11 Eylül 2022 Pazar

Dövüş Sporları

   Adlarını sık sık duyduğumuz, Türkiye'de federasyon başkanlığı bulunan bazı spor dalları vardır. Bunların ortak özelliği dövüş sporları olmasıdır. Şimdi bunları kısa kısa anlatmaya çalışacağız.

Dövüş
Dövüş Sporları

KARATE-DO

   İlk insanlar tarihte kendilerini savunmak için kullandıkları dövüş sanatıdır. Zamanla bu sanat, bir spor dalına dönüşmüştür. Eski zamanlara gidersek Çin ve Hindistan'a kadar uzanır kökeni, yakın zamana bakarsak ise çıkış yerinin Japonya olduğunu görürüz (Okinawa).

   İlk Avrupa şampiyonası 1966 yılında Paris'te, ilk Dünya şampiyonası ise 1970 yılında Japonya'da yapılmıştır. Türkiye'de ise 1969-1970 yıllarında İstanbul'da Karate çalışmaları başlatılmıştır. 

   Karate sporuna lisansiye anlamında başlama yaşı 7'dir. Ama daha önceki yaşlarda da pedagojik formasyonu olan eğitmen ile de çalışmalara başlayabilir.

   Karate sporu çocuk ve gençlerin becerilerini açığa çıkartıp ruhsal, fiziksel ve mental gelişimini besleyen, onların agresif tutumlarını kontrol etme becerilerini geliştirip sosyalleşmelerine destek veren bir spor branşıdır. 

TAEKWONDO

   Kelime anlamı olarak el ve ayaklarla uygulanan savunma ve vuruş tekniklerinden oluşan, sporda ahlaki değerlerin yükselmesine katkıda bulunan bir spor dalıdır. Uzakdoğu ülkelerinden olan Kore'nin Milli bir sporudur. İnsanlar el ve ayakla yaptıkları savunma tekniklerini birleştirerek bugünkü Taekwondo'nun ilk temellerini oluşturmuştur.

   1905 yılında bir yarışma sporu olarak kabul edilmiş olup, 1966 yılında ise Uluslararası Taekwondo Federasyonu kurulmuştur. Ülkemizde ise 1968 yılında resmi olarak Judo Federasyonu bünyesinde faaliyetlerini sürdürmeye başlamıştır. 1981 yılında ise Judo Federasyon'undan ayrılarak, Taekwondo Federasyonu kurulmuştur.

JUDO

   Judo Japon modern dövüş sanatlarının ilk örneğidir. Judo rakibi savunma üzerinden etkisiz hale getiren öğretilere denmektedir. Rakibe her hangi bir tekme yada yumruk saldırısı gerçekleştirilmemektedir. Bu sporda rakibin ne yapacağını sezip, ona göre hamleleri iyi yapanlar, maçı kazanmaktadır.

   Ülkemize 1950 yıllarında gelmiş ve ilk çalışmalara başlanılmıştır. 1962'de ise Güreş Federasyonu bünyesinde federe olarak resmi faaliyetlerine başlamıştır.

   1964 yılında Judo ilk defa Tokyo olimpiyatlarında yer alarak olimpik branş olmuştur. 1966 yılında ise ülkemizde bağımsız bir federasyon olmuştur.

WUSHU KUNG FU

Branş isimleri şöyledir:

4.500 yıllık savaş sanatı, Wushu Kung Fu

100 yıllık savunma sanatı, Aikido

350 yıllık savaş sanatı, Wing Chun

Yarım asırlık savunma sporu, Budokaido

Yarım asırlık savunma sanatı, Jeet Kune Do

MUAY THAİ

   Savaş sanatı ve yaşam biçimi olarak öğretilen Muay Thai, ilk yarışmalar Siam Kralı (Tayland) Parchao Sua 1697 ile 1709 yıllarında ülke genelinde yarışmalar yapılmaya başladı. 1930 yılında ise ilk defa 20 ülke bir araya gelerek eldiven takıldı ve kurallar kaideler resmen ilan edildi.

   Türkiye'de ise ilk çalışmalar 1999 yılında başladı ve 2002 yılında resmi faaliyetlerine başlamıştır.

BOKS

   Dünyada boksun tarihi milattan öncelere dayanmaktadır. İlk modern boksun kuralları 1743 yılında tanıtılmıştır. 20. yüzyılın en büyük maçı 1975 yılında Muhammed Ali ile Joe Frazier arasında olmuştur. 

   Türkiye'de boks ise 20. yüzyılın başlarında bireysel faaliyetlerle başlamıştır, 1924 yılında Türkiye Boks Federasyonu kurulmuştur. Ülkemiz, Uluslararası şampiyonalarda 1946'dan bu yana boksörlerimizce temsil edilmektedir. 

KİCK BOKS

   Bu spor karate, Tayland boksu ve batı boksu sporlarından geliştirilmiştir. Genelde kendini savunma amacıyla tekme ve yumruğa dayalı, ayakta yapılan bir dövüş sporudur. Kısaca karma bir dövüş sporu olarak düşünülebilir.

   Türkiye'de ilk Kick Boks şampiyonası 1994 yılında gerçekleşmiştir. Ülkemiz ilk kez Avrupa Kick Boks şampiyonasına ise 1996 yılında iştirak etmiştir.

   Spor yapmak insanı gençleştirir, dinç tutar, sağlıklı yapar. Bu yüzden boş zamanlarınız olunca, sporla değerlendiriniz. Başka bir yazımızda daha görüşmek üzere herkese Saygılar sunarız...



   Kaynaklar ve etiketler; wwwshgmgsbgovtr, wwwkarategovtr, wwwturkiyetaekwondofedgovtr, wwwjudogovtr, wwwtwfgovtr, wwwmuaythaigovtr, wwwturkboksgovtr, wwwkickboksgovtr, dövüş sporları isimleri, dövüş sanatları isimleri, dövüş spor isimleri, uzakdoğu sporları isimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Yakında olabilecek sorun, Karavanlar