24 Haziran 2022 Cuma

Yurt Dışı ve İşsizlik

   Bu yazımızın çoğunu yurt dışında yaşam için ayıracağız, kalan kısmında ise yurt içindeki işsizlik ile personel bulamama üzerine olacaktır.

   YURT DIŞINDA YAŞAMAK

   Bazı kişiler şunu demektedir, başka ülkelerdeki emekli maaşları ülkemize göre düşününce çok iyi paralar yapıyor. İlk bakışta öyle görünüyor ama işin yüzdelik dilimine bakınca öyle olmadığı anlaşılmaktadır. Şöyle bir örnek verelim, Almanya'da normal emekli  maaşları 900 ile 1200 euro arası değişmektedir. Bu Türkiye'ye bakınca büyük bir paradır ama orada ev kirası yaklaşık 2+1 için 600 ile 900 euro arasıdır, yani maaşın % 50 sinden fazlası ev kirasına gidiyor. Fatura ve gıda harcamaları ile bu para belki de yetmiyor, Almanya'da yaşayanlar için. 

Yurt Dışı
Yurt Dışı

   Türkiye'de de emeklilerin aldığı maaş, kira + fatura + gıda harcamalarına yetmeyebiliyor. Yani demek istediğimiz Almanya'da kazanıp, Almanya'da harcarsanız, o paranın bir anlamı yok. Çünkü orada her şey pahalı. Türkiye'de 1500-2000 TL'ye kiraya tuttuğunuz ev Almanya'da 600-900 euro arası. Yani Almanya'nın parası oraya göre değil, buraya göre değerli gibi. Sonuçta bir yerde kazanıp, başka ülkeyle kıyas yapmak yanlış gibi olur. Kazandığınız yerde, maaşınız çok kenara artıyorsa o maaş çok iyi demektir.

   Yurt dışı bazı ülkelerdeki asgari ücretleri yazalım, bunlar zamanla değişebilmektedir. Bizim rakamları yazmamızın nedeni, harcamalarla maaş arasındaki oranları yaklaşık olarak söyleyebilmektir. Mesela Almanya'da asgari ücret brüt 1.621 euro. Oradaki yaşam standartlarına göre az, ama başka ülkelere kıyaslarsanız çok. Yani kıyaslamayı her zaman nerde kazanıyorsak, orada harcayacakmışız gibi düşünürsek, daha sağlıklı sonuçlara varırız. Buna benzer bazı Avrupa ülkelerindeki asgari ücretlerde euro cinsinden şöyledir:

Hollanda:  1.725 euro

Belçika:     1.658 euro

İngiltere:    1.583 euro

Fransa:      1.603 euro

İspanya:     1.126 euro

Portekiz:      823 euro

   Mesela İngiltere'den örnek verelim. Burada ise normal ev kiraları 600 ile 1400 pound arasında değişiyor (700 ile 1500 euro gibi, yani % 50 civarı maaşın). Yani görüldüğü üzere bu ülkelerdeki yaşam standartlarına göre bu asgari ücretler, insanlara ancak yetiyor. Yani parayı kazandığınız yerde, harcarsanız fazla bir anlamı olmuyor. Parayı oradan kazanıp, başka ülkelerde harcayabilirseniz (online işler yaparak) o zaman anlamı çok olur. Sanırım bu örneklerle konumuz biraz daha iyi anlaşıldı gibi. 

KIDEM TAZMİNATI HAKKINDA

   Dünya analizlerine baktığımızda karşılaştığımız başka ilginç bir durumda kıdem tazminatı konusudur. Burada dikkatimizi çeken durum gelişmiş dediğimiz ülkelerde kıdem tazminatı ya yok, yada çok azdır. 

Örnek; Amerika, Belçika ve Almanya'da kıdem tazminatı hiç yok. 

Diğer bazı ülkelerde ise 20 yıl için yaklaşık toplam kıdem tazminatları şöyledir:

Kanada'da  1.30 maaş, Fransa'da 5.60 maaş, İspanya'da 12 maaş, Türkiye'de 20 maaş ve Çin'de 20 maaştır.

Kıdem Tazminatı
Kıdem

   PERSONEL BULAMAMA ve İŞSİZLİK

   Bu arada dikkatimizi çeken bir durumda Türkiye'de fabrikaların personel arıyoruz diye her tarafa ilanlar vermeleri, ama personel bulamamaları. Bir tarafta işsizlik var deniliyor, ama diğer tarafta fabrikalar personel bulamıyor. O zaman burada işsizlik maaşına bir göz atılması lazım diye düşünüyoruz. Yani bir kişi işten çıkarılıp 10 aya kadar maaşa bağlanıp, fabrikalar personel bulamıyorsa, burada sıkıntı var demektir. 

   Yetkililer ve fabrikalar bunu ortak değerlendirip, bir kanun hazırlanmalıdır. Mesela Almanya'da işsiz kalan kişi, iş bulma kurumuna başvuru yapıyor. Son 24 ayda eğer en az 12 ay sigortalı çalışmışsa, 6 ay maaş bağlanır. Sigortalı olarak çalışılan süre fazlaysa alacağı maaşın süreside artar. Sonra maaşı bağlanan kişi, iş aradığını kuruma ispatlaması gerekiyor. Ayrıca iş bulma kurumu kişiye, işler öneriyor. 

   Eğer önerilen işi kabul etmezse maaşı kesilebilir veya miktarı düşürülebilir, Almanya'da durum böyle şu an. Ülkemizde ise fabrikalar personel bulamıyoruz derken, on binlerce kişinin ise işsizlik maaşı alması (işe girmediği için) biraz ilginç değil mi sizce de ?

Personel
Personel İşsizlik

   İş hayatı ile ilgili bir yazımızın sonuna geldik. Bu yazımızda yurt dışından örnekler vererek, orada yaşamın nasıl olduğunu anlatmak istedik. Başka bir yazımızda daha görüşmek üzere, hepinize Teşekkür eder, Saygılar sunarız...



 Kaynaklar; trcooltextcom (resimler), wwwgooglecom, YURT DIŞI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj