26 Haziran 2022 Pazar

Amerika'nın Dünyadaki Korkusu

   Büyük güç dediğimiz Amerika'yı bu aralar korkular sarmaya başladı. Neden mi? Bunu anlamak için dünyadaki küresel döviz rezervlerine bakmak lazım. Yaklaşık 25 yıl önce dünya rezervlerinde % 70 gibi dolar hakimiyeti vardı. Şu an bu oran % 59'lara kadar geldi. Bu oran düştükçe Amerika'yı tedirgin haller alıp durmaktadır.

   Ayrıca dünyadaki ülkelerin aralarındaki ticaretlerini, kendi yerel paraları ile yapmak istemesi bu oranı daha aşağılara düşürecektir. Bunun için Türkiye, Rusya ve Çin baya bir çalışmalar yapmaktadır, diğer Asya ülkeleri ile beraber. 

   Bu % 59 olan oran % 50'nin altına inmeye başlarsa, (belki de 3-5 sene sonra) o zaman Amerika için zor günler başlayacak demektir, en basitinden Amerika'nın şu an ki borcu yaklaşık 30 trilyon dolardır, yanlış okumadınız 30 trilyon dolar! Şu an parası dünyada geçerli diye çoğu ülke sesini çıkaramıyor. Ama % 50'nin altına indiği anda, her şey çok farklı olacaktır diye düşünüyoruz.

Amerika Usa
                                                                      Amerika Dolar

   Ayrıca Amerika ile Çin arasında müthiş bir kızışma var, bir yandan da Amerika'dan dolarlar Çin'e doğru gitmektedir. Çin'in kasasında 3 trilyondan fazla miktarda dolar bulunduruyor. Düşünsenize Çin bir sabah tüm dolarları bozduracağım derse, neler olur Amerika dolarında?

   Bu arada Amerika'da bu oranın düşmemesi için gizliden çok çalışmaktadır. Nasıl mı ? 

GİZLİ ÇALIŞMALARI

- Yerel paralarla ticaret yapmak isteyen ülkelerin yöneticilerine karşı hamleler yaparak, onların görevden gitmesini istemektedir.

- Bu ülkelere karşı farklı tarzda yaptırımlar yaparak, onları zor durumda bırakmak istemektedir. Böylece yerel paralarla ticaretten vazgeçerler diye düşünmektedir.

- Karşı ülkelerde dolarla operasyon yaparak, ekonomilerinin bozulmalarını istemektedir, böylece pes ederler diye düşünmektedir.

- Karşı ülkeleri savaşla korkutarak, eğer benim dediklerimi yaparsan, seni hayali savaşa karşı koruyabilirim. Yoksa koruyamam diyerek, gözdağı ile yerel para ticaretinden uzak tutmaya çalışmaktadır.

- Bu ülkelere karşı ticari kısıtlama veya engellemeler getirerek, ülkeleri pes ettirmeyi düşünmektedir.

   Dünyada Amerika'nın durumu böyle şu an. Son zamanlarda dünya gündeminde olanları bu yazdıklarımızla beraber düşününce, sizler daha fazla sonuçlar ortaya çıkarabilirsiniz.

   Ayrıca ülkemizde bazıları ha bire dolar alarak, yükselsin de paralar kazanayım diye çalışmaktadır. Bu düşünce bir gün çoğu kimseyi  büyük zararlara uğratabilir. Son zamanlarda bitcoin parayı düşünün. Birileri ha bire fiyat yükseltti, sonra birden düştü ve birileri çok kazandı, birileri ise zarar üstüne zarar etti. İleride dolarda buna benzeyebilir dolar oranı % 50'nin altına düşerse, bu yüzden dikkatli olunuz. 

   Çoğunuz o zaman neye yatırım yapılabilir diye sorabilirsiniz içinizden. Bu konuda sizlere diyebileceğimiz en iyi yatırım, kendi ülkemizde yapacağınız üretim odaklı bir fabrika veya işletme olabilir. Böylece ihracat yaparak hem yeni personeller çalıştırmış olursunuz, hem ülkemize paralar getirmiş olursunuz, hem de ilerisi için belki de büyük bir markanın temellerini atmış olabilirsiniz. 

   Bu son yazdığımız cümle çok önemlidir, ''markanın temelleri''. Çünkü dünyada büyük para kazanan firmaların hepsi, kendi oluşturduğu markalar ile bu paraları kazanmaktadır. Eğer sizlerde şimdiden bir marka oluşturmaya başlarsanız belki de 10-15 sene sonra çok büyük paralar kazanabilirsiniz. Buna küçük bir örnek verelim. Tekstilde bir tişörtü marka olan firmalar 6-9 dolar/euro arasına fabrikalara ürettiriyorlar, ama kendileri Avrupa'da veya Amerika'da bunu minimum 50-90 dolar/euro'dan ilk satışa çıkartıyorlar. Son kalan ürünleri bile 20-40 dolar/euro arası satıyorlar. Bu örnek her şeyi anlatıyor değil mi ?

   Başka ülkenin parası belli anlarda sizlere kazandırabilir ama bu dediğimiz iş, sizlere uzun vadede hem çok büyük paralar kazandırabilir, hem de sizlere büyük imaj verebilir. İmkanı olanlar, bunu iyi düşünsün deriz. 

  Sizlere önemli bir konu üzerinde kısa bir analiz yazısı yazdık. Umarım herkese faydalı olmuştur. Başka bir yazımızda yine görüşmek üzere hepinize teşekkür eder, Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwgooglecom, wwwpngwingcom, amerikanın korkusu, Dolar/TL

9 yorum:

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar