4 Şubat 2022 Cuma

Togg Arabamız ile Ces 2022 Fuarı'na

   Tarih 29 Ekim 1961 sabahıydı. Ülkemiz için belkide dünyada sanayi girişimlerinin başlayacağı büyük günlerden biri olacaktı. O gün Ülkemizin Mühendisleri 4.5 ay geceli gündüzlü çalışarak 2 tane Devrim Arabalarımızı üretmişti. Ama bu arabayı üreten mühendis ve tüm ustalar alkışlanacağına, arabanın deposuna benzin konulması unutulduğu için (teknik nedenden dolayı trenle Eskişehir'den Ankara'ya giderken nakil sırasında benzin depoları boşaltılmıştı, sonra konulacaktı) adeta cezalandırıldı ve gazetelerin çoğuda şu başlığı atmıştı:

''100 metre gitti bozuldu'' 

   Evet garip geldi değil mi ? Arabalara benzin unutuldu diye bu manşet atılır mı hiç ? Halbuki arabalar çalışıyordu. O zaman sorumuz şu.

- Kimler araba sanayisinde bizim olmamızı istemedi ? Cevabını sizlere bırakıyoruz.

Togg
Togg

   Şimdi sizlere bazı araba markalarının kuruluş tarihlerini yazalım, sonrada 2 soru sorup, geçmişi bir kenara not etmiş olalım.

Ford 1903

Audi 1909

Bmw 1916

Mercedes 1926

Volkswagen 1937

Toyota 1937

Honda 1948

Hyundai 1967

   Bu markalardan Toyota geçen sene dünyada 9.56 milyon, Volkswagen ise 8.88 milyon sattı. Rakamların  büyüklüğüne bakınca, yıllık cirolarının ne kadar büyük olduğu kolayca anlaşılır. Yaklaşık yıllık cirolarını yazımızın sonundaki, analizimizde yazacağız. 

   Bizim Devrim arabamız 1961'de yapılmıştı. Buna göre 2 soru soralım.

1) Cirosu milyarlarca dolar olan Hyundai arabasının kuruluşu bizim Devrim'den sonra, fark ettiniz mi? Cevabınız evetse, o zaman bizim 60 yıl boyunca kaç trilyon dolar kaybettiğimizi (ithalat için ödediğimiz paralar ve yapamadığımız ihracat kayıpları) hesaplamakta çok kolay değil mi ?

2) Diğer büyük markaların kuruluş tarihlerinin de çok eski olmadığını fark ettiniz mi ? Cevabınız evetse, ülkemiz sizce kaç tane büyük araba markası oluşturabilirdi bugüne kadar ?

Togg
Togg Araba

   Bu soruları yazdıktan sonra geçmişi biraz yad etmiş olduk. Şimdi günümüze gelelim...

   2011 yılında bu ülkede otomobil üretecek ''Babayiğit'' yok mu sorusuyla hızlanan serüven, 2017 yılında cevap bulup, 5 babayiğitin ortaklaşa yapacağı söylenip açıklandı. Sonra 2019 yılında tanıtımı yapıldı. Daha sonrada fabrika inşaatına başlandı. Bir yandan inşaat devam edip, bir yandan da arabanın ince detayları belli olmaya başlanıp, arabaların numuneleri yapıldı.

   18 Aralık 2021 yılı günü Togg arabamızın logosu açıklandı video ile. Açıklamasın da ise şu cümle yazıyordu: ''Doğu ile Batı'nın buluşma, bugün ve geleceğin kesişme noktası''

Resim görüntüsü şu şekildedir.

Togg
Togg Logo

   Detayları ile logonun videosu ise şu şekildedir.

   Ve geldik 2022 yılına...

   Her yıl Ocak ayında Amerika/Las Vegas Nevada'da dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan CES (Consumer Electronics Show) yapılır. Bu fuarda yeni çıkan teknolojik ürünlerin tanıtımı yapılmaktadır. Sıra bizim Togg arabamızın bu fuara katılmasına gelmişti.

   Tüm hazırlıklar yapıldı ve 5 Ocak 2022 sabahı güneş sanki ayrı bir doğmuştu dünyaya. Çünkü arabamız Togg'un sedan modeli ilk defa görücüye çıkacak ve tanıtılacaktı. Togg Ceo'su Mehmet Gürcan Karakaş çok heyecanlı idi, bunu nereden mi anladık ? O güne kadarki verdiği röportajlardan. O gün geldiğinde bir röportaj verirken sevinç gözyaşları döktü, bizlerde kendisine ve ekibine çok teşekkür ediyoruz ülke olarak. Böyle bir arabanın üretimi için, çok çalışmalarından dolayı.

   5 Ocak günü Sayın Karakaş tanıtım konuşmasını yaptıktan sonra, arabanın üzerindeki örtü kalkmaya başladı ve kelimelerle tarif edilemeyecek güzellikte, muhteşem bir arabayı görmeye başladık.

   2019 yılında tanıtılan Togg Suv modelinden sonra yapılan bu sedan modeli de çok harika olmuş. Hepsinin ellerine sağlık, çok ince detaylar düşünmüşler, tebrik ediyoruz tüm görev alanları. Ayrıca sektörünün saygın yayını Exhibitor, 2300 katılımcı arasından ''CES'in En iyi 20 Markası''ndan biri olarak Togg'u seçti, bu gurur Türkiye'nin. Teşekkürler hepinize. 

   Şimdi gelelim analizimize...

   Yıl 1961'da yapılan Devrim arabamız engellendi, bizden önce araba üreten firmaların bazıları şu an yılda 10 milyon adete kadar araba üretebiliyorlar. Buda yaklaşık her firmanın 200 milyar dolar ciro yapması demektir. Devrim arabamızdan sonra kurulan Hyundai'nin bile yıllık cirosu neredeyse 90 milyar dolarlar civarında. Yani bizim devrim araba engellenmese idi belkide şu an 50 veya 100 milyar dolarlık satış yapabilen markamız olacaktı. Ayrıca buna ilaveten belkide 3-4 markamız daha olabilirdi.Hesaplar ortada, neler kaybettirilmiş ülkemize. 

   1960-2000 yılları arasında ülkemizin genç beyinleri teknoloji ile yönlendirileceğine darbelerle durduruldu (ilk darbe 27 mayıs 1960 yılında yapıldı), kılık kıyafetle durduruldu...Ne geçti ellerine, kocaman bir hiç. Peki neler kaybettik, yaz yaz bitmez. En basitinden bazı parlak beyinli öğrencilerimiz gidip yurt dışında çalışmaya başladı, bundan büyük ne kayıp olabilir.

   Olanlar geçmişte kaldı, bunlardan iyi dersler alıp, geleceğe iyi odaklanmalıyız. Şu an ülkemizin gençleri çok güzel üretimler yapıyor, her konuda. İha, siha, helikopter, gemi, araba, silah...kısaca neyi ithalat yapıyorsak onları üretmeye başladık. Bu gençlik çok güzel işler yapacak ilerisi için. Bizim bundan hiç şüphemiz yok, yeter ki boş işlerle engellenmeye çalışılmasın.

Togg
Togg

   Bu yüzden önce Ülkemiz için, sonra dünyadaki Türkler, Müslümanlar ve Mazlumlar için çok çalışmamız gerekiyor. Dünyada güçlü devletler ha bire küçük ülkelerde huzursuzluklar çıkartıyor, darbelere vesile oluyorlar. Bunların olmaması için bizlerin çok çalışıp, güçlenmesi gerekir. Buda sizlerin elinde gençler, bize düşen sizlere her zaman güvenmek ve desteklemektir.

   Başka bir yazımızda daha görüşmek dileğiyle hepinize Saygı ve Selamlar sunarız...



Kaynak; wwwtwittercom/togg2022, wwweskisehirgovtr/devrim-arabasi

2 yorum:

  1. Elinize ve emeğinize sağlık...TOGG, saydığınız markaları geride bırakacak potansiyel taşıyor ve teknoloji harikası bir araç!👌🇹🇷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Aynen dileklerinize katılıyoruz. Sitemizdeki diğer yazıları da okuyup, başkalarına gönderebilirsiniz

      Sil

Öne Çıkan Yayın

Moskova'daki terör saldırısı ile verilmek istenen mesaj