2 Nisan 2018 Pazartesi

Hayatınızın Mutluluk Kaynağı, Kalp

   İnsanlar hayatta kimi zaman çok sevinirler, kimi zaman da üzülebilirler. Her iki durumda da vücudumuzun en hassas organlarından olan kalp etkilenir. Sevindiğimiz zaman mutluluk verir, üzüldüğümüz zaman ise bizi bir sıkıntı kaplar. Kalp vücudumuzun can damarıdır adeta. Bu kadar önemli olan kalbimizi daha yakından tanımak, bizler için çok faydalı olacaktır.

   Kalp göğüs boşluğunda ve akciğerler arasında yer alır. Kalbimiz atardamar, toplardamar, kılcal damar, kulakçık, karıncık ve kapakçıklarla beraber istek dışı çalışır. Kalbimiz kanın damarlarımıza pompalanmasını sağlayan harikulade bir pompadır. Kalbimizin sol tarafında temiz kan,  sağ tarafında ise kirli kan bulunur.

   Kalp 4 odacıktan oluşur, üstte 2 tane kulakçık, altta ise 2 tane karıncık vardır. Bunların arasında ise kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar açıldığında kulakçıklara dolan kanlar, karıncıklara geçer. Geçme işlemi bittiğinde ise kapakçıklar kapanıp, geri dönme işlemi olmaz.

Damar
Kalp

   Kandaki oksijen miktarı fazla ise buna temiz kan, karbondioksit miktarı fazla ise buna kirli kan denir. İnsan vücut ağırlığının yaklaşık % 7 si kandır. Kanın vücudumuzda dolaştığı boru şeklindeki yapılara damar denir. Bu damarlar 3 çeşittir. Kısa detaylarıyla bunları açıklayalım.

   Temiz kanı kalpten tüm vücuda dağıtan damarlara, atardamar denir. Akciğer atardamarı hariç tüm atardamarlar, temiz kan taşır.

   Vücutta kirlenen kanı ve akciğerlerde temizlenen kanı kalbe getiren damarlara , toplardamar denir. Akciğer toplardamarı hariç tüm toplardamarlar, kirli kan taşır. 

   Kalp ile akciğerler arasındaki dolaşıma küçük kan dolaşımı denilir, burada kan temizlenir. Kalp ile akciğer hariç tüm vücut organları arasındaki dolaşıma büyük kan dolaşımı denilir, burada temiz kanın vücut organlarına dağıtılması ve kirli kanın tekrar kalbe geri getirilmesi sağlanır.

   Atardamar ve toplardamarları birbirine bağlayan ince damarlara, kılcal damarlar denir. Bu damarlar kan ile hücre arasında madde alışverişini sağlar.

   Kalbin atardamar duvarında oluşturduğu basınca nabız denir, kanın atardamar duvarında oluşturduğu basınca tansiyon denir. Kalp karıncıklarının oluşturduğu tansiyona büyük tansiyon, kalp dinlenirken oluşan tansiyona ise küçük tansiyon denir.

   Vücudumuzun önemli organı olan kalp, rahatsızlanırsa neler olur, ilk anda neler yapılmalıdır, bunları kısa ve öz bilgilerle sizlere anlatmaya çalışacağız. Bizim verdiğimiz detaylar bilgi amaçlıdır, tedavi ve teşhisleri, doktorlarımız bilir ve yapar.

   Kalp Krizinin Niçin Olur, Sebepleri;

   Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan birinin ani tıkanmasıyla oluşur. Bu tıkanan damarın kalbi beslediği bölgede, kalp dokusunun hücrelerini yitirmesine sebep olur. Buna bağlı olarak ölüme kadar gidebilen sonuçlar olabilir.
 
   Göğüste şiddetli bir ağrı ile beraber bulantı, kusma, terleme ve bayılmayla birlikte bilinç kayıpları olabilir. Bazı hastalarda kalp krizi mideye vuran bir ağrı yapar, buda fazla önemsenmeyebilir ama ciddi bir durum oluşturabilir. Özellikle yaşlı hastalarda kriz, nefes darlığı ile ortaya çıkar. Bu durum % 80 civarındadır, kalan % 20'lik kısım ise ''Sessiz Kalp Krizi'' durumudur.

   Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

  En çok bilinen tipleri şöyledir;
- Göğüste bir ağrı
- Nefes darlığı çekme
- Çarpıntı olması
- Kolaydan yorulma

   Koroner damarlar tıkanınca olan göğüs ağrısı, baskı yapıcı bir tarzdadır, batıcı değildir. Nefes alıp vermekle yada hareketle artış veya azalma göstermez. Genellikle efor sarf etmekle, soğukla veya sinirlenmekle ortaya çıkar. Omuzlara, sol kola, sırta, boyuna, çene ve karna yayılabilir. Yaklaşık 10 ile 15 dakika arası sürer, dinlenmekle veya doktorun verdiği ilaçlarla geçebilir.

   Bazen ise daralmış olan damar bölgesinde dinamik değişiklikler olabilir ve ağrı dinlenme halinde gelir, daha uzun sürer ve ilaca cevap veremeyebilir. Bu tarz ağrılar çok tehlikelidir.

   Sessiz kalp hastalığı genelde şeker hastalarında ortaya çıkar. Fazla şişman kişilerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve ağrıya dayanıklı olan bayanlarda daha sık görülmektedir.


   Kalp Krizi Anında Neler Yapılmalı; 

- İlk olarak telefonla yakınlarınızı aramaya çalışın
- Gömlek ve kravat varsa, gevşetin
- Bulunduğunuz konumda kapıyı açık bırakın
- Burun deliklerinizi kapatarak, kuvvetlice öksürmeye çalışın
- Aspirin varsa, bir bardak su ile içmeye çalışın
- Bir şey kesinlikle yiyip içmeyin
- Pencereyi açarak, odayı havalandırmaya çalışın
- Oturarak veya yatarak yardımı bekleyin, kesinlikle ayakta beklemeyin
- Soğuk veya sıcak suyun altına kesinlikle girmeyin, özellikle soğuk suyun
- Ayakları kalp seviyesinin üzerine kaldırabilirseniz, iyi olur. Böylece kalbe daha çok kan akışı olur

   Kalp Hastalığından Nasıl Korunabiliriz;

- Kalp sağlığınızı korumak istiyorsanız doymuş yağ ve kolesterolü az olan; meyve, sebze ve lifli gıdalardan bol tüketmelisiniz.
- Tansiyonu yükselten tuzdan günde en fazla 5-6 gram almalısınız
- Check up ve Efor testleri yapmalısınız, senede 1 defa
- Stresten uzak durun
- Sigara içmeyin
- Kilonuza dikkat edin, çok kilo almamaya çalışın
- Haftanın belli günleri temiz havada yürüyüşler yapın

   Kendinizi, ailenizi ve sevdiklerinizi düşünüyorsanız, sağlığınıza özen gösterin, mutlu bir yaşam sürdürün. Ömür boyu sağlıklı yaşamanız dileklerimizle...

Neler Yapılmalı
Kalp Krizi




Kaynaklar ve etiketler;   wwwsaglikgovtr, wwwebagovtr, wwwbiyolojideftericom, wwwhemensaglikcom, wwwmemorialcomtr, wwwodeviorg, KALP KRİZİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor