26 Temmuz 2022 Salı

Hicri Yeni Yıl

   Bir önceki yazımızda Miladi takvime göre yeni yıldan (yılbaşı) bahsetmiştik. Bu yazımızda ise Hicri takvime göre, Hicri yılbaşı konusundan bahsedeceğiz.

   Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e ve Müslümanlara karşı müşrikler (putlara tapanlar) çok eziyet etmeye başlayıp, İslamiyet'i yok etmek istiyorlardı. Peygamber Efendimizi öldürmek için Ebû Cehil'in teklifi üzerine planlar yapıp, ölüm kararı aldılar. Bu karar Allah C.C. Cebrail aracılığı ile Peygamber Efendimize bildirildi ve Hicret etmesine izin verildi. 

Hicri Yeni Yıl
Hicri Yeni Yıl 

   Bunun üzerine Peygamberimiz Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi yatağına yatırarak (orada zannetsinler diye) peygamberliğinin 13. yılında Mekke'den Medine'ye Hicret için müşriklerin arasından gizlice geçerek yola çıktı. Hz Ebubekir ile önce Sevr Dağı'nda gizlenip, sonra Medine yakınlarındaki Kuba Köyü'ne giderek burada Kuba Mescidini yaptırdı. Bu Mescid, İslam tarihinde yapılan ilk mesciddir. Daha sonra Hz. Ali'de Peygamber Efendimize yetişmiştir. 

   Peygamber Efendimiz yanındaki Müslümanlarla beraber Kuba'dan Medine'ye doğru bir Cuma günü hareket etti. Salimoğuları yurduna gelince Peygamber Efendimiz Müslümanlara Cuma namazının farz kılındığını bildirip, ilk Cuma namazını kıldırdı, dolayısıyla ilk Cuma hutbesi de burada okunmuştur. Peygamberimiz namaz sonrası Medine'ye doğru kalan yoluna devam etti. 

   Medine'ye varınca insanlar ''Buyurun Ya Resulallah'' diyor ve devenin yularına sarılarak onu misafir etme şerefine nail olmak istiyorlardı. Peygamber Efendimiz'de hiç kimseyi kırmak istemediğinden şöyle diyordu:

''Deveyi kendi hâline bırakınız, onun nereye gideceği kendisine emredilmiştir. Emrolunduğu yere gidecektir.'' 

   Peygamberimiz efendimizin devesi boş bir arsada çöktü, fakat durmadan hemen kalktı, biraz daha gittikten sonra tekrar çöktü ve daha kalkmadı. Burası konak yeri olacaktı. Bu arsaya en yakın ev Hâlid B. Zeyd'in yani Ebû Eyyûb Ensâri'nin evi idi ve 7 ay onun evinde misafir olarak kaldı. Halk arasında Eyüp Sultan olarak bilinen Sahabe  Ebû Eyyûb Ensâri 675 yılında İstanbul'u kuşatan İslam Ordusuna katılmış ve surlar dışında şehit olmuştur. Türbesi şu an İstanbul Eyüp semtindedir.

   Peygamber Efendimiz, devesinin çöktüğü arsayı sahiplerinden satın alarak buraya mescid yaptırdı. Bu Mescit Medine'deki, Mescid-i Nebi'dir. Mescidin inşaatı bittikten sonra çevresine bitişik bir kaç oda yapıldı ve Peygamber Efendimiz buraya taşındı. Mescidin müezzini Hz. Bilal-i Habeşî oldu ve onun sesiyle okunan ezanları duyan Müslümanlar, mescide koştu. Sonra Peygamber Efendimizin arkasında cemaatle namaza durup, namaz kılmanın huzur ve mutluluğunu yakaladılar.

   Hicret ile ilgili kısa bilgileri yazdıktan sonra birazda takvimler üzerine yazalım. Orta Doğudaki eski toplumlar 2 çeşit takvim kullanmışlardır. Bunlar ay ve güneş esaslı takvimlerdir. Ayın günlük ve aylık hareketlerini dikkate alarak ay takvimi, güneşin günlük ve yıllık takibini dikkate alarak ta (tarımsal faaliyetler için) güneş takvimi geliştirildi. 

   Hicri takvimde 1 yıl yaklaşık 354 gün, miladi takvimde ise 365 gündür. Dolayısı ile her  33 senede 1 yıl, arada fark oluşmaktadır (her yıl için arada 10-11 günlük farklar olur, öne gelme durumu). Bu duruma bir örnek verecek olursak; Peygamber Efendimiz hicri takvime göre 63 yıl, miladi takvime göre ise 61 yıl yaşamıştır, arada toplamda 2 yıl fark oluşmaktadır.

   İslamiyet'ten öncede var olan kameri (ay) takvim, Hz. Ali'nin teklifiyle ikinci halife Hz. Ömer'in zamanında hicretin 17. yılından itibaren bugünkü haliyle tespit edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Hicretin gerçekleştiği gün (Muharrem 1), hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır, miladi olarak 622 yıla denk gelir. Böylece hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hicri yılbaşı, Muharrem ayının 1. günü olmuştur.

Hicri Takvime göre ay isimleri şunlardır;

- Muharrem

- Safer

- Rebiülevvel

- Rebiülahir

- Cemaziyelevvel

- Cemaziyelahir

- Recep

- Şaban

- Ramazan

- Şevval

- Zilkade

- Zilhicce

   Hicret demek, çok anlamları içinde barındırmak demektir. Bu anlamlar nedir diye sorarsanız, şunlar yazılabilir....

  Hicret Ne Demek?

- Allah'a ve onun elçisi Peygamber Efendimize gönülden bağlılığın ifadesi; hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan mübarek yolculuktur.

- Allah rızası için maldan, mülkten, sevdiklerinden ve candan vazgeçmenin ibretli bir öyküsüdür

- Dinimizin rahmet yüklü mesajlarını bütün insanlığa ulaştırmak için çıkılan kutlu yolculuğun ismidir

- Allah yolunda fedakârlığın, kardeşliğin ve yardımlaşmanın en üst noktasıdır

   Her 2 takvime bakınca ortak noktanın ömrümüzdeki sayılı günlerin geçtiğini ve geri gelmediğini görmekteyiz. O yüzden önemli olan, o günleri nasıl geçirdiğimizdir. Dünyaya maddi olarak bağlanmayalım, maneviyatımızı aksatmayalım. Daima şükür hayatımızda olsun, bu olmazsa bize verilen nimetler günün birinde ellerimizden kayıp gidebilir.

   Herkesin Allah yolunda insanlara ve insanlığa faydalı olarak, hayırlı günler geçirmesini dileriz. Bu temennilerimizle başka bir yazımızda yine görüşmek üzere, hepinize Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwdiyanetgovtr, wwwdiyanethabercomtr, YENİ YIL , Hicri yeni yıl ne zaman, Hicri yılbaşı ne zaman, hicri yeni yıl hangi gün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj