5 Haziran 2021 Cumartesi

Kanal İstanbul Neden Önemli ?

   Herkese merhaba, bugünkü konumuz, boğazlarımıza nefes aldıracak proje olan, Kanal İstanbul olacaktır.

Kanal İstanbul ve Boğaz Hakimiyetleri

   2011 yılında Başbakan olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, çılgın projesini açıklamıştı ''Kanal İstanbul''. Başlarda çoğu kimse bunun ne olduğunu, niçin yapılmak istendiğini, ne getirilerinin olacağını bilmiyordu veya bilmek istemedi. Önce bazı kısa bilgiler yazalım, sonra derin analizi yapacağız.

Kanal İstanbul
Kanal İstanbul


   1936 yılında yılda 3.000 adet geminin geçmeye başladığı boğazlardan bugün yaklaşık 43.000 adet gemi geçmektedir. Yani boğazın büyüklüğü aynı kaldı ama gemi trafiği yaklaşık 14 kat arttı. Dolayısı ile gemi kazaları olmaya başladı son 20 yılda. Buradaki gemilerin biri yanıp, patlasa güzel İstanbul'umuza neler olur, bir düşünün ? Ayrıca o an çevrede olan binlerce insanımızın başına neler gelir ?

Kanal İstanbul
Kanal İstanbul


   1930 yıllarında gemilerin boyu 50 metrelerde idi, şimdi ise 350 metrelik gemiler var. Boğaz büyümediğine göre bu kadar büyük gemiler nasıl rahatlıkla geçsinler ? 2018 verilerine göre boğazlardan geçen gemilerin taşıdığı yükte 849 milyon gross tondur. Rakamı bir düşünün, ne kadar büyük.

Kanal İstanbul
Kanal İstanbul Gemi

   Biliyor musunuz biz bu gemilerin geçişinden nerdeyse bir para almıyoruz, çok cüzi paralar. Sebebi ise 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi. Eğer Kanal İstanbul yapılırsa yılda 1-2 milyar dolar arası para devletin kasasına girecek. Rakam baya büyük, daha fazlası da olabilir. Şimdi diyecek olabilirsiniz. Bedavaya yakın fiyata geçen gemiler, niçin para verip geçsinler. 

   Sebepleri:

   Ticarette zaman demek, para demektir. Normalde 1 gemi boğazda 14,5 saat en az beklemektedir. Bu süre bazen hava koşulları ve yoğunluğa göre 3 ile 7 gün arasında değişmektedir. Şimdi sizin geminiz olsa ve 1 hafta bekleyeceksiniz denilse bekler misiniz, yoksa hemen parayı verip Kanal İstanbul'dan mı geçersiniz. İş insanları için zaman çok değerli olduğu için, kimse beklemez, hemen geçer.

Kanal İstanbul
Kanal İstanbul Neden
                                               .................................................................
Kanal İstanbul

Kanal İstanbul Neden

                                                ..............................................................
Kanal İstanbul

Kanal İstanbul Neden

                                                ..............................................................
Kanal İstanbul
Kanal İstanbul Neden
                                             ...............................................................
Kanal İstanbul

Kanal İstanbul Neden

                                              .....................................................................
Kanal İstanbul Neden

Kanal İstanbul Neden

     Şimdide Kanal İstanbul için hazırlanan videoya bakalım

   İstanbul'un boğazlarında yaklaşık 600 yalı vardır, bunların 366 tanesi tarihi eser niteliğindedir. Bu yalılarda oturan insanlar Türkiye'nin en zenginleridir nerdeyse. Burada oturmak demek, bazılarına göre bir ayrıcalık demektir. Kanal İstanbul yapılınca çevresine yerleşim yerleri de yapılacaktır. Dolayısıyla boğazı gören ev sayısı çoğalıp, yalıların ayrıcalığı bitecek gibidir. Aklımıza şu soru geldi, Kanal İstanbul'u istemeyenler, acaba bu ayrıcalıklarının bitmesini istemeyenler mi ?

   Ayrıca kültürel doku daha da sağlam şekilde korunacaktır. Bu yüzden hem ülkemize kazandıracağı paralar, hem de İstanbul'daki deniz kazalarını azaltacak bu projeyi iyi inceleyelim ve geleceğe daha büyük başka  fikirlerde düşünelim. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'na göre karaya oturma senaryoları açısından, 2 kat güvenlidir. Bunun dışında çatışma senaryoları açısından yapılan risk hesaplamalarına göre en zor kısımlarında Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'ndan 13 kat daha güvenli olacaktır.

   Bu nisan ayında Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı'nda Evergreen isimli gemi kanalda sıkışarak, 1 hafta dünya ticareti kilitlenmişti. Mısır yaklaşık 1 milyar dolar tazminat istedi. Böyle bir geminin İstanbul Boğazı'nı tıkadığını düşünün. Ayrıca bu geminin petrol yüklü ve her an patlayabileceğini düşünün, İstanbul'a nasıl büyük zararlar verebilir ? Bu yüzden Dünya'da olan durumları iyi gözlemleyip, ona göre hamleler yapmalıyız.

   Önemli bir yazımızın daha sonuna geldik, başka bir yazımızda görüşmek üzere herkese Saygılar...



   Kaynaklar ve etiketler;  wwwkanalistanbulgovtr, kanal istanbul nedir, kanal istanbul ne işe yarayacak, kanal istanbul projesi, kanal istanbul yararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Kalkınma Yolu Projesi Niçin Önemli