12 Nisan 2022 Salı

Pakistan'da Neler Oldu ve Oluyor?

   Nüfus bakımından dünyadaki en büyük 2. Müslüman ülke, ülkemizin dost ve kardeş ülkesi, nükleer güce sahip tek müslüman ülke..vs..Evet bugünkü yazımızın konusu Pakistan.

   Yıl 2017, aylardan Temmuz, günlerden 28 idi. Bu tarih Pakistan siyaseti için önemlidir. Çünkü Pakistan Başbakanı Sayın Navaz Şerif'i (Nawaz Sharif) Anayasa Mahkemesi, verdiği bir karar ile görevden almıştı. Partisinin ismi PML-N, PML(N), PMLN, Pakistan Muslim League N, Pakistan Muslim League Nawaz, Pakistan Müslüman Birliği veya Pakistan Müslüman Ligi'dir.

   Mahkemenin verdiği karar için o zamanlar, yargı darbesi deniyordu. Sonra Pakistan halkı gösteriler yapmıştı bu alınan karar için. Daha sonra 13 Nisan 2018 yılında ise Anayasa Mahkemesi Sayın Navaz Şerif'e ömür boyu siyasetten men cezası vermişti.

Pakistan Map
Pakistan

   Bir ülkenin seçilmiş başbakanı mahkeme tarafından hem görevinden alınmıştı, hem de ömür boyu seçimlere girme yasağı verilmişti. Bu ve buna benzer durumlar ne hikmetse! dünyada müslüman ülkelerde ve mazlum halkların olduğu coğrafyalarda olmaktadır. Öncelikle bizlerin bu durumu iyice oturup düşünmesi lazım, değil mi ? Peki Pakistan niçin bu kadar önemli bizler için ?

   PAKİSTAN NEDEN ÖNEMLİ ?

- Bizim en büyük dost ve kardeş ülkemizdir

- Yıllardır kimin başı dara düşse, diğeri ona yardıma gider

- İslam dünyasında nükleer güce sahip tek ülke

- Askeri gücünün büyüklüğü

- Ülkenin bulunduğu konum

- Büyüme stratejileri Türkiye ile benzer

   Peki Pakistan Ulusal Meclisi nasıl oluşuyor, onun hakkında kısa bilgi verelim, sonra analizimize devam edeceğiz.

   PAKİSTAN ULUSAL MECLİSİ NASIL SEÇİLİR

   Pakistan Ulusal Meclisi toplamda (NA) 342 sandalye vardır. 272 tanesi seçimle kazanılır, 70 tanesi ise kadınlar ve azınlıklara ayrılan rezervlerden (seçim olmadan) oluşup, bunlar seçimde vekil çıkartan partilere oranları doğrultusunda, dağıtılmaktadır. 172 tane güvenoyu alan parti veya koalisyonlar, iktidar olmaktadır.

   YIL 2018 ve SEÇİMLER

   Navaz Şerif hakkında alınan kararlardan sonra 25 temmuz 2018 tarihinde seçimler oldu ve Sayın İmran Han (Imran Khan) başkanlığındaki Pakistan Adalet Hareketi, PTI (Pakistan Tehreek-e-Insaf) seçimleri kazandı. 

   Seçimlerde toplam 272 sandalye için yarış oldu. Bunun sonucunda PTI 116 vekil alırken, PML-N ise 64 vekil, Pakistan Halk Partisi (PPP), Butto ailesinin partisi, ise 43 vekil kazanmıştı. Kalan 92 sandalyeyi ise diğer 9 parti ve bağımsız adaylar kazanmıştı. 70 tane ayrılan rezervlerde paylaşıldıktan sonra, tek başına iktidar olacak çoğunluk sağlanamamıştı ve Pti, koalisyon kurarak iktidara gelmişti.

   2018'den 2022 Şubat ayına  kadar yaklaşık 3.5 sene geçti. Sonra 23-24 şubatta Sayın Imran Khan Rusya'ya ziyaret düzenledi. Bu durum Amerika'nın hoşuna gitmedi ve Pakistan'ın Amerika Büyükelçisi ile Amerika Dışişleri Bakan yardımcısı Donald Lu arasında 7 Mart 2022'de geçen bir görüşmede, Imran Khan iktidarda olduğu sürece, ilişkilerimizde ilerleme olması mümkün değil diye bir cümle konuşulmuş. Bundan 1 gün sonra Meclis'te gensoru veriliyor, daha sonra ise koalisyondaki bazı vekiller muhalefet tarafına oy kullanacağını bildirdi. En sonunda güvensizlik oylaması ile 9 nisan 2022'de İmran Khan iktidardan indirildi. Bu yöntemle görevden alınan ilk başbakan oldu, Sayın İmran Khan.

   Bu yazdıklarımız işin teknik kısmı, bizlerin asıl yazmak istediği durum var. 5 Nisan'da twitter adresimizden şöyle bir mesaj yazmıştık;

''Şu sorunun cevabını bulursak ?

Navaz Şerif'i 2017 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile indirdiler.

Ama 2 gün önce İmran Han'ı indirmek için mecliste, Navaz Şerif'in kardeşi destek verdi.

Bu noktayı çözemedik.

Şu an kim, kiminle ?

Yoksa bir perdeleme mi var İmran'a karşı? ''

   Bu tweeti attıktan sonra gözlemler yaptık, ama bir türlü istediğimiz cevabı bulamadık. Sonra 11 nisanda başka bir tweet daha attık, oda şöyledir;

''Pakistan ile ilgili analiz yazısı olmayacak mı diye düşünenler var. Planımızda var, ama ''aklımıza yatmayan noktalar''da var,  yüzden gözlemliyoruz şu an. 

Biz medyatik konuları değil, arka planları keşfederek yazmak istiyoruz''

   Bu tweeti attıktan sonra Pakistan'da yeni hükümet için güven oylaması yapıldı ve 174 oy alan Şahbaz Şerif (Shahbaz Sharif ) yeni Başbakan oldu. Şahbaz Şerif, eski Başbakan Navaz Şerif'in kardeşidir.

   Biz yukarıdaki sorumuza tam cevap bulamadık, bazı cevaplar bizleri aşabiliyor. O yüzden en iyisi bekleyip göreceğiz, neler olacak? Hem Pakistan hem de Türkiye için hayırlısı neyse, onlar olur İnşaAllah.

Pakistan
Pakistan Haritası

   Pakistan'daki hükümet durumu netleşince bizde yazımızı yazmaya karar verdik. Ve şimdi aklımıza takılan bazı sorularımızı yazarak, analiz yazımızı bitireceğiz. Soruların cevabını herkes kendince bulursa, yazımız amacına ulaşmış olur.

   AKILDAKİ SORULARIMIZ

- 2017 yılında yargı darbesi ile indirilen Şerif'in partisi, şimdi nasıl oldu da benzer durumla kendi iktidara geldi ?

- Sebebi ne olursa olsun, iktidarları seçen halkın oylarına neler oluyor?

- Parlamenter Sistemde 5-10 vekil diğer tarafa giderse neler oluyor, canlı olarak tüm dünya gördü mü?

- Neden Türkiye ile arası iyi olan veya iyi olması için adım atan ülkelerde, niçin bu tarz darbe durumları oluyor?

- Pakistan'ın Çin'le olan diyaloglarının artması, niçin Amerika'yı sinirlendiriyor?

- Niçin dünyadaki büyük devletler Parlamenter sistem ile yönetilmiyor da, Başkanlık sistemi ile yönetiliyor?

- Eğer Parlamenter sistem çok iyi ise, dünyanın büyük devletleri, niçin uygulamaya almıyor?

- Büyük devletler niçin Müslüman ve mazlum coğrafyadaki devletler üzerine ha bire darbeler ile hükümetleri değiştirmeye çalışır?

- Büyük devletler niçin dünyadaki ticaret yolları üzerinde yer alan devletleri neden hep kendi kontrollerinde tutmak isterler?

- Sırada başka hangi ülkeler var?

- Önceki konularımızda yazdığımız ''dijital algı'' durumu, Pakistan'da ne kadar yapıldı?

- Dünyayı dijital algı ile yönetmekten, büyük devletler ne zaman vazgeçecek?

- Her gördüğümüze, her duyduğumuza hemen inanmamalıyız değil mi? 

   Derinlemesine bir analiz yazımızın daha sonuna yaklaştık. Bu yazıdan çıkaracağımız kısa özet şudur. Dünyada mazlum coğrafya halkları ve müslümanlar birlik olup ortak hareket etmezse, daha çok darbe tarzı veya farklı versiyon durumları olabilir. 

   Bu yüzden bir yazımızda da söylediğimiz gibi İnşaAllah en kısa sürede Kızılelma Birliği'nin dünyada kurulması gerekir. Bununla ilgili detayları bu linkten okuyabilirsiniz. Yazımızı okuyup, tüm tanıdıklarınıza göndereceğiniz için şimdiden hepinize teşekkür eder, başka bir yazımızda tekrar görüşmek üzere herkese Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwpmlnorg, wwwinsafpk, wwwgooglecom, wwwaacomtr, imran khan neden indirildi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar