27 Şubat 2021 Cumartesi

Seçim Güvenilirliği için Önerilerimiz

   Bir şehirde yada ülkede başkan ve vekiller, seçimlerle göreve gelmektedirler. Ülkemizde ise her 5 yılda bir Belediye Başkanlık Seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçim Sonuçları yapılmaktadır. Bu seçimlerden çıkan sonuçlara göre Başkan ve Vekiller, görevlerine başlamaktadırlar.

   Artık seçimler dünyada çok önemli hale gelmiştir. Eskiden bazı seçmenler, oy vermeye gitmezdi ama son zamanlarda seçimlerin ne kadar önemli olduğu anlaşılınca, oy kullanma oranları da artmaya başlamıştır. Bu kadar önemi olan seçimlerin bir önemi de, seçimlerin baştan sona kadar güvenli şekilde yapılmasından geçmektedir.

Seçimler
Seçimler


   En son olarak Amerika seçimlerinde olanlar, tüm dünyanın gözünü açmıştır. Özgürlükler ülkesi diye lanse edilen Amerika'da neler mi oldu, biraz yazalım.

- Amerika Başkanı'nın sosyal medya hesapları bloke edildi, böylece seçimde propaganda yapması engellendi

- Amerika'da mektupla oy kullanıldı ve posta sendikaları birliği, adaylardan birini destekleyeceğini seçimden önce açıkladı. Sonra oy sayımlarında, mektup oylarında bir adaya doğru yüklü oylar çıktı iddiası gündeme oturdu.

- Ölülere oy kullandırıldı iddiası konuşuldu.

- Gözlemciler seçim sandıklarından uzak tutuldu iddiaları.

   Şimdide ülkemizdeki 2019 belediye seçimlerinde neler oldu ve niçin İstanbul Büyükşehir Belediye seçimi iptal edildi ? İstanbul'daki seçimde iki aday arasında çok az fark vardı ve itirazlar yapıldı idi. Sonra Ysk (Yüksek Seçim Kurulu) itirazları değerlendirip, seçimin yenilenmesine karar vermişti. Ysk'nın aldığı kararlar şöyleydi:

- 108 sandıkta oy sayım döküm cetvellerinin düzenlenmemiş olması ve bunun 30.281'e oya denk gelmesi ve bu oy sayısının, seçim sonucunun güvenilirliğini zedelemesi.

- 757 sandıkta (toplam 212.276 oy)  sandık kurulu başkanlarının yasal zorunluluğa uyulmaksızın kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlenmiş ve kanuna aykırılık oluşturan bu belirlemenin neden yapıldığı, ilçe seçim kurulları tarafından izah edilememiştir. 

- İlçe seçim kurullarınca yapılan incelemelerde 377 kısıtlı oy kullanıldığı, 6 sandıkta ölülerin yerine oy kullanıldığı, 58 sandıkta hükümlülerin yerine oy kullanıldığı görülmüştür.

   Hem Amerika hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde görüldüğü gibi seçim kadar, seçime hazırlık ve oy sayımı işlemlerinin çok önemli olduğu anlaşılmıştır. Bundan sonraki seçimlerde de değişik manipülasyonlar her zaman yapılabilir. Bu yüzden bazı önerilerimiz olacaktır. Bu önerilerimiz niçin lazım, önce Anayasa'mızın maddesine bakalım, sonra önerilerimizi yazalım.

   Bildiğiniz üzere anayasamızın 67. maddesinin son fıkrasında şu yazmaktadır. ''Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz'' Bu kanuna göre yapılacak değişimlerin uygulanabilmesi için seçime en az 1 sene kalmış olmalı, kanunun hazırlanması da yaklaşık 6 ay sürebileceğine göre, yaklaşık 1.5 sene öncesinden hazırlıklara başlanılmalıdır. En yakın seçime 2.5 seneden az kaldığı için, hazırlıklar hemen başlarsa iyi olur. 

   SEÇİM GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN ÖNERİLER

- Seçim yaklaşınca asılan listeler, o anki ikamet adreslerine göre yapılmaktadırlar. Bazen verilen adreste oturanlar olmadığı görülmüştür. Bu yüzden seçim listeleri asıldıktan sonra bunları kontrol eden bir mekanizma kurulmalı, bina yöneticileri ve muhtarlarla beraber.

- Seçim yaklaşınca bazı ikamet değişimleri görülmektedir. Bu yüzden şöyle bir durum yapılabilir. Kişinin seçimden önceki son 3 senede en çok oturduğu 2 adresten birinde oy kullanabilmeli, ikamet değişimi buna göre olmalı (yazlık evi - kışlık evi gibi durumlar), üçüncü bir adrese nakli olmamalıdır.

- Seçmen listeleri asıldıktan sonraki zaman ile seçim günü arasında, bu listelerden vefat edenler olabiliyor. Bu yüzden seçim sabahı, sandık başkanları ve görevliler online olarak nüfus müdürlüğüne bağlanıp, ölenler varsa hemen tespit etmeli. Böylece art niyetli olup, başkalarının yerine oy kullanmayı düşünenler olursa, bunlar engellenmiş olur.

- Seçim için yazılan programlar kontrol edilmeli, eksiklikleri varsa güçlendirilmeli. Hacker'ların sistemlere girebilme açıkları varsa, bu açıklar 3-4 kez kontrol edilerek kapatılmalıdır.

- Sandık başkanları yazılırken çok dikkat edilmeli, ayrıca 2 kat kontrol edilmeli. Aksi durum olursa, kontrol yapanlar hesabını adalete kısa zamanda vermelidir ki, suistimaller olmasın.

- Oy kullanmak için evlere gönderilen belgelere QR kodlar eklenmeli, oy kullanılırken bunlar sisteme taratılırsa, kontrol için daha güvenli oy kullanma biçimi olmuş olur.

- Bazı sandıklarda oy sayım cetvellerinin düzenlenmemiş olduğu tespit edilmişti. Sandık başlarında, başkanlar, partilerden görevliler varken bu nasıl oluyor ? Bunun olmaması için, her sandık başkanı, memur ve o sandıkta görevli kişiler, oy sayımı bitince sayım döküm cetvelinin birer resmini çekmeli, Ysk sistemine yüklemeliler. Aksi bir durumda ispatı olmalı (yani birileri sayım döküm cetvellerini kaybediyorsa yada sayım döküm cetvellerindeki bilgileri suistimal yaparak, sandık sonuç tutanaklarına yanlış yazıyorsa)

- Seçim saati bitip, sayımlar yapılırken bunlar oy sayım döküm cetvellerine işlenir. Sayım döküm cetvellerindeki rakamlar, kontrol edilerek sandık sonuç tutanaklarına işlenir ve görevlilerce imzalanır. Oy zarfları ve tutanaklar çuvallara konulup Adliyelere teslim edilir. Burada şöyle bir durum yapılırsa, daha iyi olacağı kanaatindeyiz. Oylar sayılıp, sandık sonuç tutanaklarına işlendikten sonra sandık başkanı, sandık memuru, müşahitler ve parti görevlileri ile beraber her okuldaki, seçimden sorumlu okul müdürünün odasında, bu sandık sonuç tutanaklarındaki bilgiler, bilgisayarlara işlenmelidir, herkes onay vererek. Burada ki onay işlemi herkesin cebine gelecek sms mesajı veya e-devlet şifreleri ile sisteme girerek olabilir. Böylece sonuçlar hem hızlı bir şekilde okullardan, Ysk'ya iletilecek, hem de otokontrol çok sağlam olacak. Böylece düzenlenmemiş sandık sonuç tutanakları olmayacak.

   Bir yazımızın daha sonuna geldik. Hem Ülkemizi, hem de Dünya ülkelerini ilgilendiren önemli bir konu hakkında analizimizi yazdık. Umarım önerilerimiz siyasilerce değerlendirilir. Sizlerle beraber başka yazılarda görüşmek üzere, herkese Saygılar...



   Kaynaklar ve etiketler;  wwwyskgovtr, wwwtrthabercom, wwwaacomtr, SEÇİM, MANİPÜLASYON, Sandık görevlisi nasıl olunur 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

İran ve İsrail Ne Yapıyor