10 Ağustos 2022 Çarşamba

Boru Hatları ile Türkiye'nin, Dünyadaki Önemi

   Ülkemizin dünyadaki jeopolitik konumunun ne kadar önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu konum yapılan doğalgaz ve ham petrol boru hatları ile daha da kıymetli hale geldi. Nasıl mı diyebilirsiniz. O zaman öncelikle bu hatları yazalım ve haritasını ekleyelim. Daha sonra analizimi yazıp, gerisine sizler karar verirsiniz.

Boru Hatları
Boru Hatları

PETROL BORU HATLARI

Irak-Türkiye; Ham Petrol Boru Hattı

Bakü-Tiflis-Ceyhan; Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı, BTC  (Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye)

Bu hatlarla yılda yaklaşık 70 milyar litre, ham petrol taşınmaktadır.

Petrol Boru Hattı
Petrol Boru Hattı 

  Bu arada dünyada en çok petrol rezervine sahip ülkeler aşağıdaki gibidir, bu liste zamanla değişebilmektedir. Burada şuna da dikkat etmek gerekir, petrol rezervine sahip olmak ile üretim yapmak farklıdır. Bazen en çok rezerve sahip olabilirsiniz ama üretim yapmazsanız, bir anlamı olmaz.

DÜNYA PETROL SIRALAMASI

- Venezuela

- Suudi Arabistan

- İran

- Kanada

- Irak

- Kuveyt

- Birleşik Arap Emirlikleri

- Rusya 

- Libya

- Amerika

DOĞALGAZ BORU HATLARI

Buradaki  hatlar Rusya ve Doğu tarafı olmak üzere 2 çeşittir.

Rusya Tarafından Gelen Hatlar 

Mavi Akım Gaz Boru Hattı; Rusya-Türkiye, Karadeniz Durusu / Samsun

Türk Akım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya-Türkiye, Karadeniz Kıyıköy / Kırklareli

Batı Hattı; Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattı

Doğu Tarafından Gelip, Avrupa'ya Giden Hatlar

Bakü-Tiflis-Erzurum, Doğalgaz Boru Hattı: BTE   (Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye)

Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı: İran-Türkiye

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı: TANAP (Türkiye'de 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçmektedir) 

Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı: TAP (Türkiye'den çıkıp Avrupa'ya gidecek güzergah, Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-Adriyatik Denizi-İtalya ve İtalya'dan da başka Avrupa ülkelerine gidecektir)

Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Enterkonneksiyonu: ITG

ITG: Avrupa Birliği INOGATE (Interstate Oil and Gas Transport to Europe)

GGK: Güney Gaz Koridoru

SCP: Güney Kafkasya Gaz Boru Hattı, (South Caucasus Pipeline), Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye

SCPX: Scp Boru Hattı Genişleme Projesi

   Bu hatlar yılda yaklaşık toplam, 86 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitelidir. Ayrıca şu an Karadeniz'de bulunan 540 milyar metreküp doğalgazımız için denizde ve karada boru hattı döşeme çalışmalarına başlanmıştır. Türkiye yılda yaklaşık, 60 milyar metreküp doğalgaz kullanmaktadır. 

Doğalgaz
Doğalgaz Boru Hattı

   Bu arada dünyada en çok doğalgaz rezervine sahip ülkeler aşağıda yazılmıştır, bu liste zamanla değişebilmektedir. Burada şuna da dikkat etmek gerekir, doğalgaz rezervine sahip olmak ile üretim yapmak farklıdır. Bazen en çok rezerve sahip olabilirsiniz ama üretim yapmazsanız, bir anlamı olmaz.

DÜNYA DOĞALGAZ SIRALAMASI 

- Rusya

- İran

- Katar

- Türkmenistan

- Amerika

- Suudi Arabistan

- Birleşik Arap Emirlikleri

- Nijerya

- Venezuela

- Cezayir

   Hem petrol hem de doğalgaz dünya sıralamalarına baktığınız zaman dikkatinizi hassas bir nokta çekmiş olmalı. Oda şudur, en çok rezerve sahip ülkelerin siyasilerine birileri ya darbeler yaptı, yada yapmaya kalkıştı. Soruyoruz neden acaba? Cevabını biraz düşününce, hemen sizlerde kolayca bulacaksınız.

   Yazımızdaki hatları okuyup, haritalara baktınız. Sizlerde gördüğünüz gibi Ülkemiz dünyada karada, adeta enerji koridoru haline gelmiştir. Buda yıllar önce yapılan görüşme ve anlaşmalarla olmuştur. Şimdi sizlere basit bir kaç soru yazacağız. Bu soruların cevaplarını düşününce, bu yapılan hatların önemini daha kolay anlayacaksınız.

AKLIMIZDAKİ SORULAR

1) Türkiye tüm hatlarda sorun çıktı, bu kış bakıma almam gerekli. Dolayısı ile bu kış Avrupa'ya sevkiyat olmayacak derse Avrupa'da neler olur, bir düşünün ?

2) Petrol ve doğalgazın taşınmasından dolayı ülkemizin kazandığı para ne kadar? Buralarda çalışan insanlarımız var, bunların istihdama faydaları var. Bunları biliyor musunuz?

3) Türkiye'den doğalgaz Avrupa'ya ulaşmazsa, mecbur kömür kullanacaklar. O zaman hava kirlenecek, insanlar hasta olabilir. Bunu hiç düşündünüz mü acaba?

4) Avrupa Rusya'ya ambargo yapmaya çalıştı ama Rusya'da karşı hamle olarak ben doğalgazı Ruble ile satacağım ve Rusya'da banka hesabı açıp, parasını buraya yatırmalısınız , yoksa doğalgaz vermem dedi. Şu an son durum bu, yani Ruble ile para ödemeyeceklere gaz satılmayacak. Bu durumlara göre sorumuz şu; Avrupa ülkeleri Rusya'dan doğalgaz alamaz ve Türkiye'de doğalgaz nakliyesine izin vermezse,  Avrupa ülkeleri ne yapacak ?

5) Bu kadar hatlar yapılmamış olsaydı, ülkemizin ihtiyacı nasıl karşılanacaktı? Avrupa'ya da gitmeyecekti, ne yapacaktılar?

6) Doğalgaz ve petrol gibi dünyada vazgeçilmez olan bir konuda elektriktir. Bazıları nükleer santrallere karşıyız diyorlar. O zaman şu alt başlıktaki soruları yazalım:

- Bir nükleer santral Türkiye'ye lazım olan elektriğin % kaçını tek başına üretir, biliyor musunuz?

-Allah göstermesin bir savaş çıksa, size hangi komşu ülke bizlere elektrik satar?

- Elektrik olmazsa neler olacak? Cep telefonları, laptoplar, beyaz eşyalar, yakında arabalar...Soruyoruz elektrik olmadan bunlar nasıl çalışacak? En basitinden buzdolabınızın buzluğunda bulunan ürünler eridiği zaman, ne yapacaksınız?

- Her gün üretimle büyüyen ülkemizde elektrik olmazsa, fabrikalar nasıl çalışacak?

- Fabrikalar çalışamazsa millet işsiz kalacak, buna çözümünüz nedir, merek ediyoruz?

- Millet karanlıkta mı oturacak, yoksa günün belli saatlerinde elektrik kesintileri mi olacak?

İlerleyen yıllarda elektrik enerjisi büyük olan ülkeler, en güçlü olacak demektir. Bizim elektriğimiz olmazsa, nasıl büyükler arasında yer alacağız?

Türkiye
Türkiye Boru Hatları

   Ayrıca Ortadoğu'da bulunan gazın Avrupa'ya nakledilmesi için en kolay, hızlı ve güvenilir güzergah Türkiye'den geçecek olandır. Ortadoğu'dan Avrupa'ya doğru Akdeniz'den yeni boru hattı döşenmesini düşündüler ama denizdeki riskler, maliyetler ve yapım süresinin uzunluğu düşünülünce şimdilik vazgeçtiler. Ayrıca karadan hazır hat varken, kimler bu risklere girip, denizde yeni hat yapmak ister?

   Önemli bir analiz yazımızın daha sonuna geldik. Şöyle haritalara ve bilgilere bakıp, sorduğumuz soruların cevaplarını da birlikte düşününce, Türkiye'nin konumunun dünyada bir pırlanta gibi parladığını göreceksiniz. Bu yüzden özellikle Avrupa ve Ortadoğu Devletleri bizlerle kazan-kazan politikası üzerinde birlikte çalışmak isterlerse, kazanan onlar olacaktır.

   Eğer bazıları gibi bizlere dost görünüp, sonra bizim hakkımızda planlar yapmaya çalışıyorlarsa, bilsinler ki bizler her şeyin farkındayız. Sizler ne planlar yapıyorsanız, bizler çözüyoruz artık. 2016 yılında Amerika'da yayınlanan bir harita üzerine analiz yazısı yazmıştık, burada ülkemizi kaç parçaya bölmek istediklerini yayınlamışlar. Bu haritayı ömrümüzün sonuna kadar unutmayacağız ve sizlerle mücadelemiz ömrümüzün sonuna kadar, ülke olarak devam edecektir. Bu haritalı yazımızı tekrar okuyup, tanıdıklarınıza da okutmanızı tavsiye ederiz, yazıyı okuyunca niçin özellikle tavsiye ettiğimizi daha iyi anlayacaksınız. Okumak için yazımızın linki şöyledir.

   Yazılarımıza gösterdiğiniz ilgiler için şimdiden hepinize teşekkür ederiz. Başka yazılarımızda yine görüşmek üzere herkese Selam ve Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwenerjigovtr, wwwbotasgovtr, wwwtanapcom, boru hattı haritası, nato, iran komşuları, doğalgaz ne zaman bedava, türkiye petrol boru hatları nelerdir, türkiye petrol boru hatları haritası, türkiye petrol boru hatları isimleri, türkiye doğalgaz boru hatları nelerdir, türkiye doğalgaz boru hatları haritası, türkiye doğalgaz boru hatları isimleri, dünya petrol üretimi sıralaması, dünya petrol rezervleri sıralaması, dünya petrol tüketimi sıralaması, dünya petrol rezervi sıralaması, boru hatları nedir, boru hatları türkiye, batı hattı nedir, batı hattı projesi, batı hattı doğalgaz boru hattı, bakü tiflis ceyhan boru hattı ne taşır, ırak türkiye boru hattı, ırak türkiye petrol boru hattı, mavi akım nedir, mavi akım doğalgaz boru hattı, mavi akım boru hattı nedir, mavi akım hattı, mavi akım boru hattı nereden geçiyor, türk akım gaz boru hattı projesi, doğalgaz boru hattı türkiye, doğalgaz boru hattı projeleri, bakü tiflis erzurum doğalgaz boru hattı, doğu anadolu doğalgaz boru hattı, trans anadolu boru hattı, trans adriyatik boru hattı, türkiye yunanistan doğalgaz boru hattı, dünya doğalgaz rezerv sıralaması, boru hatlarının önemi 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Türk Savunma Sanayii Ürünleri 2