16 Mayıs 2022 Pazartesi

Zigana Tüneli ve diğer Tünel Projelerimiz

   Muhteşem doğa manzarası ve yeşillikleri ile uzun araba yolculuklarımızda her zaman bizleri büyüleyen, dağ yollarımız vardır. Bu yollar bizleri heybetli görünümleri le karşılayıp, adeta merhaba derler. Her güzel durumun içinde bir de zorluluk vardır, bu dağ yolların zorluluğu ise özellikle kış aylarında kendini hissettiriyordu.

   2011 yılı idi, televizyonda haberleri izlerken birden bir haber dikkatimizi çekmişti. Haber şöyle idi, ''Ovit Dağında çığ düşmesi sonucu araçlar mahsur kaldı, araçların içinde vatandaşlarımızda bulunmaktadır'' Bu haber insanı ister istemez derinden etkiliyor, biraz empati yaparsak onların neler yaşamış olabileceklerini sizlerde hayal edebilirsiniz. En basitinden, yoldasınız önünüze çığ düşüyor, yol kapanıyor. Bir taraftan soğuk hava, bir taraftan araba üzerine başka çığ düşer mi endişesi..vs..Bu düşüncelerin korkusu bile insanların neler yaşadığını bize kolayca anlatır. Ovit Dağının rakımı 2.600 metrelerde idi, bu rakımı biraz düşünün, sizler neler hissedersiniz bir çığ altında kalırsanız.

   Bunun dışında bu güzel manzaralı dağ yollarının bazı yerleri çok dar yollardan oluşmakta, bazı yerleri ise keskin virajlardan oluşmaktaydı. Sonunda bu korkuların bitmesi için yapılacak çözüm belliydi, oda dağları delip tüneller yapmaktı. Böylece hem çığ düşme tehlikeleri bitecekti, hem keskin virajlar ortadan kalkacak, hem zamandan tasarruflar olacak, hem de güvenli yollar ortaya çıkacaktı.

   Bu tünelleri yapmak ise hem maliyetli, hem de büyük mühendislik teknolojileri gerektiren işlerdi. Devletimiz bunlara çözümler bulup, Türkiye'nin neresinde böyle zorlu dağ yolları varsa, sırayla çoğuna projeler başlattı. Kimileri bitti şu an kullanımda, kimileri ise yapımları devam etmekte, kimileri ise yapılma sırasını beklemektedir. Pandemi durumu olmasaydı belki de bu tünellerin hepsi bitmeye yaklaşacaktı.

   Ülkemizde son 20 yılda 383 adet tünel yapılarak toplam 50 km olan tünel uzunluğu 651 kilometreye, toplam 83 tane olan tünellerin sayısı ise 466 adete çıkmıştır. Yakın zamanda ise yaklaşık 100 km daha tünel yapılması, devletimiz tarafından planlar hazırlanmaktadır.

   Bu tünellerin büyük ve önemli olanların listesini, bulunduğu şehirleri ile birlikte yazalım.

   KARAYOLU TÜNELLERİNİN İSİMLERİ

- Yeni Zigana Tüneli Nerede: 2017 yılında yapımına başlanan tünel tamamlandığında Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzunu, dünyanın ise üçüncü uzun çift katlı tüneli olacaktır. Toplam 2*14.5 km uzunluğuyla Trabzon ile Gümüşhane arasını bağlayacaktır.  

- Ovit Tüneli Nerede: 2012 yılında başlanıldı, 2018 yılında açıldı. 2*14.3 km tünel uzunluğu vardır. Rize'nin İkizdere ilçesini, Erzurum'un İspir ilçesine bağlar.

   Bu 2 tünel Türkiye'nin en büyükleri olacaktır.

Zigana Tüneli
Zigana Tüneli Ovit Tüneli

- İyidere-İkizdere Tünelleri Nerede: Yapılıp hizmete açılmıştır. Hurmalık-1 Tüneli ve Hurmalık-2 Tüneli ile. Tünellerin biri 850, diğeri 720 metredir. 

- Kırık Tüneli Nerede: İkizdere-İspir ve Erzurum arsında tünel yapımına başlandı. Bittiğinde 2*7.105 metre uzunluğunda olacak. 

- Dallıkavak Tüneli Nerede: Erzurum ile ilçesi İspir arasındaki 2.349 rakımlı Dallıkavak Geçidinde tünel yapımına başlandı. Bittiğinde 2*3.105 metre uzunluğunda olacak, rakımı da 2.143 metreye düşecektir.

   Bu tüneller ''Rize ile Erzurum'' arasındadır.

- Gümüşhane Tünelleri Nerede: Bu şehrimiz adeta tüneller şehridir. Şehirde çok fazla tünel vardır. İsimleri Zigana Tüneli, Kürtün Tüneli, Köprübaşı Tüneli, Torul Tüneli, Ormancık Tüneli, Taşbucağı Tüneli, Mescitli Tünelleri ve T Tünelleri'dir.

- Vauk Tüneli: Gümüşhane ile Bayburt arasındaki 1.875 rakımlı Vauk Dağı Geçidinde tünel yapımına başlandı. Bittiğinde 2*6.500 metre uzunluğunda olacak.

- Kop Dağı Tüneli Nerede: Bayburt ile Erzurum arasındaki  2.409 metre rakımlı Kop Geçidinde tünel yapımına başlandı. Bittiğinde 2*6.500 metre uzunluğunda olacak, rakımı da yaklaşık 1.900 metrelere inecek.

- Maçka Tüneli Nerede: Trabzon Maçka ile Erzurum arasında yapılmıştır, 2 çift tüplü ve 2.800 metre uzunluğundadır.

   Bu tüneller ise ''Trabzon ile Erzurum'' arasındadır.

   Yukarıdaki tüm tünellerin hepsi bitince ''Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale-Erzurum'' ve ''Rize-Aşkale-Erzurum'' arası yollar daha güvenli olup, ayrıca kısalarak zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacaktır. Böylece egzoz dumanları azalıp, havanın kirlenmesi de önlenmiş olmaktadır.

Zigana Vauk
Zigana Vauk Kop Ovit Kırık Dallıkavak

   Şimdi şehirlere yakın tüneller ile diğer şehirler arasında yapılan tünellerin en çok bilinenlerini kısaca yazmaya çalışalım...

   DÜNYANIN 4 ŞERİTLİ EN UZUN TÜNELLERİ

   Dünyanın çift tüplü 4 şeritli (2*4) en uzun tünelleri Türkiye Kuzey Marmara Otoyolunda yapılıp, 2020 yılında hizmete açılmıştır. İçinden İtalyan Pilot, Dario Casto küçük uçakla 44 saniyede geçerek Guinness Rekorlar kitabına (en hızlı tünel uçuşu) girmiştir. Tüm tünellerin hepsi 2021 yılı itibari ile hizmete girmiştir.

- Çamlık Tüneli Nerede: İstanbul'da 4 şeritli, çift tüplü olarak olarak yapılmıştır

- Prof. Dr. Mahir Vardar Tüneli (Riva Tüneli) Nerede: İstanbul'da 4 şeritli, çift tüplü olarak olarak yapılmıştır

- Cebeci Tüneli Nerede: İstanbul'da 4 şeritli, çift tüplü olarak olarak yapılıp hizmete açılmıştır. İstanbul'un 4.005 mt ile en uzun 4 şeritli tüneli, dünyanın ise 21,05 metre ile en geniş 4 şeritli tünelidir. Yüksekliği 8,85 metredir.

- Çatalca 2 Tüneli Nerede: İstanbul'da 4 şeritli, çift tüplü olarak olarak yapılmıştır

- Çatalca 1 Tüneli Nerede: İstanbul'da 4 şeritli, çift tüplü olarak olarak yapılmıştır

Kuzey Marmara Otoyol


4 şeritli Kuzey Marmara Otoyolu Tünelleri

Dünyanın en uzun 4 şeritli Tünellerinin Videosu 



  DİĞER KARAYOLU TÜNELLERİNİN İSİMLERİ

- Bolu Dağı Tüneli Nerede: Yapımı yılan hikayesi gibiydi, tam 16 sene sürdü. Sonunda 2007 yılında 3.125 mt olarak bitirilip, hizmete açıldı. Eski Bolu Dağı yolunu bilenler, buranın özellikle kış aylarında nasıl zorlu bir yer olduğunu iyi hatırlar.

- Yüksekova Yeniköprü Tünel Projesi Nerede: Van Hakkari yol projesinin Yüksekova ile Yeniköprü arasında bulunan mevkiye 2 şeritli, çift tüplü, 2 tane tünel (8.530 metrelik) yapılmaktadır. Bitince toplam uzunluğu yaklaşık 17 km olacaktır.

- Trabzon Kanuni Bulvar Tünelleri Nerede: Trabzon şehir içinde yapılmakta olup, 8 çift tünel ve1 tek tünelden olmak üzere toplam 17 tünel vardır. Toplam yaklaşık 6,9 kilometredir. 

- Cankurtaran Tüneli Nerede: Artvin Hopa-Borçka yolu üzerinde 5.228 metrelik çift tüpten yapılıp, 2018 yılında hizmete girmiştir. 

- Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli Nerede: Çankırı ile Kastamonu arasındaki Ilgaz Dağlarında yapılıp, 2016 yılında hizmete açılmıştır. 5.480 metrelik çift tünelden oluşmaktadır. Tünel ile yolun rakımı 1.850 metreden 1.390 metreye inmiştir.

- Demirkapı Tüneli Nerede: Antalya ile Konya arasında 2 şeritli ve 2 tüplü olarak yapılmakta olup, 5.000 metre uzunluğundadır. (Antalya-Manavgat Ayrımı-Taşağıl-Derebucak yolu güzergahında yapılmaktadır)

- Sabuncubeli Tüneli Nerede: Manisa ile İzmir arasında 4.070 mt olarak yapılıp,  2018 yılında hizmete girmiştir. 

- Salarha Tüneli Nerede: Rize kent merkezi ile Salarha Vadisi'ni birbirine bağlamakta olup, 2021 yılında kullanıma açılmıştır. Toplam  2*2.958 metre uzunluğundadır. 

- Kızlaç Tüneli Nerede: Adana ile Şanlıurfa arasındaki otoyolda olup, Osmaniye'ye bağlı Bahçe ilçesinden geçmektedir. Uzunluğu 2.860 metredir. 

- Honaz Tüneli Nerede: Denizli Acıpayam çevre yolu üzerinde yapılmakta olup, bittiğinde çift tünelli 2 şeritli 2.600 mt uzunluğunda olacaktır. Denizli'yi Antalya, İzmir, Aydın ve Muğla'ya bağlayacaktır.

- Kömürhan Tüneli Nerede: Malatya ve Elazığ'ı birbirine bağlayan Kömürhan Köprüsü'nü geçtikten sonra 2.410 mt uzunluğunda yapılıp, 2021 yılında hizmete açılmıştır. 

- Kızılcahamam Çerkeş Tüneli Nerede: 2.071 mt uzunluğunda yapılıp, 2021 yılında hizmete girmiştir. Ankara Kızılcahamam ilçesi ile Çankırı'nın Çerkeş ilçesini birbirine bağlar.

- Beyoğlu-Kasımpaşa Tüneli Nerede: 1.316 ve 1.234 metrelik çift tünellerden yapılıp, 2018 yılında hizmete girmiştir. Sütlüce ile Kasımpaşa arasında inşa edilmiştir.

- Ilgar Dağı Tüneli Nerede: Ardahan-Çıldır Ayrımı-Hanak-Damal Güzergahında 2*4.887 mt olarak yapılmaktadır. Dağın rakımı 2.550 metredir. 

- Salmankaş Tüneli Nerede: 4.029 metre uzunluğunda çift tünel olarak Trabzon Araklı ile Bayburt arasında yapılıp, 2013 yılında hizmete açılmıştır. Tünele daha sonra şehit polisin ismi verilmiştir, Şehit Hamit Şahin Tüneli.

- Ordu Nefise Akçelik Tüneli Nerede: 3.820 metre uzunluğunda çift tüplü olarak Samsun Ordu arasında yapılıp, 2006 yılında açılmıştır.

- Aşık Şenlik Tüneli Nerede: Ardahan ili Çıldır ilçesi ile Aktaş yolu arasında yapımına devam edilmektedir. Bitince 2.300 metre tünel uzunluğu olacaktır.

- Pirinkayalar Tüneli Nerede: Erzurum ile Artvin arasında 2.272 metre tünel uzunluğu ile yapılıp, 2021 yılında açılmıştır.

- Orhangazi Tüneli Nerede: Yalova ile Orhangazi arasında Samanlı Dağı'na inşaatı yapılıp, 2014 yılında hizmete açıldı. Ortalama 3.590 metredir. 2 tüplü ve 3 şeritlidir. İlk önce Samanlı Tüneli adı verilmiştir, sonra ismi değiştirilmiştir.

Orhangazi Tüneli
Orhangazi Tüneli 3 Şeritli

- 75.yıl Selatin Tüneli Nerede: İzmir Aydın otoyolu üzerinde 3 şeritli 2 tüplü yapılıp, 2000 yılında hizmete açılmıştır.

- Artvin Yusufeli Barajı'nın 39 Tüneli Nerede: Toplam 39 adet tünelin yolları tamamlandı. Tünellerin toplam uzunluğu 56,7 kilometredir.

- Kağıthane Piyale Paşa Tüneli Nerede: İstanbul'da yapılıp, 2009 yılında hizmete açılmıştır

- Amasya Çevre Yolu Tünelleri Nerede: Amasya'da 2 tane çift tünelli yapılıp, toplam 2.301 metredir.

- Topçam Tüneli Nerede: Ordu ile Mesudiye arasında yapılıp, 2018 yılında hizmete açılmıştır

- Terzili Tüneli Nerede: Ordu ilimizde yapımına devam edilmekte olup, 1.180 metre uzunluğunda olacaktır

- Cudi Dağı Tünelleri Nerede: 733 metrelik çift tüplü Şehit Güvenlik Korucusu Dündar Page Tüneli ve 805 metrelik çift tüplü Şehit Yüzbaşı Mustafa Erdal Tünelinden oluşmaktadır.

- Osmangazi Tüneli Nerede: Bilecik'te yapılıp, 2010 yılında hizmete alınmıştır. Eski adı Kocatepe Tüneli'dir.

- Dolmabahçe Bomonti Tüneli Nerede: İstanbul'da yapılıp, 2010 yılında hizmete açılmıştır

- Kuskunkıran Tüneli Nerede: Bitlis ile Van arasında yapılıp, 2012 yılında açılmıştır

- Tirebolu 42. Gönüllü Alayı 1 Tüneli Nerede: Giresun Tirebolu'nda yapılıp 2008 yılında hizmete açılmıştır.

- Tirebolu 42. Gönüllü Alayı 2 Tüneli Nerede: Giresun Tirebolu'nda yapılıp 2008 yılında hizmete açılmıştır.

- Sarıyer Çayırbaşı Tüneli Nerede: İstanbul'da yapılıp, 2012 yılında hizmete açılmıştır

- Yunus Emre Tüneli Nerede: Ordu ile Samsun arasında yapılıp, 2013 yılında hizmete açılmıştır

- Dranaz Tüneli Nerede: Sinop ile Boyabat arasında yapılıp, 2009 yılında hizmete açılmıştır

- 8 Ağustos Tüneli Nerede: Bitlis'te yapılıp, 2013 yılında ilk tüneli açılmıştır

- Bayraklı Tünelleri Nerede: İzmir'in Bayraklı ve Bornova ilçeleri arasında yapılmıştır. Eski ismi Karşıyaka Tünelleri'dir. 

- Güvenlik Tüneli Nerede: Giresun'da yapılıp, 2007 yılında açılmıştır

- Eğribel Tüneli Nerede: Giresun'da yapılıp, ilk tüneli 2021 yılında açılmıştır

- Erkenek Tüneli Nerede: Malatya'da yapılıp, 2017 yılında açılmıştır

- Belkahve Tüneli Nerede: İzmir'in Bornova ve Kemalpaşa ilçeleri arasında yapılıp 2017 yılında açılmıştır

- Konak Tüneli Nerede: İzmir'in Konak ilçesinde 2015 yılında açılmıştır

- Karahan Tüneli Nerede: Malatya ile Darende arasında yapılıp, 2016 yılında hizmete açılmıştır

- Boğsak Tüneli Nerede: Mersin'de yapılıp, 2014 yılında hizmete açılmıştır

- Kasımpaşa Sütlüce Tüneli Nerede: İstanbul'da yapılıp, 2018 yılında hizmete açılmıştır

- Phaselis Tüneli Nerede:  Antalya'nın Demre, Kaş, Finike, Kumluca, Kalkan ve Kemer gibi ilçelerle irtibatın daha hızlı ve güvenli olması için 1.305 mt uzunluğunda 2 şeritli ve çift tüpten yapılıp, 2022 yılında kullanıma açılmıştır. 

- Pazar 1 Tüneli Nerede: Rize'nin Pazar ilçesi ile Ardeşen ilçeleri arasında yapılmıştır

- Pazar 2 Tüneli Nerede: Rize'nin Pazar ilçesi ile Ardeşen ilçeleri arasında yapılmıştır

- Selçukgazi Tüneli Nerede: Bursa Osmangazi'de yapılıp, 2017 yılında açılmıştır (İzmir-Bursa arası). Uzunuğu 1.303 metredir.

- Aslanlı Tüneli Nerede: Adana ile Şanlıurfa arasında Gaziantep ili Nurdağı'nda yapılmıştır

- Kıyıcık Tüneli Nerede: Rize Fındıklı ile Arhavi arasında yapılıp, 2007 yılında hizmete açılmıştır

- Orhan Büyükalp Tüneli Nerede: Antalya Kemer yolunda yapılıp, 2010 yılında hizmete açılmıştır

- Altan Ayağ Tüneli Nerede: Antalya Kemer yolunda yapılıp, 2010 yılında hizmete açılmıştır

- Adnan Sezgin Tüneli Nerede: Antalya Kemer yolunda yapılıp, 2010 yılında hizmete açılmıştır

- Korutepe Tüneli Nerede: Kocaeli İzmit'te yapılıp, açılmıştır. Uzunluğu 1.088 metredir

- Bartın Amasra Tüneli Nerede: Bartın ile Amasra arasında 2014 yılında 1.100 mt olarak yapılıp, hizmete açılmıştır.

- Çağlayan Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2017 yılında hizmete açıldı

- Tekir Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2017 yılında hizmete açıldı

- Döngel Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2018 yılında hizmete açıldı

- Necip Fazıl Kısakürek Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Sezai Karakoç Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Nuri Pakdil Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Erdem Bayazıt Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Rasim Özdenören Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı.

- Akif İnan Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Alâeddin Özdenören Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı.

- Cahit Zarifoğlu Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı

- Abdurrahim Karakoç Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı.

- Bahaettin Karakoç Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı.

- Aşık Mahsuni Şerif Tüneli Nerede: Kahramanmaraş ile Göksun arası yapılıp, 2020 yılında hizmete açıldı.

- Sarayköy 1 Tüneli Nerede: Rize'de yapılıp, hizmete devam etmektedir

- Sarayköy 2Tüneli Nerede: Rize'de yapılıp, hizmete devam etmektedir

- Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Tüneli 1 Nerede: Zonguldak'ta yapılıp, 2022 yılında açılmıştır, 1.546 mt.

- Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Tüneli 2 Nerede: Zonguldak'ta yapılıp, 2022 yılında hizmete girmiştir, 337 mt.

- Uzunkum Tüneli Nerede: Zonguldak'ta yapılıp, 2022 yılında hizmete girmiştir

- Aslankayası Tüneli Nerede: Zonguldak'ta yapılıp, 2022 yılında hizmete girmiştir

- Değirmenağzı Tünelleri Nerede: Zonguldak'ta yapılıp, 2017 yılında hizmete girmiştir

- Oba Tüneli Nerede: Alanya ile Mersin arasında yapılmaktadır

- Dim Tüneli Nerede: Alanya ile Mersin arasında yapılmaktadır

- Mahmutlar Tüneli Nerede: Alanya ile Mersin arasında yapılmaktadır

- Bartın Tünelleri Nerede: Toplam 4 tünel vardır. En büyüğü Bartın ile Kurucaşile yolunda Karaman Tekkönü   arasında T4 çift tüplü ve 4.600 metre uzunluk olarak yapımına devam edilmektedir. Diğerleri yapılıp,   açılmıştır. İsimleri şöyledir;

   Çakraz ile Göçgündemirci köyü T1 tüneli 1.100 mt

   Göçgündemirci köyü ile Cumayanı köyü T2 tüneli 1.529 mt

   Cumayanı köyü ile Meydan köyü T3 tüneli 2.350 mt

- Bursa Doğancı Baraj Yakınındaki Tünel Nerede: Bursa'da yaklaşık 2 km uzunluğunda yapılmaktadır

- Silifke Mut Yolu Tünelleri Nerede: Mersin'de toplam 8 tane olarak yapılmakta olup, yaklaşık 11 km   uzunluğunda olacaktır.

- Van Bahçesaray Tüneli Nerede: Bahçesaray'da yağan yoğun kar yağışları ve oluşan çığlardan dolayı bu mevkide tünel yapılması için güzergah belirleme proje çalışmalarına Bakanlık başlamıştır. Yaklaşık 12   kilometrelik tünel olacağı söylenmektedir. İnşallah kısa sürede projeler biter, başlar ve açılır. 

- Akdeniz Sahil Yolu Tünelleri Nerede: Akdeniz Mersin Akdeniz Sahil yolu kapsamında yapılmakta olup bittiğinde toplam 34 tane uzunluğu 39,8 kilometrelik tüneller olacaktır.

- Hekimhan Tüneli (Çebiş) Nerede: Malatya ile Sivas karayolu arasında çift tüp tünelli, 2 şeritli ve 626 metrelik uzunlukta yapılıp hizmete açılmıştır.

- Malatya Hekimhan 16. Bölge Hududu Yol Tünelleri Nerede: Hasançelebi Varyant T Tünelleri, Karakısık Tünelleri ve Hasançelebi Tüneli'dir. Hepsi 2 şeritli ve çift tüplü olup, toplam uzunluğu yaklaşık 2.180 metredir.

- Cizre Şırnak Yolu Tünelleri Nerede: Şehit Güvenlik Korucusu Dündar Page ve Şehit Jandarma Yüzbaşı Mustafa Erdal Tünelleri'dir. 2 şeritli ve çift tüplü olup, toplam yaklaşık 1.538 metredir.

- Antalya Isparta Yolu Tünelleri Nerede: 7 tanesi çift tüplü, 1 tanesi tek tüplü olmak üzere 8 tünel yapılmakta olup, toplam uzunluğu yaklaşık 10,5 kilometredir.

- Ayvacık Küçükkuyu Tünelleri Nerede: Çift tüplü 2 tünel yapılmaktadır, toplam yaklaşık 5.700 metre olacaktır.

- Kastamonu İnebolu Tünelleri Nerede: Burada 5 tane çift tüplü tünel yapılmakta olup, toplam 18 kilometre uzunluğunda olacaktır.

- Yağdonduran Tüneli Nerede: Sivas ile Malatya arasında yapılmakta olup, çift tüplü ve 1.567 metre uzunluğundadır.

- Çayırhan Tüneli Nerede: Beypazarı ile Nallıhan arasında yapılmakta olup, çift tüplü ve 1.262 metre olacaktır.

- Özbağ 2 Tüneli Nerede: İspir 10. bölge hududu yolunda yapılmıştır, 2*290 metre uzunluğundadır.

- Karahisar Tüneli Nerede: Afyon Uşak yolunda yapılmıştır, 2*365 metre uzunluğundadır

 - Ilışar Tüneli Nerede: Ordu Mesudiye Koyulhisar yolunda yapılmıştır, 1*729 metre uzunluğundadır

- Kığı Yedisu Yolu Tünelleri Nerede: 2 tane yapılmıştır, 1*1.013 ve 1*305 metre uzunluklarındadır. 2 tanede yapımında devam etmektedir, toplam 1.700 metre uzunluğunda olacaktır.

- Gelibolu Eceabat Yolu Tünelleri Nerede: Toplam 6 tane olup, tek tüplü yapılıp, toplam uzunluğu 8.412 metredir.

- Çirişli Tüneli Nerede: Erzurum Çat Bingöl yolu üzerinde yapılmakta olup, çift tüplü ve 4.750 metre uzunluğundadır.

- Alacabel Tüneli Nerede: Seydişehir ile Antalya arasında yapılmakta olup, çift tüplü ve 7.300 metre uzunluğundadır.

- Geminbeli Tüneli Nerede: Zara Suşehri yolu üzerinde yapılmakta olup, çift tüplü ve 4.280 metredir

- Sertavul Tüneli Nerede: Konya Karaman Mersin yolunda yapılmakta olup, çift tüplü ve 3.300 metre uzunluğundadır.

- Güzeldere Tüneli Nerede: Van Hakkari yolunda yapımı devam etmekte olup, çift tüplü ve 3.100 metre uzunluğunda olacaktır.

- Karasu Tüneli Nerede: Karasu Kaynarca arasındaki yolda yapılmıştır. 2*415 metre olarak 

- Ortabağ Tünelleri Nerede: Şırnak Beytüşşebap Uludere karayolunda yapılmıştır, 1*1.430 metre uzunluğundadır.

- Yalova Çınarcık Armutlu Yolu Tünelleri Nerede: 6 tünel yapılmakta olup, toplam 5.965 uzunluğunda olacaktır.

- Aşıkşenlik Tüneli Nerede: Ardahan Çıldır Aktaş yolu üzerinde yapılmakta olup, çift tüplü ve 2.312 metre uzunluğunda olacaktır. 

- Öceli Tüneli Nerede: Ordu çevre yolunda 2019 yılında yapılıp, 2010 metre*2 şeklindedir.

- Boztepe Tüneli Nerede: Ordu çevre yolunda yapılıp, 3300 metre*2 şeklindedir.

- Yenikent Tüneli Nerede: Sinop'ta 2012 yılında yapılmıştır, çift tüplü ve 1.597 metredir

- Çayeli Tüneli Nerede: Rize'de yapılmıştır 2007 yılında, 1.112 metredir

- Buruncuk Tüneli Nerede: İzmir Kuzey Ege Otoyolunda yapıldı ve 2019 yılında açıldı, 946 metre olarak.

- Göcek Tüneli Nerede: Muğla'da Dalaman ile Fethiye arasında yapılıp, 2006 yılında hizmete alınmıştır. 926 metre uzunluğundadır.

- Havza Tüneli Nerede: Samsun'da yapılıp, 2009 yılında açılmıştır. Çift tüplü ve 920 metre uzunluğundadır.

- Kırkgeçit Tünelleri Nerede: Adana Pozantı Niğde yolunda yapılıp, hizmete açılmıştır. Toplam 7 tünel olup, 3'er şeritlidir. Yaklaşık toplam 4.300 metre uzunluğundadır.

- Ertuğrulgazi Tüneli Nerede: Bilecik Adapazarı yolunda yapılıp, 2010 yılında hizmete açılmıştır. 840 metre uzunluğundadır. 

- Bayramca Tüneli Nerede: Ünye Ordu arasında yapılıp 2013 yılında hizmete açılmıştır. 741 metre uzunluğundadır.

- Gültepe Tüneli Nerede: İstanbul Ankara yolu üzerinde Kocaeli'nde yapılıp, hizmete alınmıştır, 609 metredir.

- İğdir Tüneli Nerede: Bursa ili Gürsu ilçesinde yapılıp, hizmete 2005 yılında açılmıştır. 518 mt uzunluğundadır

- Çakıt Tüneli Nerede: Adana Pozantı'da 2009 yılında yapılmıştır. 497 mt uzunluğundadır

- Şehzadeler Tüneli Nerede: Amasya ilinden geçen, Samsun Çorum karayolunda yapılıp, 2009 yılında hizmete açılmıştır. 392 metre uzunluğundadır.

- Taşoluk Tüneli Nerede: Osmaniye ili Adana Şanlıurfa karayolu üzerinde yapılıp, hizmete açılmıştır. 376 metre uzunluğundadır.

- Gerze Tüneli Nerede: Sinop ilinde 2014 yılında yapılmıştır, 348 metre uzunluğundadır

- Asarkayası Tüneli Nerede: Kastamonu Cide yolunda yapılıp, 2007 yılında hizmete açılmıştır. 314 metredir.

- Hereke Tüneli Nerede: İstanbul Ankara otoyolu üzeri Kocaeli'nde yapılmış olup 285 metredir

- 19 Mayıs Tüneli Nerede: Samsun ilinde 2009 yılında yapılmış olup, 280 metre uzunluğundadır

- Kozbükü Tüneli Nerede: Ordu ilimizde 2007 yılında yapılmış olup, 261 metredir

- Kiliseburnu Tüneli Nerede: Giresun'da 2007 yılında yapılmış olup, 200 metredir

- Tekkebak Tüneli Nerede: Ordu ilimizde 2007 yılında yapılmış olup, 170 metredir

- Kadıoğlu Tüneli Nerede: Ordu ilimizde 2007 yılında yapılmış olup, 136 metredir

- Korutepe Tüneli Nerede: Kocaeli'nde yapılmış olup, 1.088 mt uzunluğundadır

- Dolmabahçe Levazım Tüneli Nerede: İstanbul'da 2018 yılında Belediye tarafından yapılmaya başlandı. Seçimden sonra ise  çalışma yapılmadı, bekletiliyor. 70-80 dakikalık yol süresi, 10 dakikaya düşecekti.

  YHT (Yüksek Hızlı Tren) TÜNELLERİ

- İstanbul Ankara arası Tüneller: Bu yollarda toplam 31 adet olmak üzere 40 kilometre boyunda tüneller yapılmıştır. Burada yapılan en zor tünel T26 olup, 6.800 metredir.

- Ankara Sivas arası Tüneller: Bu yollarda toplam 49 adet olmak üzere 66 kilometre boyunda tüneller yapılmaktadır. Burada yapılan en büyük tünel T15 olup, 4.593 metredir.

- Ankara İzmir arası Tüneller: Bu yollarda toplam 49 adet olmak üzere 41 kilometre boyunda tüneller yapılmaktadır. Burada önemli olan tünel, Eşme Salihli arası yapılan tüneldir. Bu tünel YHT projesi kapsamında T1 tüneli olarak yapımına devam edilmektedir, uzunluğu 3.047 metre olacaktır. 13,70 metre genişliği olan Avrasya demiryolu tünelinden, ''daha genişi'' bu tünel olacaktır.

- Mersin Adana Osmaniye Antep arası Tüneller: Bu yollarda toplam 42 tane tüneller yapılmaktadır. Burada yapılacak en büyük tünel Bahçe ile Nurdağı arasında 2 tane olup, toplam 20 kilometredir.

- Bandırma Bursa Ayazma Osmaneli arası Tüneller (Bursa Bilecik): Burada toplam 16,5 kilometrelik tüneller yapılmaktadır.

   Ayrıca İstanbul Konya,  Konya Ankara, Halkalı Kapıkule arası YHT (yüksek hızlı tren) yolları da bulunmaktadır.

   Birde DEMİRYOLU TÜNELLERİMİZ vardır. Bunların isimleri şöyledir;

   Deliktaş Tüneli, Toros Tünelleri, Ayaş Tüneli, Nurdağ Tüneli, Karşıyaka Tüneli, Şirinyer Tüneli, Soğucak Tüneli ve Ayran Tüneli'dir.

   Ülkemizde, Avrupa'da ve Dünya'da sayılı tüneller arasında olan bu tünellerimizi sizler için bir yazıda hazırladık. Büyük tünel isimlerinden unuttuklarımız olmuşsa eğer, bize e-maille bildirirseniz yazımıza ekleriz. 

   Denizin altından geçen Avrasya tünelimizi, Marmaray Tüneli'mizi ve yeni yapılacak olan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli'ni ayrı bir yazımızda yazacağız, teknik detayları ile. Çünkü bunlar dünya çaplı projelerimizdir.

   Bu tünellerin yapımına a'dan z'ye kimler destek olduysa, hepsinden Allah Razı olsun. Bu yollardan geçenlerin duaları yeter sizlere, çünkü bu yolların zorluğunu, oradan geçenler iyi bilir. Eğer hiç geçmediyseniz bir kere bu yollardan geçmenizi tavsiye ederiz. O zaman neler demek istediğimizi daha iyi anlaşılır. Hepinize sağlıklı, güvenli, hızlı ve kazasız yolculuklar diler, başka yazılarımızda görüşmek üzere Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwuabgovtr, wwwkgmgovtr, wwwrizegovtr, wwwtcddgovtr, wwwkuzeymarmaraotoyolucom, ikizdere, ispir, tunnel, geminbeli tüneli güzergahı, alacabel nerede, kop tüneli nerede, alacabel tüneli güzergahı, vauk dağı tüneli, ayvacık tüneli harita, en büyük tüneli, türkiye'nin en büyük tüneli nerede, türkiye'nin en büyük tüneli kaç km, türkiye'nin en büyük tüneli hangisidir, zigana tüneli nerede, vauk tüneli nerede, tüneli nerede, toros tünelleri nerede, tünelleri nerede, vauk dağı rakımı, türkiye'nin en uzun tünelleri 

2 yorum:

  1. Delinmedik dağ bırakilmamış,bravo tebrikler ,calışanlarin ellerine saglık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, yapanların ellerine, destekleyenlerin gücüne sağlık. 380 adet yapıldı, yapılmayı bekleyen yaklaşık 100 tane daha var...

      Sil

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor