizler birlik olduğumuz sürece bu algılar boşa çıkacaktır. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi şer cephelerinin, bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı vardır. İnanıyoruz. Rabbim birlik beraberliğimiz tüm şer cephelerine karşı daim etsin inşallah. Selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlarınız için teşekkür ederiz. Birlikten kuvvet doğar. Saygılar

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar