23 Haziran 2022 Perşembe

Ormanlarımız

   Yeşilliğin ve temiz havanın merkezi, kuşlar ile canlıların yaşam alanıdır ormanlarımız. İnsanlar hayatta sıkıldıkları an, yemyeşil ormanlarda yürüyünce üzerindeki stres bir anda uzaklaşıyor ve kendini mutlu hissediyor. Ormanlarımız için sayfalar dolusu yazılar yazsak, kıymetini anlatamayız. Ayrıca ormanlara girdiğimizde oradaki canlıların sesleri, ruhumuzu adeta dindirmektedir. Kısaca hayat ormanlarımız sayesinde güzeldir.

  Ayrıca Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur; 

''Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, elinizdeki fidanı dikin''

   Bu Hadis-i Şerif ile fidanın ne kadar önemli olduğunu anlamaktayız. Bugün ekilen milyonlarca fidan, yarının büyük ağaçları ve ormanları olacaktır.

Ormanlar
Yemyeşil Ormanlarımız

   Kısa bir giriş yaptıktan sonra bu yazımızda, ormanlarımızın hemen hemen her sene başına gelen durumundan bahsedeceğiz. Yaz ayları geldi mi haberlerde, orman yangınlarını duymaya başlıyoruz. Bu yangınların çıkış nedenleri 6 ana grupta toplanmaktadır. Önce bu 6 grubu kısa özetleyerek yazalım, daha sonra ise analiz yazımıza başlayalım.

ORMAN YANGINLARININ ÇIKIŞ NEDENLERİ

1) Bilinmeyen yangınlar; Çıkış sebebi belirlenememiş olan yangınlar

2) Doğal yangınlar; İnsan faktörünün olmadığı yangınlar

    Yıldırım, volkanik faaliyetler ve gaz emisyonu

3) Kaza; İstemeden veya dolaylı olarak ateş kullanımı nedeniyle oluşan yangınlar

    Elektrik hatları, demiryolları, araç yangınları, çalışmalar (makine ve araçların çıkardığı kıvılcımlar), silahlar, kendiliğinden yanma, diğer kazalar.

4) İhmal; İnsanların kullanımı nedeniyle istem dışı çıkan yangınlar

- Ateş Kullanımı; Bitki örtüsü, tarımsal faaliyetler, atık yönetimi, rekreasyon faaliyetleri (piknik ateşi), diğer ateş kullanımları

- Parlak Nesne Kullanımı; Havai fişek, sigara, sıcak küller, diğer parlayan nesne kullanımları

5) Kasıt; İnsanların kasten yakması sonucu oluşan yangınlar

- Sorumlular; Rant, uyuşmazlık, vandalizm, heyecan duyma, suç gizlenmesi, aşırılık, bilinmeyen motivasyon

- Sorumlu olmayanlar; Akıl hastalığı, çocuklar, tanımlanamayan kundakçı

6) Yeniden yanma; Söndürüldüğü düşünülen alanın yeniden alevlenmesi

   Teknik kısımları yazdıktan sonra şimdi gelelim analiz yazımıza başlamaya. Doğal olan yangınlara bizlerin yapacağı fazla bir şey yoktur. Ama diğer yangınlara yapacak çözüm yollarımız vardır. Bunlar için Orman Genel Müdürlüğü'müzün yetkili personelleri zaten fazlasıyla üzerinde çalışmaktadırlar. Şimdiden tüm çalışanlara çok Teşekkür ediyoruz. 

   İhmallerden yangınların çıkmaması için biz vatandaşlar olarak neler yapabilir, neler edebiliriz onlara önce bir bakalım. Sonra konumuza kaldığımız yerden devam ederiz.

  İHMALLERDEN YANGINLAR ÇIKMAMASI İÇİN NELER YAPMALIYIZ

- Ormanlara kesinlikle çöpler atmamalıyız (kağıt, naylon, cam, pet şişe..vs..)

- Ateş çıkarabilecek nesnelere karşı çok dikkatli olmalıyız (kibrit, çakmak)

- Arabalarımızla orman içinde kaza yapıp, yangına sebebiyet vermemeliyiz

- Silahlarla bir şekil yangına sebebiyet vermemeliyiz

- Anız yakmamalıyız

- Piknik veya mangal ateşi güvenli şekilde yakılıp, söndürülmelidir

- Havai fişek gibi ürünleri ormana götürmemeliyiz

- Ormanlarda kesinlikle sigara içip, izmaritini atmamalıyız

   İhmallerden eğer yangınlar çok çıkarsa, ormanlara insanların girişi ya zorlaştırılır, yada yasaklanır. Buda bizlerin ormanlardan faydalanmasına engel olur. O yüzden her şey bizim elimizdedir, dikkatli olalım. Şimdide kasıtlı orman yakma üzerine durmak istiyoruz.

   KASITLI ORMAN YANGINLARI OLUR MU?

   İnsanlar yemyeşil ormanları bilerek, isteyerek yakar mı? Normal düşününce kesinlikle hayır deriz. Ama önceden yakıp yakalananlar olduğu için, yapanlar olmaktadır. Peki ormanlarımız yakılınca neler oluyor, ona bir bakalım.

  ORMANLAR YAKILINCA HAYATIMIZDA NELER OLUR

- Uzun yıllar boyunca büyüyen ağaçlar, 3-5 saatte yanıp kül olabilir

- Yıllardır yapılan bütün emekler, bitmiş olur

- Nefes aldığımız havanın  % 78'i azot, % 21'i oksijen ve % 1'i diğer gazlardan oluşmaktadır. Bu % 21 oksijeninde belli kısmını ormanlar sağlamaktadır. Ormanlar yanarsa oksijen dengesi bozulur.

- Hava kirliliğini önler, yanarsa kirlilikte artar

- Ormanlar gürültüyü azaltmaktadır, yanarsa gürültü artar

- Bir çok canlı yaşar, yanarsa bu canlılarda ölebilir. Ölürlerse bunun vebali çok büyüktür.

- Ormanlardaki ağaçlar selleri engeller, yanarsa seller artar

- Havadaki tozları süzer, yanarsa tozlar artar

- Ormanlar yazın sıcağı azaltır, kışın ise sıcaklığı artırır (soğuğu azaltır). Yanarsa denge bozulur

- Radyasyonu önler, yanarsa az önler

- Hastalıkta kullandığımız ilaçların belli kısmı orman kaynaklıdır, yanarsa az kullanırız

- Ormanlarda çok gezen insanlar daha sağlıklı oluyor, yanarsa olamayız

- İnsanlara kapıları açmaktadır, yanarsa iş kapısı azalır

- Ormanlar yeraltı su kaynaklarına yardımcı olurlar, yanarsa olamazlar

- Mobilya sanayisinde kullanılan ürünlerin ham madde kaynağı ormanlardır, yanarsa kaynak azalır

- Ormanlar yağışların artmasına sebep olur, yanarsa yağışlarda azalır

  Saymakla bitiremeyeceğimiz faydaları olan ormanlarımızın kıymetini, bu maddelerle daha iyi anlamış olmaktayız. Şimdi ise eğer birileri ormanlarımızı kasten yakıyorsa, onlara karşı neler yapılmalı. Bunları öneriler halinde yazalım.

   KASTEN ORMANLARI YAKANLAR ve ÖNERİLERİMİZ

   Önce şu 4 soruyu soralım, sonra önerilerimizi yazalım.

1) Ne hikmetse yangınlar akşam saatlerine yakın çıkıyor, bu bir tesadüf mü ?

2) Ne hikmetse rüzgarın hızlı olacağı günlerde yangınlar çıkıyor, bu tesadüf mü?

3) Havanın en sıcak olacağı zamanlarda yangınlar çıkıyor, bu tesadüf mü?

4) Yağmurun yağacağı bir günde, yağmur başlamadan önce çıkan büyük yangınlar gördünüz mü?

  Bu 4 soruya göre birileri eğer kasten ormanları yakıyorsa, bizlerin önerileri şöyle olacaktır

  ÖNERİLERİMİZ

-Eğer birileri kasten yaktıysa, ömür boyu hapis cezası olmalı

- Ormanlarda bir sürü canlının ölümüne sebebiyet verdiği için, gerekirse cinayet suçu işlemiş gibi yargılanmalı

- Ormanlarda oluşan tüm zararlar %50 fazlası ile, yakanlardan tahsil edilmeli

- Eğer yakanların üzerlerine kayıtlı mal varlığı yoksa, ailesi sorumlu olmalı. Çünkü eğer birileri bunlara yaptırdı ve konuşmuyorlarsa parasal zararın ucu ailelere gelince, aileler yaptırtanlar hakkında bilgiler verir. Çünkü yapanın çevresini en iyi aileleri bilir.

- Eğer ormanları yakanlar 3'den fazla ve onların bağlantılı olduğu kişiler varsa, oluşan zararın en az 10 katı bunların hepsinden ve ailelerinden tahsil edilmelidir. Böylece bundan sonra başka kimseler, yakmak için cesaret etmeye kalkmasın.

- Ormanlarımızı yakanları, orman yangını söndükten sonraki 1 hafta boyunca o ormanda askerler eşliğinde yalnız bırakmalı. Bakalım olanları görünce, vicdanları ne yapacak?

- Devletin yetkili birimlerinin verdiği bilgilerin tam tersi yalan haber yapıp milleti provoke etmeye çalışanlar hakkında, gerekli cezalar artırılmalıdır.

- Provoke etmeye çalışıp, çalışanların moralini bozarak yangının uzamasına sebep oldukları için, bu kişilerden de zarar tahsil edilmelidir.

- Birileri eğer ormanlarda yangın çıkarmaya çalışıyor ve bunu da başkaları görüyorsa Whatsapp ve Bip gibi uygulamalardan canlı bildirim olmalıdır. Yani yangın çıkarmaya çalışan kişinin resmi çekilip, konum ile beraber 112 veya başka belirlenecek bir numaraya bunlar gönderilebilmelidir. Gönderen kişinin bilgileri % 100 gizli kalmalı bunu sadece Devletimiz ve yetkili kurumları bilmelidir. Bu uygulama başlarsa, herkesin cebine bilgilendirme mesajı olarak gönderilmeli ki, herkes bilsin.

   YANGIN SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI

   Her ne sebeple orman yangınları çıkarsa çıksın, devletimiz gerekeni yapmaktadır. Şu an ısıya duyarlı İHA araçları ile ormanlarımız 7/24 denetim altındadır. İha'lar 60 km uzaklıktan tespitler yapabilmekte olup, herhangi bir yerde yangın tespit edilirse Ankara'daki yangın kontrol merkezine durum bildirilir. Sonra hızlıca gerekli diğer birimlere, gerekli bildirimler yapılmaktadır. Bildirimler yapıldıktan sonra Devletimiz teknolojiyi de kullanarak yangın söndürme çalışmalarına çok hızlı şekilde başlamaktadır, dakikalar içinde. Bu çalışmalarda neler görev alır, onları yazalım:

- Yangının büyüklüğüne göre binlerce personel (bunlar içinde sadece bu işler için yetkilendirilmiş Orman Genel Müdürlüğü'nün yüzlerce özel görevli personelleri vardır)

- Onlarca İha, uçak ve helikopterler

- Yüzlerce arazöz (arazi koşullarında hareket eden traktör veya kamyon türündeki taşıta, su tankı veya sulama sistemi monte edilmesiyle oluşan araçlardır)

- Onlarca itfaiye araçları

- Onlarca su tankeri

- Polis ve Jandarma TOMA'ları (tazyikli su fışkırtıyor)

- Yüzlerce diğer kamu kurumlarının araçları 

- Onlarca dozer, OGM'nin ve diğer kurumların dozerleri

- Onlarca iş makineleri

- Yakıt tankerleri

- Vidanjörler

- Mobil baz istasyonları

- Sahil güvenlik botları

- Ambulanslar

   Devletimiz bu kadar seferber olup, yangınları söndürmeye çalışırken birilerinin bilgisayar başına geçip, sosyal medyadan provokasyon tarzı yazılar yazması onların işi çok iyi bildiğini gösteriyor demektir !! Lütfen bu kişiler bilgisayar başında zaman kaybedeceklerine, gidip o yangının içine girsinler ve 10 dakikada yangını söndürsünler! Madem o kadar kolay ve bilginiz çok, hemen sizleri bekliyoruz orman alanlarına, başka bir şey demiyoruz. Bilgisayar klavyesiyle yazmakla, yangınlar sönmez !

   Bilgisayardan böyle yazılar yazmak veya medyaya demeçler vermek, orada çalışan binlerce görevlinin çalışmalarını nasıl demoralize eder, hiç düşündünüz mü? Bunu hiç unutmayınız, çünkü günün birinde sizlerin de bu görevlilere işiniz düşebilir ve onlar sizlere de yardım edebilir. Lütfen biraz empati yapın, çalışanların emeklerine değer verin. Onlara moral vermeyecekseniz eğer, bari kolaylıklar dileyin. Bizler tüm görevlilerimize Allah yar ve yardımcıları olsun, kolay gelsin diyoruz.

   Yangınlar için şu da yapılabilir. Denizlerden ormanlara doğru yollar açılıp, buralara 1 metrelik borular döşenmeli. Sonra ormanlar içinde onlarca yeraltı havuzları yapılıp, borularla gelen sular bu havuzları doldurmalı. Herhangi bir yangında havuzdaki motorlar anında çalıştırılıp, oradaki araçlarla yangınlara hızlı şekilde müdahale edilebilir. Gerekirse havuzlara köpük atılıp, köpüklü suda ormanlara sıkılabilir. Dolayısı ile havuzdaki su hiç boşalmaz. Bir yandan ormanlara serpilir, bir yandan ise denizin derinliklerinden sular havuzlara doldurulur.

   Ayrıca bu orman yangınlarına ilave son zamanlarda buğday tarlalarının da yandığını duymaktayız. Buğday demek un demek, ekmek demek, börek ve çörek demektir. Kısaca yiyeceklerimiz demek, karnımızın doyması demektir. Birileri bunları da kasten yakıyorsa onları Allah'a havale ediyoruz. Yapanlarında bulunup, orman yangınlarındaki önerilerimizle birlikte cezalandırılmasını herkes gibi bekliyoruz.

   Ülkemizin 2 güzel değeri vardır. Masmavi suları ve yemyeşil ormanları. Su hayat demektir, ormanlar ise hayatımızın güzellikleri demektir. Hayatımıza güzellikler katan ormanlarımız ile ilgili yazımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yazımızı önce okuyup, sonra başkalarının okuması için arkadaşlarınıza gönderdiğiniz için şimdiden hepinize teşekkür eder, başka yazılarımızda görüşmek üzere herkese Saygılar sunarız...



Kaynaklar; wwwogmgovtr, wwwdiyanetgovtr, iha, HELİKOPTER, UÇAK, ORMANLARIMIZ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj