29 Aralık 2022 Perşembe

1999 sonrası Eyt veya Eyt2

   Aralık 2021 tarihinde emeklilikte yaşa takılanlar, kısa adıyla eyt ile ilgili bir dünya analiz yazısı yazmıştık. Bu yazımızda dünyada en erken emekliliğin hangi yaşlarda olduğundan bahsetmiştik. Yazımızı tekrar okumak için, bu linkimize bakabilirsiniz.

   28 Aralık 2022 tarihinde yapılan açıklamalara göre 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler yaş şartı olmadan emekli olacak. Yani o günlerde işe giren bir erkek 43 yaşında emekliliği kazanacak. Avrupa'da emeklilik 64 yaşlar civarında iken, ülkemizde 43 yaşında emekli olmak çok farklı bir durum. Bu Devletimize de çok yük getirecektir, yaklaşık yıllık maliyeti 150-200 milyar TL arası.

   Bu yükün yanında bizlere ilginç gelen asıl durumu sizlere yazacağız. Eylül 1999'da işe giren bir erkek şu an 43 yaşında emekli olabilecek ama Ekim 1999'da işe giren bir erkek ise 60 yaşında emekli olacak, yani 1 ay fark ile 17 yıl sonra emeklilik. Bu kadar çok yaş farkı olmamalıydı, durum sizce de çok garip değil mi ? Bu durum sizin başınıza da gelebilirdi, yazıyı okurken böyle bir empati yaparak okumanızı tavsiye ederiz. 

Eyt2
Eyt Eyt2

   EYT NASIL OLABİLİRDİ?

   Bizlere göre kademeli olarak yaştan emekli olunmalıydı. Yani ne 60'ında emekli olacaktı, nede 43 yaşında. Ortasında bir karar (47-49-51-53 kademeli yaşlarda) olabilirdi, böylece herkese eşit davranılmış olunacaktı. 

   Veya kesintili emeklilik (Avrupa'da uygulanıyor) olabilirdi, bu yaştakilere. Yani erken emekli olmak isteyenler 5 yıl öncesinden başvurarak, maaşından % 18-20 oranlarında kesilerek, emekliliğe hak kazanabilirdi.

   Şu anki şekli ile bize göre eyt bitti ama eyt2 durumu başlayabilir. Yani 1999 sonrasında işe girenler, bizlerde eyt2 isteriz demeye başlayabilirler. Dolayısı ile eyt konusu en az 5 sene daha ülkemizin gündeminde olabilir.

   BASİT BİR ÖRNEK VERELİM

   Bir babanın 2 oğlu var, birisi 1999 girişli, birisi ise 2000 yıl girişli. Bunlardan 1999 olan 43 yaşında emekli olup, maaş alacak. Ama 2000 olan 60 yaşında emekli olup, maaş almaya başlayacak. Sizce bu kardeşler ne düşünür ?

   Biz bu yazıyı durumun ilginçliğini gördüğümüz için yazıyoruz. Bizim eyt beklentimiz yoktur. Sadece aradaki yaş farkı çok çok fazla, orta yol olması gerekirdi. Bunu gördüğümüz için bu yazıyı yazmaya karar verdik.

   Dolayısı ile yakında, 1999 sonrası için EYT İSTİYORUZ diyenler olursa, kimse şaşırmasın. İsterlerse de doğal olarak haklarıdır, bu kadar yaş farkı olmasından dolayı.

NOT: Birde Bağkur'lu olanların durumu var. Yani şu an 1999 öncesi sigortalı olanlar 5000 günde emekli olurken, bağkurlu olan bir erkek 9000 günde emekli oluyor. Buna da acil bir çözüm bulunmalıdır. Yoksa Bağkur'lu olanlar, sürelerinin son zamanlarında sigortalılığa geçer ve emekli olur.

   BU SAATTEN SONRA İHRACAT ÇOK ARTMALI

   Eğer bu saatten sonra ihracat çok artmazsa, ileride emekli maaşlarını ödemekte sorunlar çıkabilir. Bazı parti başkanları yabancılar ülkemize yatırım yapmasın gibi imalı sözler demişlerdi. Eğer onlar iktidara gelip yabancılarda yatırım yapmaz ve ihracat azalırsa, bu emekli maaşları nasıl ödenecek? Yoksa hemen IMF'den borç mu alacaklar? Eğer böyle bir durum olursa, o zaman çok sıkıntılar başlayabilir. Bu durumu hayal bile etmek istemiyoruz, bir dilim ekmeğe bile muhtaç bırakabilirler.

   BU SORUNUN CEVABINI MERAKLA BEKLİYORUZ

   Yazımızın sonuna gelirken şu soruyu sorup, cevabını seçim gecesi merakla takip edeceğiz. 

   SORUMUZ:

   5 yıldır eyt çıkmazsa, Reise oy yok diyenlerin hepsi seçimde Başkan Erdoğan'a oy verirse, (5 milyon oyumuz var diyorlardı) Sayın Erdoğan'ın en az % 60 oy alması gerekir. Bundan dolayı seçim gecesi bakalım, % 60 oy olacak mı? 

   Ülkemiz ve sizler için yazmaya devam edeceğiz, amacımız dünyadaki mazlumların güvendiği Türkiye'nin büyümesi için çalışmaktır. Bizlere onların yapacağı dualar yeter. Bu dileklerimizle herkese Saygı ve Selamlarımızı Sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwtrcooltextcom (resim), BAĞ-KUR, bağ-kur, BAĞKUR, eyt2 nedir, kademeli emeklilik ne demek, 1999 sonrası emeklilik, 1999 sonrası kademeli emeklilik, 43 yaş emeklilik, eyt nasıl olabilir, emeklilikte yaşa takılanlar nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor