15 Eylül 2019 Pazar

Hayatın Tadı, Şeker

   İnsanlık gıda hayatında vazgeçilmeyen 3 beyaz ürün vardır; Un, Tuz ve Şeker. Yediğimiz her gıda da bunlardan birine rastlarız. Örnekler verecek olursak ; Ekmekte, baklavada, börekte, kurabiyede, çörekte, pidede, lahmacunda...vs... Kısaca gıda hayatımızın her bölümünde.

   Bu kadar hayatımızda olan 3 beyaz ürünlerden biri var ki, hayatımıza tat verir. Evet herkesin kolayca bildiği Şeker. Hayatımıza tat katan bu ürün vücudumuzda hızlı işlenerek, çabuk kilo almamıza sebep olabilir. Ayrıca hipertansiyon, şeker hastalığı ve başka hastalıklarında ilerlemesine sebep olabilir. Bu kadar önemi olan şekeri, biraz yakından inceleyelim.

   Dünya'da beyaz şeker olarak bildiğimiz sakkaroz, 2 türlü bitkiden üretilmektedir.

   1) Yaklaşık % 75 i tropik iklimlerde yetişen şeker kamışından yapılır. Bu iklime müsait ülkeler Brezilya, Avustralya, Hindistan, Meksika ve Tayland'dır.

   2) Yaklaşık % 25 i ise iklimin sert olmadığı bölgelerde yetişen şeker pancarından yapılır. Bu iklime müsait ülkeler ise; Türkiye, Rusya ve Avrupa ülkeleridir.

   Bazı ülkelerde ise her ikisinden yapılır. Bu ülkeler; Çin, Amerika ve Japonya'dır. Şeker kamışı ile şeker pancarı arasında yapılan şekerlerin arasındaki en büyük fark, şeker kamışından yapılan şekerin fiyatının uygun olmasıdır.

   Bu beyaz şeker üretimi yapılırken, bazı aşamaları farklı yapılarak, piyasada esmer şeker veya kahverengi şeker denilen türü de yapılır. Bu sadece çay ve kahve içerken kullanılır, gıda üretiminde kullanılmaz. Çünkü içeriğinde melas olup ve üründe karamelizayon durumu olduğundan, eklenildiği gıdaların duyusal özelliklerini değiştirebilir.

   Bunların yanında genellikle sıvı olarak üretilip, şekerli hazır ürünler sanayinde kullanılan Nişasta Bazlı Şeker, kısa adıyla Nbş vardır. Bu Nbş mısır, patates veya buğday nişastalarına kimyasal işlemler yapılarak, üretilmektedir. Günümüzde market ve bakkal raflarında gördüğümüz çoğu hazır şekerli ürünlerde, içecek türlerinde ve hazır gıdalarda bu nbş kullanılmaktadır.

   Nbş bu ürünlerin raf ömürlerini de uzatır. Nbş de büyük oranda Fruktoz yani meyve şekeri vardır. Bunların dışında sanayide Malt şekeri olarak bilinen Maltoz (alkollü ürünlerde) ve  üzüm şekeri olarak bilinen Glikoz da (yapay ballarda) kullanılmaktadır. Glikoz direkt kana karışır, bu yüzden tehlikelidir.

   Eğer iştahınız o an şeker yemeyi içinizden geçirdiyse, doğal olan, kuru veya taze meyveleri yiyebilirsiniz. Mesela; İncir, kiraz, şeftali, armut, kayısı..vs.. Özellikle bazıları adeta doğal şeker deposu gibidir.

Şeker Pancarı
Şeker Sakkaroz

Şeker Kamışı
Şeker Nbş

   Hayat kimi zaman bir biber gibi insana acılar verir, kimi zaman ise şeker gibi mutluluklar. Önemli olan dengeyi sağlamaktır. 

Sakkaroz Nbş
Beyaz Şeker

Esmer Şeker
Şeker Melas

   Hayat boyu dengeli ve şekerli bir gıdayı yediğinizdeki hissettiğiniz tatlar gibi, mutlu bir ömür geçirmeniz dileklerimizle...




Kaynaklar ve etiketler; wwwgooglecom, Tarım ve Orman Bakanlığı, ŞEKER  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj